måndag 19 augusti 2019

Blåbärskaka med marängtäcke

Med frysen fylld av blåbär har jag i några dagar funderat på vad jag allra helst skulle vilja baka med dem. Blåbärsbullar kommer endera dagen - det har jag bestämt. Men idag ville jag hitta på nåt enklare, men ändå fint liksom.

Blåbärspaj är supergott, men jag ville testa något nytt! Så, inspirerad av den "klostermaräng" jag fikade på i somras på Hällekis trädgårdscafé, och efter att ha googlat lite olika recept, kom så den här blåbärskakan till.

BLÅBÄRSKAKA MED MARÄNGTÄCKE

Botten:
150 g smör
2 äggulor
1 stort ägg, eller två små
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
knappt 2½ dl vetemjöl

Fyllning:
ca 4-5 dl blåbär (jag använde frysta)
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ställ åt sidan. Pensla formen (jag använde en rektangulär fin ugnsform, men man kan ju ta springform eller pajform eller ja, vad man nu vill ha. Min form var ca 25*20cm) med smör, bröa med ströbröd eller vanligt vetemjöl. Kokos kan ju bli gott också, men det använde jag inte idag.

Separera två ägg - gulorna i en skål, vitorna i en annan (det är viktigt att skålen för vitorna är torr och fettfri! Jag använde en glasskål). Tillsätt en dl socker i varje.
Vispa marängen först, den ska bli så välvispad så du kan vända skålen upp och ner utan att marängen rinner ur. (Jag brukar verkligen ALLTID misslyckas med marängsmet. Men idag gjorde jag med sockret direkt i innan jag började vispa, och då blev smeten perfekt! Alltid annars har jag haft i sockret lite åt gången när äggvitorna är färdigvispade. Vet inte om det var slumpen men så var det :). )
Sen vispar du äggulorna, ägget och sockret gult och fluffigt.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i mjölet. Vänd ner mjöl och det smälta smöret i sockerkakssmeten, försiktigt och absolut inte mer än nödvändigt. När allt är blandat slutar du.
Häll sockerkakssmeten i formen. Blanda blåbären med potatismjöl och socker, och strö sedan ut dem jämnt över kakan. Bred ut marängsmeten ovanpå.

In i ugnen, längst ner, i ca 45-50 minuter (tills marängen har fått lite färg och är fin). Då är kakan klar!

Pynta gärna med lite blommor (jag använde från mynta och oregano - smakmässigt ingen hit på kaka, men de ska ju bara vara pynt :)), plus ett svartvinbärsblad, och så lite blåbär. Men ta vad du har! Ringblomma ska jag ta nästa gång, eller blomkrasse.

Det här ska vi fika på när min bättre hälft kommer hem om en stund.
(Jag har tjyvsmakat och kan meddela att kakan blev SÅ god! Supergod!)




Den här kakan ska jag testa även med andra bär och frukter. Hallon, äpple, rabarber...you name it! Åh, eller vinbär! Både röda och svarta funkar nog toppen till den söta marängen! 

söndag 18 augusti 2019

En väldigt fin helg

Klockan är inte ens sex på söndagskvällen och här sitter jag, färdigduschad för kvällen och med nattsärken på :). Kanske fixar jag det sista i köket om en stund, men i övrigt tänker jag inte göra nåt vettigt alls mer för den här helgen.
Inte så att jag har gjort supermycket supervettigt hela helgen - men skönt att ta kväll lite tidigt!
Det gjorde vi igår kväll också, förresten. Under dagen hade vi varit på auktion i en bygdegård här i närheten. En rar men lite märklig auktion.
För det första var det inte så värst mycket grejer de hade. Inte så som jag är van vid när det är auktion. Men mängden grejer spelar ju ingen roll, det som räknas är ju om det är nåt en vill ha!
Och kanske var det inte så mycket sånt vid första anblicken. Men vi tänkte att äsch, vi äter väl en varmkorv och väntar lite och kollar början i alla fall. Och det slutade med att jag hade köpt en låda med fint gammalt porslin. Det var inte allt jag ville ha däri, men för sammanlagt 40 pix fick jag i alla fall bland annat en superfin stor porslinskanna att ha som vas, lite skålar av Rörstrands Gröna Anna, plus lite annat smått och gott. Resten, ja sånt som är helt och så förstås, kör vi till Röda Korsets secondhandbutik i veckan.
Sen drog vi rätt hastigt därifrån av olika orsaker som innefattar folks lite dåliga personliga hygien, nog sagt om det. Inte som att vi är superpetiga med hur andra gör, men ibland går det överstyr...*rys*


