Såhär efter jul är vi nog många som har lite glöggslattar kvar. Kanske känns det inte så aktuellt med glöggkvällar längre?...
Men för att ta tillvara glöggen kan man t ex göra glöggsås!
Det gjorde vi idag. Det fanns ryggbiff i frysen. Den tinades och stektes sen hastigt på hög värme.
Men vilken skillnad det är på kött och kött... Det här var i o f s svenskt kött, men vanligt, köpt på ICA.
I vet att vi i somras grillade biff från kon som var väldigt väldigt närproducerad. "Det smälter som skit i mun!" sa Andreas den gången, och det gjorde det verkligen, hur äckligt det än må låta.
Men det var SÅ himla gott! Riktigt, riktigt fint kött.
Idag hade vi inga såna fina köttbitar till hands, som sagt - så det blev de här, köpta från ICA. Och man kan inte säga att de direkt smälte som skit i mun, inte. Nej, segt var det allt. Gott, men segt. Men helt ok ändå.
Till det gjorde jag hasselbackspotatis, och så grönsaker (morot, rödlök, purjo och sockerärtor) i ugn. På med lite olja bara, och så flingsalt och peppar, och så in i ugnen en stund så blir det så gott så.
Och så glöggsåsen då. Jag gjorde på enklast möjliga sätt. Smälte kanske 30 g smör. I med lite mjöl, vispa och låt få färg. På med ett par deciliter glögg (jag hade vanlig alkoholfri från ICA). Och sen fylla på med grädde, buljongpulver, lite kinesisk soja, coloritsoya, torkad timjan, salt och svartpeppar. Och så en skvätt balsamvinäger.
Såsen var verkligen god! Det gjorde inte ens så mycket att köttet var i segaste laget! :)
En blogg garanterat befriad från bilder på dagens outfit. OM det ändå skulle slinka igenom en outfitbild, handlar den om nya gummistövlar eller så. Däremot en blogg som dignar över av goda recept, hönsbilder, loppisfynd och av lantisliv.
fredag 9 januari 2015
Semmelpremiär!
Det där med semlor alltså...
I vissa affärer och fik börjas det med semlor redan innan jul.
Och jag kan säga att jag ÄLSKAR semlor - men jag tycker ändå att nån form av ordning får det vara. Först jul, sen semlor.
Men nu har ju julen varit, så nu är det fritt fram för semlorna :) Så i morse drog jag igång semlebak.
Jag gillar minisemlor, hela konceptet kring det. De är gulliga att titta på. Ibland är man bara sugen på lite semla, och då äter man en. Och är man sugen på mycket semla kan man äta två och det blir ändå inte mer än en vanlig semla :)
MINISEMLOR ca 28 st
3 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 pkt jäst
1 dl socker
1 tsk salt
150 g smör (rumsvarmt, i tärningar)
ca 1 liter manitoba cream
Blanda mjölk och kardemumma i en kastrull. Värm till fingervärme. Under tiden smular du jästen i degbunken.
Häll i kardemummamjölken på jästen och lös upp den. Blanda i sockret, saltet samt smöret. Fyll på med mjöl medan maskinen går.
Degen ska vara ganska lös, men smidig och inte alltför kladdig. Låt maskinen gå i 5-10 minuter extra.
Låt jäsa en timme i bunken, under bakduk.
Stjälp upp på mjölat bakbord, knåda hastigt och dela degen i ca 28 delar som du rullar till små bollar som du lägger på plåtar med bakplåtspapper på. Låt jäsa igen under bakduk, ca en timme.
Under tiden värmer du upp ugnen till 220 grader.
Pensla de små jästa bollarna med uppvispat ägg, grädda sen i mitten av ugnen ca 5 minuter. Håll koll, för det går fort på slutet!
Låt svalna. Under tiden gör du mandelmassa. För ja, mandelmassan SKA du göra själv tycker jag :). Det är inte svårt alls, det tar ingen tid, och det är så oändligt mycket godare än köpt! Plus att man kan göra som jag gjorde, helt sockerfritt.
Man mal helt enkelt sötmandel med t ex en stavmixer. Blanda i lite socker eller sötningsmedel. Häll på grädde, lite åt gången, och rör tills det blir en lagom konsistens. Smaka av och se om det behövs mer socker/sötningsmedel.
Skär ur ett lock ur bullarna och karva ur lite av innehållet, blanda i även det i mandelmassan.
