tisdag 15 januari 2019

Thaiinspirerat

Idag var det dags för thaigryta, stod det på matsedeln. En thaigryta med fläskkött.
Jag gillar ju när det är mycket grönsaker i grytor. Sonen däremot, not so much.
Så istället för att strimla köttet skar jag det i rätt så tunna skivor så de gick lätt att plocka ur för sig.

Grytan improviserade jag, men ungefär såhär gjorde jag:



THAIGRYTA med fläskkött

800 g kotlett i bit, utan ben
1 stor rödlök
några snacksmorötter
frysta wokgrönsaker efter behag
ca 15 cm av det gröna på en purjo
2 msk riven ingefära
2 msk röd currypasta
1 lime (rivet skal plus saften)

2 msk oystersås
2 msk kinesisk soja
1 burk kokosmjölk
ca 2 dl creme fraiche


Skär köttet i ca ½ cm tjocka skivor. Bryn hastigt i en het panna med rapsolja. Salta och peppra, lägg åt sidan så länge.
Klyfta rödlök, skala snacksmorötter, strimla purjon. Riv ingefäran samt det yttersta gröna på limen.
Fräs de frysta wokgrönsakerna i en jättehet gryta med rapsolja. När de har tinat men inte hunnit ta färg, lägg i de färska grönsakerna plus ingefära och lime. Låt fräsa tills det börjat ta färg, då häller du på kokosmjölk, kreme fraiche, oystersås och soja. Lägg även i köttet. Låt sen puttra på svag värme medan du kokar riset.


Fast jag hade inte ris till (det fick sonen). Till mig och Andreas gjorde jag istället stekt pak choi!
Pak choi är (som många vet redan) en asiatisk kålsort. Supergod i sallad bland annat!
Men nu tog jag en pak choi och delade i två. Jag hettade upp rapsolja i en stekpanna, och pressade i vitlök och lite riven ingefära. Sen stekte jag på pak choien ett par minuter på varje sida så den fick färg. Det allra sista hällde jag i lite sesamolja och kinesisk soja i pannan och "rörde runt" pak choien i. Saltade lite, och så var det sags att servera. Då strösslade jag även över lite sesamfrön.

På tallriken hade jag också färsk koriander, för det gillar jag :). 





Sen låg mammi och Bröli (som också hade fått sin middag medan vi åt) och vilade en stund på maten. Jag tog en fin bild på honom, i halvdunklet. 



Söt va? Ja, för det är han ju egentligen.
Bara det att han inte alltid är så photogenique, kan man säga. För en bild blev såhär: 


Han skulle vrida huvudet åt vänster men ögat hann före :).

Lite finare blev han på de här bilderna. Ja, jo, ögonen är lite stora....men åh så charmiga! :) Mammis bebis.






måndag 14 januari 2019

Vilken majonnäs är godast?

Ja, vilken är egentligen godast?
Jag brukar oftast köpa Findus vanliga, eller Hellmans. Egentligen är Hellmans godare men av gammal vana (tror jag?) har det ändå blivit Findus.
Men no more!! Nu tänker jag aldrig mer köpa majonnäs om det inte är riktig kris. För nu har jag kommit in i att göra egen! :)


Jag vet inte varför jag inte varit så pepp på att göra det själv förut. Jo, nån gång har jag väl gjort det, speciellt den där supersnabbvarianten som en kan göra med mixerstav.
Men när jag skulle göra aioli häromdan så ville jag göra egen, och jag ville vispa den från grunden. Och jädrars vad smidigt och lätt det gick! Lite ledsamt för mina artroshänder kanske en stund, men t o m de klarade av det. Att göra egen majonnäs är förstås en barnlek för alla matproffs, men jag som inte brukat göra det förut är helt fascinerad över hur enkelt det är. Och hur GOTT det blir!! Stor skillnad mot köpevarianterna!

Så när jag idag skulle göra en tonfisksallad till lunch, så blev det såklart egenslagen majonnäs.


MAJONNÄS

2 äggulor

1 msk äppelcidervinäger (eller citronsaft, det ska jag prova nästa gång!)
1 msk dijonsenap (fast jag använder Colemans senapspulver)
2½ dl rapsolja (tydligen ska solrosolja bli ännu bättre sägs det på vissa ställen på nätet, men jag körde rapsolja)

salt, vitpeppar

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap(spulver) i en bunke. Ha i oljan, bara en droppe i taget i början men sen kan du öka så du häller i den i en smal stråle medan du vispar järnet med en vanlig visp.
När oljan är slut kan du vispa lite till om du vill ha lite hårdare majonnäs.

