söndag 10 maj 2015

Ett trevligt teparty

Idag var det så dags för det afternoon tea som jag har bakat för under veckan. Förutom att det är roligt att bjuda hem vänner och få tid och ro att sätta sig en stund och pratas vid, så är det roligt att ha ett projekt sådär. Bra för mig också, tänker jag, rent terapeutiskt - att försöka träna mig i att planera upp något, få med alla delar, skriva listor på vad som behövs, handla det, och sen strukturera upp det så att allt hinns med. Och sen se det färdiga resultatet! Och så förstås - dokumentera det.

Och jag tror faktiskt att jag kan säga att det blev bra med det jag planerade och genomförde! Alla verkade hitta nåt de gillade, det "oooh"-ades och "aaah"-ades kring bordet, och det togs om flera gånger. Det glädjer hela mig :).

Det här fanns att välja på (förutom en mängd olika tesorter): 


Tunnbrödssnittar - dels med rostbiff, pepparrot och cornichons, och dels med skinkost och rökt skinka. Och så små snittar på pumpernickel med räkröra på. Räkröran gjorde jag på räkor, fint hackad rödlök, hackad färsk dill, majonnäs, creme fraiche, salt, peppar, pressad citron och en gnutta socker.



Små sandwiches, dels med lax och en röra på philadelphiaost, hackad färsk dill, citronsaft, salt och peppar. Och dels några med gurka och en röra på philadelphiaost, hackad färsk dill och gräslök, salt och peppar. Bred röran på rostbrödskivor, lägg kallrökt lax respektive gurkskivor på hälften av bröden, och lägg över de andra bröden och tryck ihop lite. Skär bort kanterna. Dela på diagonalen en gång, och sen en gång till så varje blir till fyra sandwichar.




Överst shortbread, nederst mazarinkaka.


SHORTBREAD

250 g smör
1½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
2 dl maizenamjöl


Se till så smöret är rumsvarmt. Vispa det smidigt. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och arbeta ihop.
Sikta ner vetemjöl och maizenamjöl och arbeta ihop med händerna till en deg.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rektangel, ca 7-8 mm tjock. Skär i lagom bitar (eller för all del, ta ut med nåt fint pepparkaksmått eller nåt :)). Flytta isär dem så de ligger några millimeter ifrån varandra, och nagga dem sedan med en gaffel.

Ställ in i kylskåpet i en halvtimme. Värm ugnen till 150 grader under tiden.
Ställ in plåten med kakorna i ugnen, strax under mitten. Grädda i ca 25-30 minuter. De ska helst inte ta färg.

Låt svalna på plåten innan du börjar hantera dem.

MAZARINKAKA

175 g smör
1 ägg
10 droppar bittermandelarom
1½ dl grädde
½ dl sötmandel
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver


Smält smöret i en kastrull, ställ för att svalna. Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, bittermandelarom och grädde i en skål. Hacka sötmandeln fint, jag använde en stavmixer. Blanda med sockret. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.

Häll i sötmandeln och sockret i ägg- och gräddblandningen. Rör om (inte vispa).
Häll även i mjölblandningen, och vänd försiktigt ner den. Till sist tillsätter du smöret, och blandar till en jämn smet.

Häll i en smord och bröad springform, 24-26 cm i diameter.

In i ugnen, nedre delen, i ca 45 minuter.

Låt svalna lite, och vänd upp på en tallrik så undersidan kommer upp.

Blanda ihop drygt 1 dl florsocker med pyttelite vatten (man får ta droppvis, det behövs inte alls mycket) så det blir en glasyr, och bred ut den ovanpå kakan. 




Överst citronkaka, nederst fudgebrownies. På lilla fatet rabarberkaka. 


CITRONKAKA

Deg:
2½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör (rumsvarmt, eller så kan man mikra det i ca tio sekunder. Det gjorde jag.)


Kräm:
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
saften av citronen

Dekoration:
Florsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ingredienserna till degen i en skål och arbeta ihop till en deg med händerna. Platta ut degen i en form, ca 25*25 cm (jag klädde formen med ett bakplåtspapper först för säkerhets skull).
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och socker och tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft.
Häll krämen över kakan och grädda ytterligare 10 minuter.
Pudra florsocker över den varma kakan och dela i mindre bitar när den svalnat. 