Sen fyller du bullarna med massan, och spritsar/klickar över vispad grädde som du också kan söta lite om du vill.
På med locket, och så pudrar man på lite florsocker. Klart! :)
Idag när min "lille" påg kom hem så hade jag gjort klart ett helt fat med semlor som vi alla tre sen åt upp som fredagsfika. GOTT!
I vissa affärer och fik börjas det med semlor redan innan jul.
Och jag kan säga att jag ÄLSKAR semlor - men jag tycker ändå att nån form av ordning får det vara. Först jul, sen semlor.
Men nu har ju julen varit, så nu är det fritt fram för semlorna :) Så i morse drog jag igång semlebak.
Jag gillar minisemlor, hela konceptet kring det. De är gulliga att titta på. Ibland är man bara sugen på lite semla, och då äter man en. Och är man sugen på mycket semla kan man äta två och det blir ändå inte mer än en vanlig semla :)
MINISEMLOR ca 28 st
3 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 pkt jäst
1 dl socker
1 tsk salt
150 g smör (rumsvarmt, i tärningar)
ca 1 liter manitoba cream
Blanda mjölk och kardemumma i en kastrull. Värm till fingervärme. Under tiden smular du jästen i degbunken.
Häll i kardemummamjölken på jästen och lös upp den. Blanda i sockret, saltet samt smöret. Fyll på med mjöl medan maskinen går.
Degen ska vara ganska lös, men smidig och inte alltför kladdig. Låt maskinen gå i 5-10 minuter extra.
Låt jäsa en timme i bunken, under bakduk.
Stjälp upp på mjölat bakbord, knåda hastigt och dela degen i ca 28 delar som du rullar till små bollar som du lägger på plåtar med bakplåtspapper på. Låt jäsa igen under bakduk, ca en timme.
Under tiden värmer du upp ugnen till 220 grader.
Pensla de små jästa bollarna med uppvispat ägg, grädda sen i mitten av ugnen ca 5 minuter. Håll koll, för det går fort på slutet!
Låt svalna. Under tiden gör du mandelmassa. För ja, mandelmassan SKA du göra själv tycker jag :). Det är inte svårt alls, det tar ingen tid, och det är så oändligt mycket godare än köpt! Plus att man kan göra som jag gjorde, helt sockerfritt.
Man mal helt enkelt sötmandel med t ex en stavmixer. Blanda i lite socker eller sötningsmedel. Häll på grädde, lite åt gången, och rör tills det blir en lagom konsistens. Smaka av och se om det behövs mer socker/sötningsmedel.
Skär ur ett lock ur bullarna och karva ur lite av innehållet, blanda i även det i mandelmassan.
Sen fyller du bullarna med massan, och spritsar/klickar över vispad grädde som du också kan söta lite om du vill.
På med locket, och så pudrar man på lite florsocker. Klart! :)
Idag när min "lille" påg kom hem så hade jag gjort klart ett helt fat med semlor som vi alla tre sen åt upp som fredagsfika. GOTT!
Lite påskpyssel
Ja, det är ju inte som att påsken står runt hörnet precis än.
Men det går fortare än man tror! Och då har jag börjat förbereda fint påskpynt.
Min lilla kyckling (eller ok, hon är höna nu) Greta är av rasen isbar. Hon är svart och fin och väldigt liten och söt.
Isbar lägger gröna ägg, så det gör förstås Greta med. Och eftersom hon är så liten, och eftersom hon är ny på det här med att lägga ägg, så lägger hon ganska små ägg. Gröna.
Dem har jag sparat på, och nu hade jag tolv stycken. Min tanke är att blåsa ur dem kanske lacka dem så de blir lite mer hållbara, och så hänga ett snöre i dem och hänga i påskriset. Tusen gånger finare än köpepynt!
Ska man blåsa ur ägg så är mitt tips: Stressa inte. Tro inte att det är en bra idé att ta en lite tjockare nål (eller en sömsprättare, som jag fick för mig i min iver att få ett större hål i ägget..). Ägget går bara sönder.
Nej, en lagom tjock nål. Och vass. Och så sticker man den genom toppen på ägget, mojsar runt lite så hålet blir aningens större. Sen sticker man ner nålen en halv millimeter vid sidan av hålet, och fortsätter så så blir hålet sakta men säkert större.