Ja, alltså typ exakt likadant som grunden till aiolin som jag tipsade om häromdan.

Och sen blev det tonfisksallad till lunch!





Tonfisksallad är inget som är nån vits att skriva recept på direkt, för det gör man ju exakt som man vill :).
Men i min hade jag lite olika salladssorter på botten, en burk tonfisk i vatten (väl avrunnen), små söta tomater, gurka, rödlök, stjälkselleri och så kokta ägg förstås (jag unnade mig två av de få ägg vi har kvar av våra egna höns som vägrar ge oss ägg eftersom vi har lagt snö på marken... :/...). Men se så fin färg! :)

Ja, och så en rejäl klick majonnäs till det, och några chiliflakes på. Alldeles för sent upptäckte jag att dill inte fanns att uppbringa i hela huset, så jag strösslade på lite hackad persilja istället vilket förstås gick alldeles utmärkt. Och så en citronklyfta. 



Till middag blev det korv! Den stånkade jag dock inte själv :). Istället hade vi köpt tre olika korvsorter - bratwurst, minichorizo samt salsiccia. Gott med en blandning!
Pågarna fick potatismos till, medan jag istället gjorde en broccoli- och blomkålspuré åt mig. Det har jag aldrig gjort förut men jag improviserade lite. Och dra mig baklänges så gott det blev!!


BROCCOLI- OCH BLOMKÅLSPURÉ


en stor näve broccolibuketter
en stor näve blomkålsbuketter
smör

gräddädelost och riven parmesan efter behag
½ liten rödlök
en skvätt citronsaft
salt, vitpeppar


Koka broccoli och blomkål så de blir lite mjuka men inte mosiga. Häll av vattnet och  mosa ihop grönsakerna med en mixerstav. Tillsätt smör, ostar och hackad rödlök och mixa igen tills allt har blivit en puré. Smaka av med citron, salt och peppar.

MUMS!! Hurra för mig som skapade nåt så himla gott!

Till det åt jag även lite inlagd gurka från i höstas. 



Den ser kanske inte som nåt som en vill kasta sig över, den där purén. Men åh så god i sin mildhet, men ändå så smakrik! 




söndag 13 januari 2019

En heldag i köket

Idag har jag känt mig ganska aktiv, och framför allt kreativ! Den kreativiteten tog jag ut i köket.

Vi sov rätt länge, men när jag väl kom upp satte jag en deg till semlebullar.
Efter ett tag började jag förbereda kåldolmar. Jag gjorde ungefär som jag brukar, såhär: 

https://lantlollabloggen.blogspot.com/2014/10/akta-svenska-kaldolmar.html.
Alltså, det är lite meck och tar lite tid med kåldolmar. Men det är inte svårt! Och det blir så himla, himla gott... *mums* När det är vitkålssäsong till hösten så tänker jag göra en jätteladdning med kåldolmar. perfekta att frysa och ta fram lagom många åt gången sen!

Till kåldolmarna serverades såklart gräddsås och rårörda lingon. Mina pågar fick kokt potatis till, och till mig själv kokade jag istället broccoli. 




Medan jag förberedde kåldolmarna hann jag också baka ut degen som fått jäsa i nästan två timmar. Det skulle ju bara bli 16 bollar, så det gick fort :). Och när kåldolmarna var klara i ugnen var det lagom att pensla semlebullarna och ställa in dem istället.



SEMLEBULLAR


½ pkt jäst
3 dl rumsvarm mjölk
1 ägg
en knapp dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
75 g tärnat smör, mjukt
9-10 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken, knäck i ägget, ha i socker, salt och kardemumma. Rör ihop ordentligt.
Fyll på med lite av mjölet, sen smörtärningarna, och sen fyll på med mjöl tills degen är hanterbar men lite kladdig.
Låt jäsa i två timmar, övertäckt.

Stjälp upp degen på bakbordet, knåda lite hastigt, och dela sen degen i 16 delar. Rulla varje del till en fin boll, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. Låt jäsa ett par timmar till.
Pensla med vispat ägg, och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5-6 minuter eller tills bullarna fått fin färg (gärna ganska mycket färg, men såklart inte brända!).