FUDGEBROWNIES (recept från hembakat.se, HÄR)




RABARBERKAKA som inte är så sötsliskig



rabarber efter behag (jag behagade ta fyra stänger på ca 30 cm styck)
3 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa

rivet skal av en ½ citron
knappt 100 g smör
malen kardemumma
pärlsocker


Slanta rabarbern. Smörj och bröa en springform (ca 24-26 cm).
Vispa ihop ägg och socker med elvisp.
Vänd ner vetemjölet, och tillsätt mandelmassa och citronskal.
Häll smeten i formen. Fördela rabarbern över. Pudra lite kardemumma över.
Hyvla smöret och fördela över.
Ställ in i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter (eller tills kakan fått fin färg och inte känns kladdig).

Strö lite pärlsocker över när du tagit kakan ur ugnen.





Scones, ihoprörda på måfå. Inte så fina, så receptet skriver jag inte ut. Men de var goda :). 



Ja, det var skojigt :). Men nu är jag trött.... Solen skiner ute och jag har lite att plantera och så, men jag tror inte att jag orkar mig ut. Kanske om jag lägger mig och vilar en kvart först. 

lördag 9 maj 2015

När man inte hittar ett recept

på rabarberkaka som känns ok - ja, då hittar man på ett eget :).
Och det slog väl ut, tycker jag. 



RABARBERKAKA som inte är så sötsliskig



rabarber efter behag (jag behagade ta fyra stänger på ca 30 cm styck)
3 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa

rivet skal av en ½ citron
knappt 100 g smör
malen kardemumma
pärlsocker


Slanta rabarbern. Smörj och bröa en springform (ca 24-26 cm).
Vispa ihop ägg och socker med elvisp.
Vänd ner vetemjölet, och tillsätt mandelmassa och citronskal.
Häll smeten i formen. Fördela rabarbern över. Pudra lite kardemumma över.
Hyvla smöret och fördela över.
Ställ in i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter (eller tills kakan fått fin färg och inte känns kladdig).

Strö lite pärlsocker över när du tagit kakan ur ugnen.
Den här kakan är förstås söt eftersom det är en sockrig kaka. Men den blir inte sådär sötsliskig och FÖR söt helt enkelt. Inte om man har rejält med rabarber i i alla fall :).




Rabarberkakan satt fint med lite vaniljvisp till, efter en lunch bestående av laxsoppa (recept HÄR), efter att jag och Andreas och hans föräldrar hade varit ute på loppisrunda. Det var Sveriges längsta loppis längs kanalen, och jag gjorde allt några fynd :). Men dem ska jag fota imorgon.

Och imorgon är det också dags för afternoon tea som jag har skrivit om förut! Jag ska fota alla snittar och godsaker som vi ska bjuda på. Mer om det imorgon!

fredag 8 maj 2015

Lite för mycket på en dag...

Ofta orkar jag ju inte så mycket.
Men ibland får jag liksom för mig att göra allt på en gång. En sån dag har det varit idag.

Vi har städat lite. Jag har bakat en rabarberpaj. Vi har varit och handlat samt hämtat hem pågen från skolan. Sen hämtade vi en fin hylla som jag fick till skänks.
Sen har jag lagat till en laxsoppa (som ska ätas en annan dag), och så har jag lagat kvällens middag - ädelostfylld, smördegsinbakad kycklingfilé, med ädelostsås och en sallad.

Att baka in kycklingfilé (eller annat) är ju plättlätt, men blir lite festligt och väldigt gott! :)
Jag stekte kycklingfiléer i ugnen först, bara lätt saltade och pepprade.
De fick svalna lite när de var klara, och sen skar jag dem i ca 1 cm tjocka skivor, en och en. Mellan skivorna bredde jag lite mjukost med ädelostsmak, och så monterade jag ihop filéerna igen och smetade på lite mjukost till, innan jag lyfte över filén på en bit smördeg som jag slog in filén i. Tryckte ihop skarvarna, penslade med ägg, och så in i ugnen - 225 grader i kanske en kvart.

Såsen gjorde jag enklast möjliga: Lika delar grädde och creme fraiche i en kastrull, i med en hackad vitlöksklyfta, vispa ihop och koka upp. Smaka av med salt och peppar. 