Och sen ett hål i andra änden, och sen blååååås, för kung och fosterland! Är det så trögt så det inte kommer en droppe, får du göra hålet/hålen aningens större. Men det behövs bara ett hål på ett par-tre millimeter för att det ska funka om man bara blåser så hårt man kan.
Och såklart gick inte innanmätet på äggen till spillo heller - galenskaper, så fina ägg! Nej, jag bakade minisemlor idag, så två gick åt till degen och två för att pensla med.
Fast ett gick sönder när jag fick för mig det där med sprättaren (se ovan).
Nu håller jag också på och samlar fina fjädrar. Kanske en miljard gånger finare än köpta som kommer från (inbillar jag mig) plågade stackars fåglar.
Men det går fortare än man tror! Och då har jag börjat förbereda fint påskpynt.
Min lilla kyckling (eller ok, hon är höna nu) Greta är av rasen isbar. Hon är svart och fin och väldigt liten och söt.
Isbar lägger gröna ägg, så det gör förstås Greta med. Och eftersom hon är så liten, och eftersom hon är ny på det här med att lägga ägg, så lägger hon ganska små ägg. Gröna.
Dem har jag sparat på, och nu hade jag tolv stycken. Min tanke är att blåsa ur dem kanske lacka dem så de blir lite mer hållbara, och så hänga ett snöre i dem och hänga i påskriset. Tusen gånger finare än köpepynt!
Ska man blåsa ur ägg så är mitt tips: Stressa inte. Tro inte att det är en bra idé att ta en lite tjockare nål (eller en sömsprättare, som jag fick för mig i min iver att få ett större hål i ägget..). Ägget går bara sönder.
Nej, en lagom tjock nål. Och vass. Och så sticker man den genom toppen på ägget, mojsar runt lite så hålet blir aningens större. Sen sticker man ner nålen en halv millimeter vid sidan av hålet, och fortsätter så så blir hålet sakta men säkert större.
Och sen ett hål i andra änden, och sen blååååås, för kung och fosterland! Är det så trögt så det inte kommer en droppe, får du göra hålet/hålen aningens större. Men det behövs bara ett hål på ett par-tre millimeter för att det ska funka om man bara blåser så hårt man kan.
Nu har jag tre urblåsta....en början i alla fall! Bring it on, påsken!
Och såklart gick inte innanmätet på äggen till spillo heller - galenskaper, så fina ägg! Nej, jag bakade minisemlor idag, så två gick åt till degen och två för att pensla med.
Fast ett gick sönder när jag fick för mig det där med sprättaren (se ovan).
Nu håller jag också på och samlar fina fjädrar. Kanske en miljard gånger finare än köpta som kommer från (inbillar jag mig) plågade stackars fåglar.
torsdag 8 januari 2015
Debut för fläsklägg
Fläsklägg ser ju inte speciellt aptitligt ut i affären där det ligger i köttdisken med hela ben och det äckliga skinnet på....
Jag har aldrig lockats av det i alla fall. Och googlar man på bilder på nätet på fläsklägg, så finns det de som serverar hela fläsklägget med ben och skinn och allt, på tallriken! Säkert väldigt "classy" och fint i kockvärlden eller så. Men inget för mig! Jag tycker att mat ska se god ut, och det kan ju ingen med bästa vilja säga att ett helt, kokt fläsklägg ser GOTT ut.
Jag har faktiskt aldrig tidigare ens smakat fläsklägg, fånigt nog. Rotmos, som är det klassiska att servera till, har jag heller aldrig smakat, tro det eller ej.
Men nu när jag har så mycket fläskkött av olika slag i frysen, så fanns där givetvis också ett par lägg.
Och eftersom det är kött från en RIKTIG gris, alltså ingen stackars dansk krake som legat fixerad i hela sitt korta lilla miserabla liv, utan från en jätteglad gris som sprungit runt ute med sina kompisar här på gården, så var jag ju tvungen att rimma köttet själv också.
Men det är ju ingen big deal, bara man tar reda på hur man gör. Roligt faktiskt, att rimma sitt eget kött!
Man skulle torrsalta först egentligen, enligt många recept. Men precis som med julskinkan så hoppade jag över det och kokade istället lagen direkt.
LAG FÖR ATT RIMMA FLÄSKLÄGG
1½ l vatten
1 dl salt (jag använde grovsalt, utan jod för det skulle det vara till skinkan i alla fall)
½ dl socker
Koka upp allt, se till så salt och socker löser sig, låt svalna.