När de svalnat är det bara att dela dem, gröpa ur dem, fylla med mandelmassa (egengjord eller köpt som man rivit och blandat med grädde och innanmätet på bullarna). Spritsa vispad grädde på, på med locket och sikta över florsocker.

Ikväll ska vi äta semlor när vi glor på Farmen!






Hyfs och fason på nätet

Jag hänger på några matlagningsgrupper på facebook. Jättekul och bra sätt att få tips och inspiration på maträtter och kombinationer och så! :)
Däremot inte så jättekul och bra beteende hos en del medlemmar. Eller så är det jag som är överkänslig.
För varje dag, VARENDA dag, när folk har bemödat sig att laga nåt gott och göra snygga uppläggningar och fota och lägga ut en bild, så är det nån (antagligen helt ouppfostrad, i avsaknad av sociala färdigheter) som skriver "Recept!". Eller möjligtvis "Recept?". I värsta fall "RECEPT!!!".

Alltså GÖR man så? Har folk glömt bort hur man ber om saker? Det där låter ju mer som order från nån som inte ens ids skriva en fullständig mening men menar att personen hen beordrar, ska bemöda sig att skriva receptet eller länka eller så. Vad är det för nåt??

Jag har dyrt och heligt lovat mig själv att aldrig mer svara på såna order. Jag tänker helt enkelt ignorera. Jag har inga som helst problem att dela med mig av mina recept, men jag gör det inte på order, eller till nån som inte har vett och sans.
Det behövs inte att folk kommer med mössan i hand eller skriver en hel avhandling. Men kanske "Kan jag få receptet?" eller kanske till och med "Oj, det såg gott ut! Kan jag få receptet?".

Behave, helt enkelt! Uppför er, ni som gör sånt!

Likadant är det förresten på olika säljgrupper. Om någon ska skänka bort något och lägger ut bild och i sin godhet inte tar en endaste spänn, så är det jätteofta som nån bara "Vill ha". Eller lite nådigt, "Jag kan ta den.". Ungefär som att de gjorde givaren en tjänst.
Det finns t o m de som förväntar sig hemleverans. På gratisgrejer!

Har folk alltid varit såhär ouppfostrade eller har det kommit med facebook? Det verkar liksom så vanligt!

lördag 12 januari 2019

En trivsam lördag

I morse ringde klockan redan vid åtta trots att det är lördag. Dags att gå upp! Vi skulle nämligen iväg på loppisrunda med dottern och svärsonen.
Och visst hittade jag lite roligheter! En kudde med kattmotiv, lite retro sådär (glömde ta bild i dagsljus och nu blir ju bilden lite trist så jag hoppar över det). Och så hittade jag två tesilar att ha istället för de oändligt trista varianterna från IKEA som vi har sen tidigare. Se bara:



Jag köpte även lite broderigarn - en toppengrej att köpa just på loppisar om en är broderinörd! För en påse med 34 dockor (som "nystanen" heter när det är broderigarn) i olika kulörer betalade jag ynkliga 20 kronor. Typ gratis ju!

Men det allra finaste och roligaste som jag köpte, det var den här: 



:D. Så himla rolig och fin! Den är gjord i keramik och känns lite 50-60-tal, men jag vet inte när den är ifrån. Men jag satte upp den i köket och när min lille påg inte beter sig så ska jag peka på den där tavlan så han minns att det är bäst att uppföra sig om en inte ska få smisk.
(För den som inte vet så är min "lille påg" snart 18, och uppför sig alldeles utmärkt :). Vi har bara en lite intern jargong om det där med att uppföra sig.)
I alla fall, det var det allra finaste idag! Egentligen var den lite för dyr för min smak och en tavla var ju egentligen inget jag behöver, men det GICK bara inte att lämna den där! Och så himla dyr var den ju inte. En hundring fick jag ge. Jaja... Jag ångrar mig inte en sekund!

Sen kom vi hem, ungdomarna följde med oss hit. De gick ut och gick med hundarna, och jag vilade lite innan jag satte igång med maten. Medan maten blev klar i ugnen bjöd jag sen på gårdagens aioli tillsammans med färsk baguette och röd pesto och kapris, och så drack vi en hel mängd rödvin till (ja, alla utom min lille påg då :)).
Middagen var en pastagratäng med kyckling och en massa ost av olika slag. Och rosmarin! Jag tror att alla blev mätta.