Men nu får det vara färdigstökat! Nu är jag alldeles slut som artist, så nu får det bli datorhäng, webb-tv och drinkar i ett par timmar innan jag slocknar.

Ha en skön helg, allihop!







torsdag 7 maj 2015

Det är hårt att vara odlare

Jag gav mig ut idag för att odla lite i mina pallkragar. Det har liksom inte blivit av tidigare.
Jag fick med mig Andreas ut, stackarn, sjuk och allt. Och ute blåste det halv storm visade det sig, så där stod jag och frös så fingrarna var helt stela och försökte göra raka rader. Andreas var assistent och höll i fröpåsar och i pinnarna som jag skrev på vad som finns i respektive rad.
En pallkrage orkade vi, sen sprang vi in till värmen igen! Men nu är det på G i alla fall...


Middagen idag blev ugnsstekt kycklingfilé med potatissallad. Jag hade gjort en egen - kokt potatis i ganska stora bitar, två små färska lökar (i knippe) hackades i, färsk dill, ett halvt grönt äpple. Mycket kapris. Blanda gräddfil, majonnäs, svartpeppar, salt, en liten klick dijonsenap, och häll över potatis och lök och äpple. Blanda ihop.





Sen har jag också bakat inför söndagens afternoon tea igen!
Men det skriver jag nog mer om på söndag när allt är klart :). 


onsdag 6 maj 2015

En solig dag för sjuklingar

Vi är två sjuklingar här hemma just nu. Andreas, som måste vara halvdöd för att stanna hemma från jobbet, är hemma med feber och förkylning.
Vi har mest gjort ingenting, förutom att vi var till affärn och köpte god frukost.

Men till middagen hade vi lite krafter att uppbåda, så då grillade vi! Vi hade köpt nåt som heter flankstek (om jag minns rätt?..). Den ska vara ungefär som en fläskytterfilé.
Så den marinerade jag, och så gjorde jag grönsaksspett till. Och klyftpotatis med vitlök, paprikapulver samt hackad persilja, flingsalt och smör.
Bearnaisesås fanns färdig i kylen, och så hittade jag en klick Dallas-sallad (sån där färdigsallad). Och så majs.

Jättegott, och nu är vi mätta och glada (men trötta igen).

Det är underbara kvällar nu - eller ja, just nu vräker regnet ner. Men förut, när vi var ute och grillade, då sken solen och det var varmt och skönt! Äppelträden börjar slå ut ordentligt nu, och hönsen är alldeles yra av lycka över att det är ljust och varmt :).
Hoppas att det blir många såna här kvällar framöver!










Första bidraget till helgens afternoon tea!

På söndag ska det bjudas på afternoon tea här hemma. Några vänner från längre bort på vägen ska komma.
Jag älskar konceptet "Afternoon tea" - att man ses mitt på blanka eftermiddan, dricker goda tesorter, äter scones med marmelad, och så är det en massa olika sorters snittar och små munsbitar av goda bakverk.
Jag har länge tänkt ordna ett litet afternoon tea-party. Det har liksom bara inte blivit av - orken har inte funnits riktigt! Men nu när vi pratade om att det vore kul att bjuda hem just de här vännerna (vi brukar bjuda hem varandra då och då på lite olika små sammankomster), så såg jag min chans att fixa mitt efterlängtade teparty :).

Jag har en hel lista på saker jag vill göra innan helgen, eller baka under helgen för den delen. Det kommer att bli många sorter att välja på, förhoppningsvis något för alla!
Idag gjorde jag det första bidraget - shortbread!
Det är en skotsk liten kaka som ofta inmundigas till just te.
Jag har ingen aning om hur "traditionella" shortbread smakar - jag har bara hört att de är så himla goda och spröda, så jag ville prova!

Såhär gjorde jag mina:

SHORTBREAD

250 g smör
1½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
2 dl maizenamjöl


Se till så smöret är rumsvarmt. Vispa det smidigt. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och arbeta ihop.
Sikta ner vetemjöl och maizenamjöl och arbeta ihop med händerna till en deg.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rektangel, ca 7-8 mm tjock. Skär i lagom bitar (eller för all del, ta ut med nåt fint pepparkaksmått eller nåt :)). Flytta isär dem så de ligger några millimeter ifrån varandra, och nagga dem sedan med en gaffel.