Lägg i fläsklägget och ställ svalt/kallt i två dygn.
Idag hade det gått två dygn, så då hällde jag rikligt med vatten i en ännu större kastrull och la i köttet. I med 8 vitpepparkorn, lika många kryddpepparkorn, och så tre lagerblad.
Nästa gång ska jag nog även häva i lite morotsbitar och purjolök och sånt, men så blev det inte idag.
Sen kokar man upp det hela, och låter sen sjuda på svag värme i uppåt tre timmar.
Sen tar man upp köttet, låter svalna något, och skär i bitar.
Det blir MÖRT kött, det riktigt faller isär!
Och just eftersom det inte var fläsklägg från affärn, så fanns där heller ingen salpeter i. Det hade jag kunnat tillsätta i lagen där i början, men jag gillar tanken på att det ska vara helt fritt från sånt. Köttet blir gråare än det skulle blivit med salpeter, men vad gör det? Grått är flott.
Nåt rotmos blev det inte - ingen verkar gilla det. Så det blev vanligt potatismos.
Sen vet jag inte riktigt vad som är brukligt till just fläsklägg - jo, senap förstås, det hade vi. Och så hade jag rödbetor, inlagd gurka och lite färsk rödlök.
GOTT blev det!! Jättegott! Så det här blir det fler gånger :).
Jag har aldrig lockats av det i alla fall. Och googlar man på bilder på nätet på fläsklägg, så finns det de som serverar hela fläsklägget med ben och skinn och allt, på tallriken! Säkert väldigt "classy" och fint i kockvärlden eller så. Men inget för mig! Jag tycker att mat ska se god ut, och det kan ju ingen med bästa vilja säga att ett helt, kokt fläsklägg ser GOTT ut.
Jag har faktiskt aldrig tidigare ens smakat fläsklägg, fånigt nog. Rotmos, som är det klassiska att servera till, har jag heller aldrig smakat, tro det eller ej.
Men nu när jag har så mycket fläskkött av olika slag i frysen, så fanns där givetvis också ett par lägg.
Och eftersom det är kött från en RIKTIG gris, alltså ingen stackars dansk krake som legat fixerad i hela sitt korta lilla miserabla liv, utan från en jätteglad gris som sprungit runt ute med sina kompisar här på gården, så var jag ju tvungen att rimma köttet själv också.
Men det är ju ingen big deal, bara man tar reda på hur man gör. Roligt faktiskt, att rimma sitt eget kött!
Man skulle torrsalta först egentligen, enligt många recept. Men precis som med julskinkan så hoppade jag över det och kokade istället lagen direkt.
LAG FÖR ATT RIMMA FLÄSKLÄGG
1½ l vatten
1 dl salt (jag använde grovsalt, utan jod för det skulle det vara till skinkan i alla fall)
½ dl socker
Koka upp allt, se till så salt och socker löser sig, låt svalna.
Lägg i fläsklägget och ställ svalt/kallt i två dygn.
Idag hade det gått två dygn, så då hällde jag rikligt med vatten i en ännu större kastrull och la i köttet. I med 8 vitpepparkorn, lika många kryddpepparkorn, och så tre lagerblad.
Nästa gång ska jag nog även häva i lite morotsbitar och purjolök och sånt, men så blev det inte idag.
Sen kokar man upp det hela, och låter sen sjuda på svag värme i uppåt tre timmar.
Sen tar man upp köttet, låter svalna något, och skär i bitar.
Det blir MÖRT kött, det riktigt faller isär!
Och just eftersom det inte var fläsklägg från affärn, så fanns där heller ingen salpeter i. Det hade jag kunnat tillsätta i lagen där i början, men jag gillar tanken på att det ska vara helt fritt från sånt. Köttet blir gråare än det skulle blivit med salpeter, men vad gör det? Grått är flott.
Nåt rotmos blev det inte - ingen verkar gilla det. Så det blev vanligt potatismos.
Sen vet jag inte riktigt vad som är brukligt till just fläsklägg - jo, senap förstås, det hade vi. Och så hade jag rödbetor, inlagd gurka och lite färsk rödlök.