Och sen somnade jag, som den Törnrosa jag är... Somnar lite då och då. Ett par timmar senare klev jag upp, och då satt övriga och kollade på nån vampyrfilm. Det gör de fortfarande, Andreas hade glömt att berätta för ungdomarna att filmen är tre timmar lång :).

Men så himla mysigt att ha dem här! Nu är mammi glad. 






fredag 11 januari 2019

Lunch eller bara som snacks!

Halloumi är ju så otroligt gott, tycker jag.
Friterad halloumi - det är till och med typ hundra gånger godare!

Så idag friterade jag halloumi till lunch. Den alldeles perfekta lunchen om en vill vara sparsam med kolhydrater, och nästan onödigt gott!
Och enkelt är det också. Man hettar upp rapsolja i en gryta (gärna med en frityrkorg i). Typ vid 150 grader la jag i stavar som jag skurit av halloumin. Lät fritera tills de fått ordentlig färg undertill (rapsoljan täckte inte hela stavarna), och då vände jag dem med en stekpincett och lät fritera lite till. Jag hade koll på värmen - vid 180 grader drog jag ner på plattan.
När halloumistavarna fått fin färg på båda sidorna, plockade jag upp dem och la på en tallrik med hushållspapper och lät rinna av.

Hela läckerheten serverade jag med sallad, tomat, gurka och så en egengjord chiliaioli. 



CHILIAIOLI

2 äggulor
1 msk äppelcidervinäger
1 msk Colmans senapspulver (man kan ta dijonsenap också, men det hade jag inte)

2½ dl rapsolja


salt, vitpeppar, cayennepeppar, lite chiliflakes
1 pressad vitlöksklyfta


Vispa ihop äggulor, vinäger och senapspulver lite i en glasskål. Häll i rapsoljan, lite i taget i en tunn stråle, medan du hela tiden vispar. När oljan är i så vispar du lite till om du vill ha lite fastare aioli.
Sen pressar du i vitlöken, blandar i en gnutta salt och vitpeppar, lite cayennepeppar, rör om och smakar. Mer salt kanske? En droppe mer vinäger? Smaka av tills det är gott. Toppa med lite chiliflakes.

Jamen visst ser det gott ut? Och jag lovar, det ÄR gott! Funkar fint som snacks också om en vill skippa chipsen.







Blomster, vårsol och broderier

Den som känner mig vet att jag älskar blommor.
Andreas känner mig, och blomkortet drar han rätt ofta. Och jag blir lika glad varje gång :).
Igår var vi i affärn och jag kunde inte bestämma mig mellan viva eller tulpaner - så då fick jag bägge!

Vivorna kommer ju såhär års, och jag tycker att de är så himla fina med sina olika färger. Så våriga! Så på vardagsrumsbordet står nu en vit viva med rosa stänk. 



De förra tulpanerna var torra som fnöske. Blåbärsriset som de stod i var dock fint, så det återanvändes. Och så valde jag rödgula tulpaner den här gången. 



Mina stackars höns...de är helt ambivalenta nu. Ena dagen är det full snöstorm när jag öppnar, och då blir de bittra på sin mammi (mig) och stirrar på mig med besvikna miner i sina små ansikten.
Och nästa dag (som idag) när jag öppnar så är det full vårsol och snön har töat bort. Då blir de glada och springer ut, ystra och vårlyckliga!
Men det är ju fortfarande lite kallt, så de står gärna utmed förrådsväggen när solen ligger på. När solen försvinner bakom huset så skyndar de sig in till sig igen. 





Mitt broderande, ja... Det går upp och  ner. Eller inspirationen går upp och ner. Nu ett tag så har jag varit inspirerad, och det har blivit både nya broderier gjorda, och en del halvfärdiga som blivit färdigställda. Här är en del av det som är färdigt eller nästan färdigt. En del ska jag kanske dekorera mer, en del ska kanske få ramar.

Ett klokt citat som betyder ungefär, "Inte mina bekymmer". När man liksom tenderar att lägga energi på andras tjafs och drama, då kan man tänka såhär: "Not my monkeys, not my circus."

Ett vackert brunoranget, lite retroaktigt broderi med ett rimligt budskap. 


Ja, så kan det gå. Plus att det är en av Facebooks bästa grupper som heter så.


Ungefär så har väl min uppfostran varit. Än så länge verkar budskapet ha gått hem!


En variant av "Man saknar inte kon förrän båset är tomt". 