I alla fall, jag lagade till en finfin gryta sen framåt kvällen - med finaste nötköttet, bacon, kantareller, rödvin, vitlök, schalottenlök och lite sånt. Vid halv åtta  hade vi ätit upp och skulle bara vila lite efter middagen. Ja, sen vaknade jag strax innan tio på kvällen och Andreas låg där och sov han med, så jag väckte honom och sa att vi nog får gå upp eller lägga oss för natten.
Så som två gamlingar bestämde vi oss för att sova för natten. Vi gick alltså och la oss vid halv åtta, det tog kanske tio minuter att göra det som måste göras innan vi kunde sova, och sen sov vi lika fort igen. Och i morse vaknade jag strax efter sex, och Andreas inte förrän vid halv nio. Tretton timmars sömn fick han! Det kan han behöva...

Idag åkte vi till Granngården och tjackade nät för att skydda mina odlingar från hönsen. Sen har jag mest grejat i köket, för idag åt vi nåt så vansinnigt gott - men inte världens mest lättlagade. En indisk butter chicken kräver sin tid. Det är några turer och en får slita lite, men det var det värt! Jag bakade till och med naanbröd.

NAANBRÖD

50 jäst
3 dl vatten, knappt fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 tsk honung
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, honung och ägg. Rör runt så att allt blandar sig ordentligt.
Tillsätt mjölet, men ta det lugnt på slutet så att det inte blir för mycket. Knåda snabbt ihop till en deg, låt jäsa i bunken under bakduk i ca en timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tio delar. Degen ska såklart inte vara rinnig, men ganska kladdig. Använd mjöl för att kunna rulla varje del till en boll, som du sen (med hjälp av mycket mjöl och en kavel) kavlar ut till rundlar, ca 15 cm i diameter.
Värm en gjutjärnsstekpanna riktigt het på spisen. Grädda bröden ett par minuter på varje sida, så de får fin färg. Lägg i en handduk för att svalna. 

Vid servering kan du värma bröden lite i mikron om de blivit kalla. Pensla sen gärna med smält smör med pressad vitlök i, och om du vill kan du strö över några flingor flingsalt.


Butter chicken gör jag såhär:



INDISK BUTTER CHICKEN 4-6 portioner


1 kg kycklingfiléer

Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk kummin
1 tsk salt
saften av en lime
2 msk paprikapulver

Sås:
2 gula lökar
2 röda chili
1 bit ingefära (ungefär stor som en pingisboll eller lite mindre)
3 vitlöksklyftor
3 tomater
1-2 tsk kardemumma
2 kanelstänger
1 msk kummin
75 g smör
1 msk tomatpuré

½ tsk chiliflakes
salt
1 tsk socker
1½ + 1 dl vatten
1½ dl grädde


Rör ihop marinaden. Pensla lite i en ugnsform och lägg kycklingen på. Pensla på resten av marinaden på dem. Täck med ugnsfolie och ställ i kylen över natten, eller minst 8 timmar.
Nästa dag ställer du formen (utan folien) i ugnen på 225 grader i 35 minuter ungefär. 


Hacka grönsakerna till såsen. Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken, vitlöken och kryddorna en stund. Tillsätt ingefära och chili (hackat, båda två). Låt dem få färg och bli mjuka.
Hacka tomaterna i tärningar och tillsätt dem i grytan. Låt stå och sjuda under omrörning i några minuter. Behövs det så tillsätt mer smör, det ska vara rätt kladdigt.
När tomaterna är mjuka, tillsätter du 1 dl vatten och låter puttra ett par minuter till.

Plocka bort kanelstängerna och häll röran i en bunke med höga kanter. Mixa med en stavmixer till en puré, och sila purén sen genom en sil ner i grytan igen.
Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, salt, socker och vatten. Rör om och koka upp och låt puttra ca 10 minuter.

Sen lägger du i den färdigstekta kycklingen i såsen i grytan. Lägg på ett lock och låt puttra i 30 minuter till.
Häll i grädden och rör om lite, och låt puttra i ytterligare 10 minuter.
Jag serverade det hela med basmatiris som jag rört i nån matsked hel kummin i, samt några små rara paprikor som jag stekt på i olja i en het panna. Och så lite koriander på det hela. Jo, jag hade lite alfalfagroddar plus lite gräslök på tallriken också. Och naanbrödet.