GOTT blev det!! Jättegott! Så det här blir det fler gånger :).
onsdag 7 januari 2015
Vardagsmat at it´s best
Idag serverade jag stekt, pankopanerad torsk med mandelpotatis (kokt med färsk dill), kall sås (gräddfil + majonnäs + bostongurka + salt + peppar + hackad dill), gröna ärtor, körsbärstomater samt cornichons (pyttesmå inlagda gurkor). Ja, och citron och färsk dill också, förstås.
Fisken vände jag först i en mjölblandning (vetemjöl + kornmjöl + salt + peppar), sen i uppvispat ägg, och till sist i pankoströbröd. Stekte i smör.
Det var gott, vi blev jättemätta och orkar nu bara ligga i soffan och glo på "That 70´s show".
Fisken vände jag först i en mjölblandning (vetemjöl + kornmjöl + salt + peppar), sen i uppvispat ägg, och till sist i pankoströbröd. Stekte i smör.
Det var gott, vi blev jättemätta och orkar nu bara ligga i soffan och glo på "That 70´s show".
Se där, som genom ett trollslag!
Ja, jag vet, den här bloggen ska inte innehålla några outfits.
Men mina nya vinterstövlar är jag så glad för så jag bara måste visa dem - för jo, de kom idag! Och brevbäraren var så snäll så han körde dem fram till dörren :). De är ju dessutom inga direkta modeplagg utan mer av det praktiska slaget :).
Ett stooooort paket, som innehöll...
Tadaa! Så fina! Och som moln att gå på, och till och med mina brottarvader får gott om plats i dem :).
Självklart var jag genast tvungen att gå ut och prova dem i snön.
Men mina nya vinterstövlar är jag så glad för så jag bara måste visa dem - för jo, de kom idag! Och brevbäraren var så snäll så han körde dem fram till dörren :). De är ju dessutom inga direkta modeplagg utan mer av det praktiska slaget :).
Ett stooooort paket, som innehöll...
Tadaa! Så fina! Och som moln att gå på, och till och med mina brottarvader får gott om plats i dem :).
Självklart var jag genast tvungen att gå ut och prova dem i snön.
Så var det vardag då...
I alla fall nästan.
Det dröjer till imorgon innan sonen börjar skolan igen. Men Andreas började jobba idag, och det var lite omvälvande för min just nu lite begränsade hjärna. Som tur är så har han gett mig chans att vänja mig genom att åka två morgnar i rad för att fågelskåda, så jag är van att han inte är här när jag vaknar :).
Jag har haft en väldigt slö förmiddag. Sov till halv tio, låg kvar och såg/lyssnade på ett avsnitt av Skilda Världar som jag håller på och går igenom på tv4play. Jättepraktiskt, lagom komplicerat att ta till sig ;), och jag behöver inte ens titta när jag inte orkar - jag kan bara ligga och lyssna, som på en ljudbok. Eller en radioteater. Himla bra! Då blir jag också vilande lite längre. Att bara ligga där har jag svårt för, då kommer jag på en massa saker jag vill göra (fast jag inte orkar). Så Skilda Världar får mig att slappna av.
Sen såg jag även ett avsnitt när jag tog en kopp te och mina mediciner. Hönsen fick vänta lite med utsläppet, jag upptäckte nämligen när jag gick upp att vintern har bestämt sig för att flytta hit ett tag, och snö är inte hönsens favorit.
Nu tänkte jag skriva matsedel för kommande veckan, och sen en handlingslista så vi kan åka och veckohandla när Andreas kommer hem.
Till middag blir det idag panerad torsk, mandelpotatis samt en god kall sås. Och så broccoli, en citronklyfta samt färsk dill.
Jaaa, dagens höjdpunkt (hoppas jag!) väntar jag på - att jag ska få besked att mina nya vinterstövlar har kommit! De är SÅ himla fina och nu tycker jag faktiskt att det är dags att de kommer! Det är ju vinter för bövelen!
Det dröjer till imorgon innan sonen börjar skolan igen. Men Andreas började jobba idag, och det var lite omvälvande för min just nu lite begränsade hjärna. Som tur är så har han gett mig chans att vänja mig genom att åka två morgnar i rad för att fågelskåda, så jag är van att han inte är här när jag vaknar :).