Ställ in i kylskåpet i en halvtimme. Värm ugnen till 150 grader under tiden.
Ställ in plåten med kakorna i ugnen, strax under mitten. Grädda i ca 25-30 minuter. De ska helst inte ta färg.

Låt svalna på plåten innan du börjar hantera dem.

Och ja, det BLEV verkligen väldigt spröda och goda kakor! :) De här kommer jag att göra fler gånger!






måndag 4 maj 2015

Fågel, fisk eller mittemellan

Ja, fågel åt jag ju till lunch - kycklingpastasallad, vill säga.
Och middagen blev ugnsstekt laxfilé med stuvad spenat. 





Laxen saltade jag bara, och pepprade. Och så lite hackad gräslök på, och så in i ugnen. Enklare blir det ju knappast, och gudars vad gott det är med lax tycker jag! :) Jag gillar den inte kallrökt eller gravad, men annars....mums!


Sen tror man ju att när man bor på landet så ska det vara stillsamt, inga fönstertittare och sånt som kan förekomma i stan tänker en.
Men näe då - idag när vi skulle äta middag kände sig Andreas lite iakttagen. Och mycket riktigt! Utanför köksfönstret ser vi det här: 





Helt ogenerat stod hon där och glysade, rätt in i köket. Creepy! 
Men det kanske är hon som är "mittemellan". Fågel, fisk och - mittemellan. 

Lunch med en fin vän

Idag hade jag min vän J här på lunch. Vi har tänkt ta den där lunchen nu hur länge som helst, men så blir det inte av - antingen är det jag som inte är i form, eller så har hon haft mycket på jobbet och svårt att komma ifrån (jag vet hur det är eftersom jag har vikarierat för henne ett antal gånger - ibland är det bara hopplöst!!).
Men idag! Hurra! Idag klaffade allt! :)

Jag hade fixat till en kycklingpastasallad. Jag var inte säker på om hon gillade allt som jag ville ha i salladen, så jag valde att lägga upp det så man fick plocka vad man ville.
Pastan var trefärgad skruvpasta som jag kokade al dente, hällde av vattnet, och sen blandade jag i en vinägrett gjord på rapsolja, äppelcidervinäger, örtsalt, svartpeppar och lite socker, och lät det hela svalna. Det ger god smak åt pastan, och så blir den inte klibbig.
Nybakt bröd serverades till. Enkla som tusan att baka. Kolla HÄR





Det är inte klokt vad glad jag blir av såna här besök! Hoppas att det snart blir av igen!

söndag 3 maj 2015

Odlingstid

Det är hög tid nu att odla.
Andreas har ju varit och hämtat finfina pallkragar för ett tag sen. Idag kom vår käre granne Lennart med en skopa väldigt välgödslad jord (mer gödsel med lite jord i :)). Andreas flyttade över till mina pallkragar (som är tre våningar höga, för att jag lätt ska kunna greja i dem utan att ramla!). Sen fyllde han på med plantjord ur säckar.
Nu står de där så fina, och det är bara för mig att odla!




Så vi drog iväg till handelsträdgården för att tjacka fröer. Det blev ett gäng...allt ska inte i pallkragarna, dock. Men vad roligt det är med fröer - tänk att ur de där små påsarna kommer det förhoppningsvis en himla massa gott framåt sommaren! :) Att de pyttesmå fröerna kan växa och liksom VET vad de ska bli :D....det är förunderligt!




Jag köpte även en blomma som jag inte ens minns namnet på, men som jag ska ha på en fin väggampel som jag köpt på loppis. Rosa och vitt....är inte det somrigt och fint?




Och jag såg så himla fina passionsblommor på handelsträdgården. De var väl typ en halvmeter höga och kostade 149 kronor... Skulle passa finfint till den soliga hörnan utanför tv-rumsfönstret!
Men fiffigt nog köpte jag en passionsblomma redan häromdan, på Lidl av alla ställen. Jag brukar aldrig handla på Lidl egentligen, men nu var jag där för att köpa en speciell apelsindryck som dottern ville ha, och då hittade jag även passionsblomman - i o f s bara typ 20-30 cm hög. Men priset! 29 kronor! Den växer ju dessutom, hoppas man ju :). Håll tummarna!