Vi har grejat lite i trädgården också i helgen. Och bara tagit det lugnt och stillsamt.
Och vi har haft mycket tid med varandra. Det är ett under att få leva med sin allra bästa vän... <3

fredag 16 augusti 2019

Värdet av saker

Jag vill gärna se mig som väldigt oberoende av saker. Eller jag VILLE gärna se mig så.
Numera inser jag att sakerna omkring mig är viktiga för mig. Inte viktiga så som nära relationer eller så, självklart. När livet kokas ner till minimum i tanken så tror jag att de flesta värderar sina nära relationer mer än sina saker.

Men nu bor vi ändå i ett land där vi har förmånen att ha möjligheten att ha saker omkring oss. De allra flesta av oss har ju det.
Och ju äldre jag blir, desto mer viss blir jag om VAD för saker jag vill ha.
Jag är tämligen ointresserad av senaste tekniken (jag kör med min halvkrassliga Samsung S6 tills den drar sin sista suck, och vi har pratat länge om att snart, snart måste vi nog köpa en ny tv eftersom den vi har nu säkert har närmare 20 år på nacken. Men den funkar fint så varför byta, tänker vi!). Radio lyssnar jag mycket på, men då inte så ofta på nätet eller så, utan i min fina Music Boy :). Ja, den fina radion som jag fick i somras när vi var på en loppis i Falköping. Se så fin!!



Jag är totalt ointresserad av att gå i möbelaffärer och heminredningsbutiker. Jag går gärna in på t ex Hem&Hobby när vi är i Hjo - men köper ingen inredning, utan bara lite hygienprodukter möjligtvis, eller klistermärken att ge till mina systerdöttrar och så.
Möbelaffärer ger mig smått ångest bara av att se prislapparna. Jag vill inte köpa möbler så. Hos oss har vi bara två möbler köpta nya - den ena är sängen (bra för kroppen att få sova i en ordentlig säng), plus en byrå i lilla hallen (vi behövde ett visst mått och det var svårt att hitta begagnat). Annars är allt från Blocket, auktioner, loppis, köp- och säljgrupper på facebook o s v. Köksstolarna (skymtar bakom radion på bilden ovan) är IKEA-pinnstolar från 60-talet, som jag köpte i en sån köp- och säljgrupp. Jättefina och stabila, och alla fyra till samma pris som EN enkel pinnstol hade kostat på IKEA.

En annan möbel som jag gillar är nattduksbordet i gästrummet. Jag minns inte om jag köpte det på auktion eller i en köp- och säljgrupp. Men jag minns att jag betalade 50,-.




Sängkläderna där förresten...påslakanen! Dem köpte jag på loppis, de är från 50-talet och de var i nyskick när jag köpte dem. Billigare än de allra billigaste fulpåslakanen på Jysk, men i en fantastisk kvalitet och dessutom fina. Sängkläder kan man hitta hur fint som helst. Håller man sig ifrån de allra mest eftertraktade retrogrejerna så kan man göra verkliga fynd!
T ex örngott har jag allt eftersom bytt ut. Från fula, trista, tunna, till fina med broderier och monogram och knytband, i superkvalitet!




Det här är bara några av dem jag har. Ostrukna är de, det är alla örngott hos oss jämt (jag drömmer om en mangel men har ännu inte klurat ut var jag i så fall skulle ha den..). Men så fina! Och så sköna. Går inte att jämföra ens med de allra lyxigaste dyrörngotten som finns att köpa. Okok, lite meck med att knyta alla när man bäddar rent - men äsch, det går på ett kick.

Även dukar köper jag mer än gärna på loppis. Jag gillar dukar i linne, eller linneliknande material. Och jag gillar retrodukar med tryck, och jag gillar väldigt mycket broderade dukar! Tänk så många timmar någon har suttit och broderat. Och så säljs det för en spottstyver nu, typ 70 år senare...


En del av mina dukar. Jag erkänner, jag är lite beroende och köper dukar nästan maniskt.


Och kökshanddukar!! Alltså, att torka disk med en ny handduk går inte att jämföra alls med att torka med en gammal handduk i linne! Inte nog med att de gamla torkar torrt i ett kick - de är snygga dessutom! Så kökshanddukar köper jag när jag hittar till bra pris, och jag ger gärna bort ibland till folk som kan uppskatta sånt :).