Jag har haft en väldigt slö förmiddag. Sov till halv tio, låg kvar och såg/lyssnade på ett avsnitt av Skilda Världar som jag håller på och går igenom på tv4play. Jättepraktiskt, lagom komplicerat att ta till sig ;), och jag behöver inte ens titta när jag inte orkar - jag kan bara ligga och lyssna, som på en ljudbok. Eller en radioteater. Himla bra! Då blir jag också vilande lite längre. Att bara ligga där har jag svårt för, då kommer jag på en massa saker jag vill göra (fast jag inte orkar). Så Skilda Världar får mig att slappna av.
Sen såg jag även ett avsnitt när jag tog en kopp te och mina mediciner. Hönsen fick vänta lite med utsläppet, jag upptäckte nämligen när jag gick upp att vintern har bestämt sig för att flytta hit ett tag, och snö är inte hönsens favorit.
Ylva och Harald håller på att få ihop det. Men GUD vad de velar!! Herregud, kör bara, människor!
Nu tänkte jag skriva matsedel för kommande veckan, och sen en handlingslista så vi kan åka och veckohandla när Andreas kommer hem.
Till middag blir det idag panerad torsk, mandelpotatis samt en god kall sås. Och så broccoli, en citronklyfta samt färsk dill.
Jaaa, dagens höjdpunkt (hoppas jag!) väntar jag på - att jag ska få besked att mina nya vinterstövlar har kommit! De är SÅ himla fina och nu tycker jag faktiskt att det är dags att de kommer! Det är ju vinter för bövelen!
tisdag 6 januari 2015
Nybakt till kvällsmat
Att äta nybakt bröd är inte så himla nyttigt alla gånger.
Men det är HIMLANS gott :).
Jag har länge drömt om nåt så osexigt som en kruskavel. Åh, en egen kruskavel!
Dock har jag inte kommit mig för att köpa nån.
Men i julklapp fick jag en, av mina två pågar (sonen och sambon).
Så ikväll bakade jag bohusländska brödkakor för första gången. Och jädrar i min lilla låda vilka mjuka och saftiga!!
Receptet hittade jag HÄR. Men jag minskade lite på sockret och jag använde fint rågmjöl, så såhär blev mitt recept:
BOHUSLÄNDSKA BRÖDKAKOR
100 g (2 pkt) jäst
1 dl socker
150 g smält smör
1 liter vatten
2 tsk salt
2 dl fint rågmjöl
2½ l vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, häll i vattnet och värm till fingervärme.
Jästen smular du i degbunken, och så häller du på degvätskan och ser till så jästen löser sig.
Tillsätt salt och socker och rågmjöl medan maskinen går.
Fortsätt sedan med vetemjölet.
Låt maskinen jobba några minuter, och låt sedan degen jäsa i bunken under en duk, ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Dela den i 16 delar som du rullar till små bollar.
När du rullat sista bollen, är det dags att börja på första och kavla ut med kruskaveln till en brödkaka, ca ½ cm tjock. Lyft över på plåt med bakplåtspapper - det får plats tre kakor på varje. Nagga med gaffel eller nagg.
Låt jäsa 20 minuter, och grädda sen på 275 grader i fem minuter.
Men det är HIMLANS gott :).
Jag har länge drömt om nåt så osexigt som en kruskavel. Åh, en egen kruskavel!
Dock har jag inte kommit mig för att köpa nån.
Men i julklapp fick jag en, av mina två pågar (sonen och sambon).
Så ikväll bakade jag bohusländska brödkakor för första gången. Och jädrar i min lilla låda vilka mjuka och saftiga!!
Receptet hittade jag HÄR. Men jag minskade lite på sockret och jag använde fint rågmjöl, så såhär blev mitt recept:
BOHUSLÄNDSKA BRÖDKAKOR
100 g (2 pkt) jäst
1 dl socker
150 g smält smör
1 liter vatten
2 tsk salt
2 dl fint rågmjöl
2½ l vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, häll i vattnet och värm till fingervärme.
Jästen smular du i degbunken, och så häller du på degvätskan och ser till så jästen löser sig.
Tillsätt salt och socker och rågmjöl medan maskinen går.
Fortsätt sedan med vetemjölet.
Låt maskinen jobba några minuter, och låt sedan degen jäsa i bunken under en duk, ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Dela den i 16 delar som du rullar till små bollar.
När du rullat sista bollen, är det dags att börja på första och kavla ut med kruskaveln till en brödkaka, ca ½ cm tjock. Lyft över på plåt med bakplåtspapper - det får plats tre kakor på varje. Nagga med gaffel eller nagg.