I rabatten har jag förresten en blomma som kommit upp. Jag måste ha planterat dit den i fjol, men jag har inget som helst minne av det. Jag vet heller inte vad det är för blomma. Vet någon? Vackert lila är den i alla fall, och växer jättefort.





Imorgon ska jag fortsätta mitt trädgårdsarbete.  Nu när Andreas gjort grovgörat så har jag bara det roliga kvar - att pilla i fröna i jorden :).

Och så kommer en väldigt kär vän på besök. Jag ska bjuda på lunch.

Dagens middag blev i alla fall Biff Stroganoff. Det lagade jag för bara ett tag sen, så om någon vill ha receptet så finns det HÄR





fredag 1 maj 2015

En besvikelse och en klassisk hit

Igår var det ju som bekant valborgsmässoafton.
Egentligen gillar jag att gå och titta på majbrasan. Det är lite stämningsfullt med körsången och allt.
Men orken fanns inte riktigt där, och därmed inte lusten heller. Vädret var dessutom lite dystert, så vi var hemma istället. Ibland har det hänt att det har eldats här hemma på gården också, men så blev det inte igår.
Men vi åt tvårätters, och så drack jag en drink (jag är lite inne på San Fransisco nu sen förra helgen :)). Och så tittade vi på webb-tv. En mysig valborgsmässoafton!

Men alltså, maten blev lite av en besvikelse. Varmrätten alltså.
Jag har i många år tänkt koka nässelsoppa, för det har jag faktiskt aldrig ätit.
Men nu hade det så käckt växt nässlor i en pallkrage här, så då tänkte jag att NU minsann, NU ska det bli av! Och jag hade verkligen stora förhoppningar på den där soppan, för det låter ju väldigt gott, och alla säger att det är så gott!
Och jag hade verkligen allt gott i - finfina nässlor som jag förvällde, vitlök, vitt vin, grädde, buljong...ja, ni hör ju. Kan ju inte misslyckas! Och när jag smakade av så smakade det jättegott!

Men sen var det så att jag hade tänkt mig pannkakor med färska jordgubbar och grädde till efterrätt, så jag kokade soppan först och lät den stå, medan jag gräddade pannkakor. Sen värmde jag på soppan lite.

Och då, när jag så förväntansfullt högg in på soppan (som jag toppat med finfina räkor och hackad gräslök och allt) så - MÄH - inte alls gott!! En jättekonstig bismak, lite beskt nästan! Fy så besviket. Jag åt några skedar men sen fick det vara bra.
Så det receptet lägger jag inte ut här, för det KAN ju vara jag som har gjort nåt tokigt. Kanske tål inte soppan att värmas upp igen sådär?...jag vet inte.

Men snygg blev den ju, så jag visar bilden i alla fall: 






Som tur var så hade vi ju pannkakor till efterrätt! :) Och DE var inte äckliga, minsann! Alldeles knallgula dessutom, som alltid när man gör dem på riktiga ägg (riktiga ägg = ägg från glada, bortskämda höns som gått ute i det fria och pickat i sig vad de vill ha!)
Färska jordgubbar därtill, och så lättvispad grädde förstås. Och så fanns det en liten liten slatt med hemmagjord hallonsylt kvar, så den slatten tog jag vara på. Mums!




__________________________________________


Idag har vi varit och handlat. Imorgon åker vi nämligen en sväng till dottern med pojkvän och hälsar på, och då vill jag ha med mig matkassar till dem. Ja, jo, de överlever fint även utan mina matkassar. Men mammahjärtat vill så gärna....
Sen har vi städat, så nu är det fint och fräscht här hemma igen :).
Nu sitter jag här en stund vid datorn och slösurfar och bloggar och så. Det här är verkligen en favoritplats för mig. Alltså, inte bara just för att jag har datorn här, men för att jag gillar själva stället liksom. Precis vid fönstret, jag ser ofta mina höns där utanför. Just nu stod grannens Casper och ville in till matte och husse, ser jag ;)....
Och jag har köpt ett par pelargoner och ställt i fönstret. Pelargoner ska jag ha i alla fönster i sommar. DET är sommar, det!