Porslin kan man ju fynda hur mycket som helst. Jag tycker att det är superfint när jag kommer hem till andra och de har perfekta uppsättningar av sprajlans nytt finporslin. Till skillnad från mycket annat när man jämför gammalt och nytt, så finns det ju jättemycket porslin och glas som är nytillverkat och nydesignat, som är hur fint som helst.
Men här hemma är jag svag för udda porslin. FINT ska det vara förstås - alltså fint för mitt öga. Men sen kan det vara av blandad kvalisort. Gamla klassiker blandat med märkeslöst dussinporslin. Bara det är fint! Här är ett axplock av tallrikar som jag samlat på mig och varierar mig med när jag dukar. En del finns det fler av, en del är ensamma men fina ändå :). 





Och i vitrinskåpet står vinglas av olika varianter. Det gemensamma de har är att de är köpta begagnade. Alla utom de gröna Iittala (som jag köpte i Finland för hundra år sen, i en mataffär) och så ett jättefint glas som står lite undanskymt på översta hyllan - ett vinglas jag fick av dottern med sambo. Det är en fin höna målad på :). 




Och allt annat sånt där praktiskt, bruksföremål. Som burkar. Så oändligt mycket finare att ställa fram en fin gammal plåtburk med kakor i, än en plastburk från IKEA....




Det här saltkaret köpte jag för en tjuga. Det är svensk design - vilket inte är viktigt för mig, men det är roligt att ha finsaker som man inte förstört vare sig sin plånbok eller miljön för :).



Och müsli eller inlagd gurka blir så oändligt mycket vackrare i en gammal glasburk med porslinslock, än i något annat! Även sånt kan man hitta billigare än vilka glasburkar i butiken som helst.



Och när jag gör saft så häller jag helst upp saften i fina flaskor, helst med gamla etiketter. 





Och en sista grej som jag vill visa - bara en sån grej som blomkrukor. De här fina Gunilla-krukorna från Upsala Ekeby köpte jag också på en köp- och säljsida. De var inte alls mycket dyrare än vilka dussinkrukor som helst på ICA. Men de har en historia, och de är så himla, himla fina... Så hur skulle jag kunna låta bli? :)



Så ja, jag är nog mer pryltokig än jag förut tänkte. Men jag tycker om att ha fina saker omkring mig. Och för mig är inte fint = dyrt. Jag vill bara tycka om sakerna jag använder. Och dessutom har jag turen att min smak inte belastar miljön som nytillverkat gör :).

torsdag 15 augusti 2019

Dagens middagstips

Att laga rostbiff i ugn är nog världens enklaste matlagning. Det har jag bloggat om förut, HÄR.

Idag blev det rostbiff igen, med andra ord. Till det ugnsrostade grönsaker - fänkål, rödlök, schalottenlök och små morötter. Och så köpte Andreas med sig en potatissallad från affären på väg hem från jobbet.



Rostbiffen räckte även till en frukostbaguette (finfrukost på fredagar, det är sen gammalt!) åt Andreas. 



Plus att rostbiffen även räcker till en liten lätt lunch imorgon :). Imorgon är det fredag! Yay!


måndag 12 augusti 2019

En lätt middag samt en kanelbullesockerkaka

Sockerkakor är ju så smidigt att baka. Typ ALLA gillar sockerkaka, och dessutom går den ju att variera hur mycket som helst!

Jag har bakat kanelbullesockerkaka några gånger förut, och idag gjorde jag det igen. Receptet idag tog jag från Lindas bakskola, och det är såhär:


KANELBULLESOCKERKAKA

2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
2 dl mjölk

Fyllning:
2 tsk kanel

3%4 dl socker

Jag började med att smälta smöret i en kastrull. Jag tog ca en matsked extra smör för att kunna smörja formen. Jag satte även på ugnen på 175 grader (jag har inte varmluftsugn).

Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Jag använde elvispen.
Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i bunken, tillsammans med smöret och mjölken. Vispa inte mer, utan vänd ner alltihop försiktigt med en slickepott.

Blanda fyllningen i ett litet glas.

Häll en tredjedel av smeten i den smorda och bröade formen (jag hade inget ströbröd hemma så jag tog vanligt vetemjöl, går finfint!). Strö över en tredjedel av sockrer/kanel-blandningen. På med hälften av det som återstår av smeten, och så strö på socker/kanel igen. Och så på med sista smeten och så socker och kanel överst.
Grädda nederst i ugnen i ca 40-45 minuter (kolla med en sticka när det börjar närma sig).

Bilderna i receptet jag följde visade en finfin sockerkaka där fyllningen var spridd över hela. Min blev bitvis ihopklumpad i mitten av kakan - men det var supergott! Det gav ännu mer kanelbullefeeling tyckte jag :).