Ett bra citat från boken "Brusfilter" av Martin Blom. "Tänk efter före", kan en också säga. 

Lite motvikt till alla jäkla "Carpe Diem". Det går bra att låta bli att fånga dagen. Skit i det, det blir bara stressigt om en ska försöka jämt. 


För den introverte. 

Den här har legat klar i nåt år. Den skulle egentligen vara till min fina Jenny som hade så svårt att säga nej. Jag försökte lära henne att säga "Tyvärr." istället - utan en förklaring eller ursäkt efteråt. Jag tänkte att hon skulle haft ett sånt här broderi på väggen på jobbet och när nån kommer in och förväntar sig orimligheter så skulle hon bara ha kunnat peka på tavlan och slippa säga något. Men kanske hittar jag nån mer som behöver lära sig att säga stopp. 


Ja. I drömmarna är det fint, om inte annars...


Borde kanske ha lite mer dekorationer. Eller inte. Vi får se.


<3 Håkan <3 


Åh, och så är det fredag! Andreas har redan kommit hem, och snart kommer även min påg. Och så har jag tagit mig en romåcola. Härligt!

torsdag 10 januari 2019

Palak paneer - en indisk favorit!

Mat med indiska smaker lagar jag ganska ofta. Gott, och det finns även mycket vegetariskt att välja på!
Idag gjorde jag en palak paneer. Palak betyder - i alla fall vad jag har kunnat läsa mig till - spenat. Paneer är en sorts ost. Så en spenat- och ostgryta kan man säga.
Fast jag kör med halloumi som ost. Och det blir så gott så! :)



PALAK PANEER med halloumi


2-3 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 stora tomater
1-2 msk riven ingefära
olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk garam masala
en burk krossade tomater (jag brukar köra med Muttis)
en rejäl skvätt vitt vin (1 dl, lite drygt)
2-3 dl grädde
2 msk grönsaksfond

400 g bladspenat (jag använder fryst, hela blad)
200 g halloumi
salt


Hacka vitlök, klyfta schalottenlök och riv ingefära. Fräs med tomatpuré och garam masala i en het panna med olivolja i några minuter. Häll på tomaterna (hackade i tärningar), krossad tomat, vitt vin fond och grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter, och sen har du i spenaten.
Tärna halloumin och fräs i olja så bitarna börjar få lite färg. Häll över osten i grytan. 




Under tiden har du kokat ris, och så är maten klar!
Jag körde dock med blomkålsris till mig idag. D v s färsk blomkål riven med grova sidan på rivjärnet, och sen fräst lite hastigt i en het panna med olivolja. Bara i nån minut eller så! Salta, och så är det klart.

Smaka av grytan med salt innan du serverar. 





Till maten idag drack vi lite rött vin, för det var vi sugna på! Det här vinet rekommenderar jag. 95,- för en flarra. 



Imorgon är det fredag, och min lille påg kommer hem! Det ska bli kul. Till middag tänker jag laga lite kycklingdelar med tillbehör.

Och på lördag ska vi på loppisrunda, jag och Andreas, dottern och hennes sambo. Och efteråt hänger de med oss hem, och jag har lovat att bjuda på något italienskt. Exakt vad har jag inte bestämt än. Mysigt att de kommer i alla fall :).



onsdag 9 januari 2019

Dagens brunch

Jag har fastnat helt maniskt i det här med bruncher känns det som. Så jag fortsätter väl lite på det spåret! :) Alla rätterna går ju liksom att göra till middag eller mellanmål eller kvällsmat eller så också.

Idag blev det ostpizza till brunch. Helt enkelt en pizza där en skippar pizzadegen och har ost som botten istället. Låter ju ganska så stabbigt och ofräscht. Och ja, stabbigt är det kanske (lite beroende på vad en väljer att ha på såklart), men ofräscht?...nej, inte ett dugg faktiskt.
På en plåt med bakplåtspapper lägger man ett lager med ostskivor, så stort som man vill ha pizzan. Sen lägger man på ett lager ost till. Och så in i ugnen, 225 grader, i 5-10 minuter (håll koll!) tills osten smält och börjat få färg på kanterna. Ut med plåten, och låt osten bubbla klart och börja stelna. Då kan du börja toppa pizzan.
Jag tog lite chilisås (men bara lite, jag ville inte att det skulle ta över helt) och penslade på. Och så klyftad rödlök, skivad tomat och tunna skivor av ugnsgrillad kycklingfilé.
Lite kapris på det, och bara pyttelite riven ost på (mest för att det blir snyggast så :)), och så in i ugnen igen. Höj gärna ugnen till 250-275 grader. Sen går det fort, så håll koll igen. När osten på toppen är fin i färgen så är det klart!
När jag tog ut pizzan ur ugnen så strödde jag över torkad oregano, och lite blandad grönsallad.

Låt pizzan stå till sig några minuter (så osten börjar stelna igen) innan du äter, då blir det godast. 




Ute har vintern visat sitt kalla men vackra tryne. Hönsen vägrar gå ut och jag med (hönsen pga sura för att det är kallt, jag pga halkar lätt omkull). Men det går ju att fota ut genom fönstret :). 





Nu ska jag bädda sängen och sen lägga mig ovanpå och glo på Sveriges Mästerkock. Säsongspremiär idag, och det finns redan ute på cmore! :)

tisdag 8 januari 2019

Brunch eller lunch eller...ja, tonfiskmacka helt enkelt

Nu är det vardag igen, och det innebär att jag är ensam hemma en stor del av dagen på vardagar. Andreas har börjat jobba (om än 75% just nu pga sjukdom).

Så nu är det in i rutinerna igen. Jag är ju rätt morgontrött. Inte sådär morgontrött som när jag var ung, att en blev liksom gnällig för att klockan ringde och en skulle till skolan/jobbet, och av bekvämlighet låg en kvar och snoozade. Numera är det mer att ögonen helt enkelt inte öppnar sig fast jag vill, eller att jag drömmer om att jag bestämmer mig för att vakna, men så vaknar jag inte. Mer medvetslös än vaken liksom.
Som tur är så har jag ju djuren. Hundarna bestämmer senast vid 10 att nu ska de upp, de vill ut och jag ska serva dem med mat och så. Och jag vet ju att hönsen vill ut (om det inte är snö, då glor de bara hatiskt på mig när jag öppnar). Så upp måste jag! Och det är ju för väl, för annars skulle jag nog ligga kvar där även när Andreas kommer hem framåt eftermiddan!

Idag gick jag upp redan vid nio. För jag ville förbereda lite ätbart eftersom min vän A skulle komma förbi. Jag hade tjackat upp mig på ett fint blombord i en fb-grupp. Blombordet fanns några mil härifrån, på orten där A bor. Så hon hämtade upp det åt mig, och när hon nu var här i mina trakter så kom hon hit med det :). Ja ni hör ju hur snäll!!
Så jag ville bju på lite te och nåt ätbart. Vilket passar helt utmärkt eftersom jag brukar äta nåt brunchaktigt framåt tolv, när jag är ensam hemma (jaja, bara andra dan för året som jag är det - men det fanns ju ett liv innan jul och innan Andreas blev sjuk också!)

Idag bestämde jag mig för tonfiskröra. Så enkelt att röra ihop, och så himla gott! Jag tog två burkar tonfisk i vatten, en stjälk med sparris, en liten gul lök, en liten rödlök. Hackade grönsakerna fint, blandade ihop med tonfisken och lite bostongurka i en skål, och så i med lite creme fraiche och majonnäs. Hackad dill, hackad persilja, en skvätt citron, lite salt och svartpeppar. Rör ihop noga, och så är det klart!

Till det kokade jag några ägg, och så skar jag tomater i skivor. Rågbröd på botten, lite smör, lite grönsallad, tomat, äggskivor, och så en rejäl klick tonfiskröra! Mättande och gott. Och tonfiskröran håller sig finfint i en burk i kylen i några dagar.



Igår gjorde jag nåt annat gott - pannkakor! Jag gjorde dem utan mjöl, lite bättre för mig. Fyra ägg vispades ihop, i med 2 dl grädde och 1 dl kallt vatten. Lite salt, lite vaniljpulver, och knappt en matsked fiberhusk vispades i. Sen är det bara att grädda i smör.

Kring jul beställde jag mig en ny tekopp. En med blåbär på. Så inspirerad av den tinade jag lite blåbär till, och vispade grädde. Och så blåbärste i koppen också :). Väldigt blåbärigt, och väldigt gott!




Jag har fler goda brunchgrejer i åtanke, att ta tag i framöver! Passar ju även som frukost eller mellanmål eller så. Ska försöka skriva ner det hela inom kort.