Till middag lagade jag lax- och linsbiffar tillsammans med en fräsch mangosalsa.
Laxbiffarna är enkla - 4-500 gram lax (jag använde chumlax som jag skrivit om förut, som inte är en lax egentligen men som smakar ungefär så) körs i en matberedare. Blanda med ca 3-4 dl kokta röda linser, avsvalnade (mängden är när de är kokta alltså), samt 4 ägg. Salta och peppra, och stek sedan små biffar i en helt panna med olivolja. Smeten blir ganska lös, men det är bara att klicka ut biffar med en matsked och forma till direkt i pannan så går det finfint. Låt biffen stanna ordentligt på undersidan innan du ger dig på att vända. 

Mangosalsan gör du av 400 g tärnad mango (jag använde fryst, men tinad), ett par rödlökar (hackade), 1-2 röda paprikor (också hackade), saften av en lime samt en liten näve hackad färsk koriander. Salt och peppar på, och så röra om ordentligt.

Ja, så enkelt kan det vara! Det blev en del biffar kvar och dem tar Andreas med sig som matlåda imorgon, men då äter han dem som fiskburgare :). 







lördag 10 augusti 2019

Kantarellsoppa

Jag har aldrig lagat kantarellsoppa förut. Det har liksom inte blivit så.
Men idag blev det så!
Jag hade ju kantareller i frysen, och jag googlade runt efter lite recept. Många var lika varandra, många skilde sig på flera sätt - och till slut gjorde jag en egen variant. Det blir bäst så :).

KANTARELLSOPPA


3-4 dl förvällda kantareller (mängden är alltså efter att de är förvällda)
3-4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2-3 dl vitt vin
2½ dl kantarellfond
2½ dl kycklingfond (båda fonderna ska givetvis vara utspädda)
färsk timjan
3 dl grädde

Hacka schalottenlök och vitlök fint. Fräs i en rejäl klick smör tillsammans med kantarellerna, tills löken är genomskinlig (det behöver inte ta färg). Jo förresten, ta undan några kantareller för att toppa soppan med vid servering!

Häll på vinet och låt koka in.

Häll på fonden, hacka lite färsk timjan och ha i. Låt koka i några minuter.
Mixa soppan med en mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och häll på grädden. Rör om och låt puttra i någon minut. Smaka av.

Toppa soppan med de sparade kantarellerna (frästa i smör), samt några timjankvistar.

Servera gärna med en god osttoast. Jag tog ett italienskt surdegsbröd som jag skivade och toppade med riven ost (en päronost från Falbygdens mejeri som jag hade kvar i kylskåpet, men man tar den ost man gillar och har!). På med lite hackad timjan och lite flingsalt, och så in i ugnen på 225 grader, ganska högt upp i ugnen så osten smälter och brödet blir knaprigt i kanterna.

Vitt vin var gott till! Men alltså, ett glas iskall mjölk hade inte heller varit fel...





Favoriter som återkommer

Dit hör definitivt den här tonfisk- och räkrouladen. Så himla god som en lättare middag, eller som förrätt till en finmiddag!
TONFISK- och RÄKROULAD
1½ dl vatten

1 dl grädde
50 g smör eller margarin
1½ dl vetemjöl
3-4 ägg

Koka upp vatten, grädde och smör. Tillsätt mjölet. Rör tills smeten släpper från kastrullen. Låt svalna något. Rör i äggen ett i taget, rör kraftigt mellan varje. Bre ut i långpanna med smort bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 20 minuter.

Under tiden gör du röran: Blanda tonfisk (på burk, i vatten), kokt ägg, vispad grädde, hackad rödlök, majonnäs, räkor, dill, salt, peppar, citron. Blanda det torra först och ha i grädde och majonnäs sen, så har du koll på när det blir lite lagom "kladdigt". 
När den däringa "botten" har svalnat, brer du på röran som på en rulltårta, sen rullar du bara ihop och skär upp i skivor. Jag brukar lägga två skivor på varje portion, och dekorera med färsk dill, citron och räkor!






Igår var den vår middag - idag åt vi resterna till brunch :). 

onsdag 7 augusti 2019

Afghansk mat

Vi hade middagsbesök i somras, av en kille från Afghanistan som var med och målade vårt hus. Vi skulle äta smörgåstårta för att fira Andreas, och jag bjöd såklart in den här killen också och han tackade artigt ja. Men...ah. Man lagar nog ingen smörgåstårta i Afghanistan. Stackarn satt där och fick inte ner en bit...(såklart hade jag sett till att det inte var fläskkött i, men ändå!). Inte så konstigt egentligen. Jag personligen älskar ju smörgåstårta - men rent objektivt, hur konstigt är det egentligen inte att blanda precis allt på en macka?
Vi pratade lite om vad man äter i Afghanistan, men vad skulle han, 19 år och kommit hit för några år sen och förmodligen då inte lagat nån mat i sitt hemland innan han kom hit. Så han hade ju inte nån superkoll, mer än "ris...kyckling..och sådär..".

Och då blev jag nyfiken på vad man egentligen äter i Afghanistan! Så jag googlade, och hittade bl a en blogg med afghansk mat. Och där hittade jag den här potatisgrytan som jag tänkt laga sen dess (över en månad nu). Först idag blev det av!
Jag följde inte receptet så bra, det fanns förresten inte ens nåt recept med mått och så utan bara vilka ingredienser som skulle i, i princip. Så då får man improvisera!
Såhär gjorde jag:

Först en tomatsås. Jag hackade två gula lökar och en stor vitlöksklyfta, och fräste i olivolja. När det blivit blankt och fint så hällde jag på ett par matskedar gurkmeja, och två burkar krossade tomater. Rörde runt, och så kryddade jag med ett par matskedar paprikapulver, nån matsked svartpeppar och så salt så det smakade bra. Jag hade även i en gnutta socker även om inte det stod med i receptet.
Sen hackade jag i en näve färsk koriander, och lät grytan sjuda medan jag tvättade och klyftade potatisar som jag sen stekte i olja i en stor stekpanna tills de fick lite färg. Salt på, och så hällde jag över tomatsåsen, blandade runt och lät puttra ett tag tills potatisen var mjuk.
Mer färsk koriander på vid servering! 








Det här kan man äta som det är, eller så kan man ju ha t ex kyckling till som jag hade idag (stekte kycklingfiléer i ugnen, med salt, svartpeppar och koriander). 




Det blev himlans gott. Säkert inte alls som i Afghanistan, men med inspiration därifrån. 

Ordning och reda

Listor är mina bästa vänner. Jag skriver listor jämt, om nästan allt. Jag har t o m en lista på vad jag ska göra på morgonen när jag vaknar. Alla människor fattar ju egentligen vad man ska göra, men min lista behövs vissa dagar när jag faktiskt helt uppriktigt ligger och är helt tom i huvudet och inte fattar alls vad jag ska ta mig för. 
På den listan står t ex, "Gå upp ur sängen", "Släpp  ut hundarna", "Klä på dig", "Mumma dig" ("Mumma" är mitt ord för att typ tvätta mig, ta på deo, kamma mig o s v). Punkt för punkt, och så prickar jag av allt eftersom. Då vet jag att jag gjort som en normal människa gör på morgonen :).

Nu har jag skapat en till lista som jag ska ha nytta av i min vardag. En lista med allt sånt där småplock liksom!
Jag går ju liksom här hemma mest hela tiden, och ser allt som "borde" göras. Och jag vill ju ha ett anständigt hem där det åtminstone är någorlunda i ordning. Jag är verkligen ingen pedant, nejnej, långt ifrån! Men jag vill inte ha en massa disk på diskbänken, och jag vill inte se alla högar överallt med tidningar och reklam och tvätt och annat.
Men jag kan ju heller inte göra så värst mycket på en dag. Å andra sidan har jag ett behov av att känna att jag ändå bidrar med något till det gemensamma hemmet - ja, eftersom jag knappast bidrar så värst ekonomiskt eller med mycket av det praktiska.
Och min hjärna är expert på att tänka samma "Jag borde.." gång på gång, i en evig slinga.

Så därför kom den här listan till. Den är med ett par punkter, dag för dag, som jag ska göra. Sen är det bra, och jag har gjort mitt dagsverke. Om jag sen känner för att baka eller så, så får jag det - men bara om orken finns. De andra punkterna, för de andra dagarna, behöver jag däremot inte bry mig om. De kommer ju en annan dag!




Så nu sitter listan där på kylskåpet. Att "damma" innebär bra att damma det mest synliga, typ tv-rumsbordet och tvn. En grundligare städning får vi göra nån gång ibland. Men såhär ska det kanske ändå hålla sig hyfsat mellan varven. Och att "stryka" innebär bara att stryka de dukar som tvättats sen sist - inte så omfattande med andra ord :).
"Bädda rent" la jag på lördagen, för då är vi ju hemma båda två och kan hjälpas åt.

Det här är bara ett första embryo till lista - det kommer säkert att tillkomma en massa saker och jag kommer säkert att få flytta om i schemat. Och jag har bara kört det här sen igår :). Men än så länge känns det fint! Nu snurrar inte allt runt i huvudet på mig längre utan står där på listan på kylskåpet, snyggt och prydligt. 

Idag har jag hunnit städa handfatet i badrummet, plus hyllan ovanför, och bytt handdukar. Ska bara vattna blommor så är jag klar för dan sen. Och det känns fint!

torsdag 1 augusti 2019

De sista skälvande dagarna..

...av semestern är här. På måndag börjar Andreas jobba igen och vardagen kommer tillbaka.
Det är inte som att jag får ångest av det - jag gillar ju min vardag! Men nog är det skönt när vi båda är lediga och kan hitta på saker, eller bara vara.

Vi har inte gjort några längre resor i år (heller - det har varit dåligt med långresor på senare år). Men några dagar i Göteborg fick vi till. Vi träffade min syster med familj och Andreas bror med familj, och så chillade vi på hotellrummet och var ute och åt och ja...bara tog det lugnt.
Annars har det bara blivit dagsturer lite hit och dit. För några dar sen gled vi runt på Kinnekulle dagen lång. Tanken var först bara en loppis i Hällekis. Det visade sig vara en väldigt kul loppis och jag hittade som vanligt lite roliga grejer som jag inte ens visste att jag behövde :).
Till exempel:

En lite ruffig spegel som jag tror kommer att göra sig fint i vårt nya gästrum som förhoppningsvis görs i ordning i höst (om inte min lille påg flyttar hem igen....men det verkar han inte göra, till sin gamla mors förtvivlan ;)). 



En stor och en liten bricka i teak från finska Backman. Jag har förstås sett såna här förut men inte riktigt fattat värdet i dem. Det gjorde jag inte nu heller, och inte heller verkade säljaren göra det för jag fick köpa dem för 10,-/styck och då var de i princip i nyskick.
När jag kom hem blev jag nyfiken och googlade lite och insåg att i Finlands säljs de begagnade för typ 30 euro/styck... :/
För mig spelar det inte så stor roll vad de är värda, jag hade ändå inte tänkt sälja dem och jag tycker att de är fina framför allt! Men kul ändå när man helt ovetandes lyckas göra ett litet klipp :). 


En bricka till, fast den här var i plåt. Men lagom patina och så, fin helt enkelt! Jag tror jag gav 10,- för den också.


Och så den här lampskärmen som jag inte kunde låta bli! Lite sammetsaktigt material, en vägglampa. Den kommer också att göra sig fint i det nya gästrummet tror jag. 


Sen var det lite annat också - en rostig "ljusstake" (av julig modell), en fin liten trälåda att göra små planteringar i, lite böcker o s v. Rolig loppis helt enkelt!

Sen fortsatte vi till Hällekis trädgårdscafé. Tanken var lunch, men vi kom så tidigt så de serverade ingen mat än. Så vi tog lite fika och njöt av den himla fina miljön.

Men ett tag senare poppade vi in på Kinnekullegården för lunch ändå! Deras mat är helt fantastiskt fin - allt som jag testat där har varit supergott och vällagat, deras buffé (framför allt salladsbordet) är helt makalöst fint.

Men sen fick Andreas skjutsa hem en fruga som sov med huvet hängande och dregglet rinnande från mungipan, så trött var jag. Det kostar på att semestra!



Häromdan tänkte vi oss en lunch i vår hemkommun. Vi valde mellan två restauranger, båda med omtalat bra mat vad vi hade hört i alla fall. Den ena testade vi i fjol, det var jättebra då. Men nu är det nya ägare så det var ju en chansning.
Det var bara det att ingen av restaurangerna hade haft ork/lust/engagemang att uppdatera sina lunchmenyer på nätet, vare sig på hemsidorna eller på facebook. Och vi ville hemskt gärna veta vad som bjöds, så vi tänkte att jag kan ju ringa och fråga. Så det gjorde jag.
Det första stället, det var det med ny ägare, svarade efter många om och men. Självaste ägaren svarade, men han verkade inte så supersugen på gäster. Han lät inte så jätteengagerad när jag frågade var en kan läsa deras lunchmenyer. "Har ni det på nätet nånstans?", frågade jag. "Nej, vi lägger inte ut det, det är liksom ingen idé, vi får bara slänga en massa mat, det kommer inga kunder.." sa han (!!). Jag blev så ställd så jag kom mig inte för att forska vidare i det hela. Men alltså - om det inte kommer gäster - vore det inte bra att vara lite mer engagerad då i marknadsföringen, framför allt på nätet som ju är både bra och billigt sätt att marknadsföra sig på? Kommer det FLER gäster om en inte skriver ut menyn? Låter menyn så äcklig? Och varför läste han inte bara upp menyn för mig nu när jag ringde och frågade?..
Nä, men då ringde jag nästa ställe istället. Där svarade inte ägaren, utan vad jag tror var en sommarjobbare på ca 14 år. Jag presenterade mig och frågade "Var kan man läsa er lunchmeny?". Ingen superkomplicerad fråga, tycker jag. Och inte så långa ord, förutom "lunchmeny" och det borde ju inte vara helt okänt för en om en jobbar på restaurang (som hon uppenbarligen gjorde).
Men hon började fnittra sådär fjortisaktigt, som fjortisar gör, typ "GUDsåpinsamtherregudvadjaggörbortmigochärtokigochspontanochjagfattaringet". Och sen sa hon, "Eeeh....kan du ställa om frågan?". Och jag försökte vara ännu tydligare. "Var kan man läsa er lunchmeny? Alltså, var kan man läsa vad ni serverar till lunch?".
Men hon förstod nog inte först ändå för hon fortsatte fnissa och sen sa hon "Eeeeh....det vet jag inte?..." och så fnissade hon igen. Men efter en stund samlade hon sig och sa att hon visste i alla fall att de serverar en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk rätt varje dag. Vilka de rätterna var just den dan, det förtäljde inte historien. Och jag orkade inte ens fråga för jag tänkte att kanske är kocken också fjorton år och har ingen aning om vad hen gör, så jag var inte längre så sugen på att åka dit.
Men jag tipsade helt vänligt om att den fnissiga telefonsvarerskan skulle tipsa sin chef om att det vore jättebra om de uppdaterade sin veckomeny på nätet (den som var då var från vecka 25..). Fjortisen fortsatte fnissa när jag sa hejdå och la på. Det sista jag innan jag tryckte på den röda luren var hennes fniss som verkade fortsätta i en evig slinga.

Nä, de restaurangerna kändes inte riktigt som att de ville ha dit gäster, så vi skonade dem och åkte till Mariestad istället, till det säkra kortet Kingfisher - en indisk restaurang. Dit har vi åkt i flera år på vår förlovningsdag, och även ätit lunch där nån gång ibland.
Och som vanligt var deras lunch helt makalöst bra. Butterchicken valde vi.



Ja, ni ser ju. Bara uppläggningen är ju så proffsig och fin och genomtänkt och vacker. Och smaken matchar uppläggningen. 10 av 10 toasts!



Idag ska vi också äta ute, och igen på ett säkert kort - i eftermiddag drar vi till Tivedens mat, eller "Krogen i skogen" som den kallas. Där äter vi nån gång varje sommar och varje gång blir vi nöjda (utom den gången som jag beställde ett glas vin. Jag fattar ju att en inte får rågade glas när en beställer vin på restaurang - men kanske vill en ha LITE mer än en bottenskyla?.. Men det löser jag numera genom att dricka vatten till maten när jag är där :)). 

Men idag har jag även hunnit med en annan rolig, årlig grej - att lägga in gurka! Jag tjackade upp mig på fem kilo Västeråsgurka på REKO-ring här i byn, plus lite krondill. 



Jag mindes fel på mängden gurka som jag brukar göra, insåg jag sen. Fem kilo gurka är väldigt mycket. Allt fick inte plats i bunken som den skivade gurkan plus andra ingredienserna ska ligga i några dagar i kylskåpet. Jag får göra en liten sats sen (när den första är klar). 


Inför typ varje sommar pratar vi också om att verkligen ta vara på fina morgnar o s v, och åka iväg nånstans med frukostmatsäck och njuta av sommaren. Jorå. Igår var första gången för i år...
Men då var det desto finare, för vädret var toppen (det var nästan lite sensommarfriskt i luften, men soligt) och de hade gjort så fint på den lilla stranden bara ett par kilometer härifrån. Och vi var ensamma där, så det var jättefint! :) 



Men än är det sommar kvar, säger mor! Och många fler tillfällen att ha utefrukost vid sjön. Och många fler roligheter att göra. Herregud, även av semestern är det ju mer än tre dagar kvar! En av de dagarna ska vi åka en dagstur till Askersund, tänkte vi. Där är det fint. Kanske hittar vi loppisar också.

Några som såklart har njutit av att ha både mammi och pappi hemma har varit hundarna. Jag måste bara lägga in en bild på Bröli när han sover. Ja, såhär stillsam KAN han vara. Och till och med ögonen är stängda. 

Mammis lilla gryn