Låt jäsa 20 minuter, och grädda sen på 275 grader i fem minuter.
Vegetarisk trettondag
Helgdag mitt i veckan. En ganska stillsam dag, förutom att jag har haft lite svårt att ta det lugnt som jag egentligen känner att jag borde.
Men mat måste man ju ändå ha, ursäktade jag mig med när jag ställde mig vid spisen. Vegetariskt var det idag - jag gjorde en varm couscoussallad med bl a blomkål, morötter och russin. Och så en ratatouille till det. För den som inte vet kan jag berätta att ratatouille är den mustig grönsaksgryta/-röra som funkar till typ allt!
Såhär gjorde jag couscoussalladen:
VARM COUSCOUSSALLAD
2½ dl couscous
3½ dl vatten
ett par dl finhackad blomkål
drygt en dl grovriven morot
1 dl russin
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
2 msk hackad persilja
½ grönsaksbuljongtärning
salt
Hacka blomkålen, riv moroten. Lägg i en kastrull, häll på vattnet och lägg i buljongtärningen.
Koka upp och låt koka ett par minuter. Sen häller du i coscous, russin, tomatpuré, gurkmeja och persilja, rör om. På med locket och ställ av plattan och låt couscousen svälla ett par minuter.
Smaka av och salta ev. om det behövs.
RATATOUILLE
1 zucchini
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
½ grön paprika
1 burk krossad tomat
½ dl tomatpuré
Salt, peppar, färsk eller torkad timjan
Hacka grönsakerna grovt (vitlöken ganska fint), i typ 2 cm stora bitar. Fräs i olja i en gryta i några minuter.
Blanda i tomatpurén, häll i krossad tomat.
Salta och peppra och ha i lite timjan. Smaka av!
VITLÖKSSÅS
2 dl creme fraiche
2 stora vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
Och ok ok - jag har inte ro att bara vila nu heller. I detta nu står en bröddeg på jäsning i köket. Det vankas bohusländska brödkakor. Jag återkommer med rapport.
Oh, förresten - jag måste visa. Det är ju januari, hög tid för tulpaner! De här köpte vi igår:
Men mat måste man ju ändå ha, ursäktade jag mig med när jag ställde mig vid spisen. Vegetariskt var det idag - jag gjorde en varm couscoussallad med bl a blomkål, morötter och russin. Och så en ratatouille till det. För den som inte vet kan jag berätta att ratatouille är den mustig grönsaksgryta/-röra som funkar till typ allt!
Såhär gjorde jag couscoussalladen:
VARM COUSCOUSSALLAD
2½ dl couscous
3½ dl vatten
ett par dl finhackad blomkål
drygt en dl grovriven morot
1 dl russin
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
2 msk hackad persilja
½ grönsaksbuljongtärning
salt
Hacka blomkålen, riv moroten. Lägg i en kastrull, häll på vattnet och lägg i buljongtärningen.
Koka upp och låt koka ett par minuter. Sen häller du i coscous, russin, tomatpuré, gurkmeja och persilja, rör om. På med locket och ställ av plattan och låt couscousen svälla ett par minuter.
Smaka av och salta ev. om det behövs.
RATATOUILLE
1 zucchini
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
½ grön paprika
1 burk krossad tomat
½ dl tomatpuré
Salt, peppar, färsk eller torkad timjan
Hacka grönsakerna grovt (vitlöken ganska fint), i typ 2 cm stora bitar. Fräs i olja i en gryta i några minuter.
Blanda i tomatpurén, häll i krossad tomat.
Salta och peppra och ha i lite timjan. Smaka av!
VITLÖKSSÅS
2 dl creme fraiche
2 stora vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
Och ok ok - jag har inte ro att bara vila nu heller. I detta nu står en bröddeg på jäsning i köket. Det vankas bohusländska brödkakor. Jag återkommer med rapport.
Oh, förresten - jag måste visa. Det är ju januari, hög tid för tulpaner! De här köpte vi igår:
måndag 5 januari 2015
Billig mat såhär efter jul
Det är nog många plånböcker som är lite magra och sköra såhär efter jul.
En post som man ofta lätt kan dra igen på då är maten!
Men det behöver ju inte betyda dålig och tråkig och osmaklig mat - tvärtom!
Här kommer lite tips på billiga rätter till vardags och fest. Inlägg som jag har samlat ihop från tidigare inlägg i bloggen. Det är inte alltid det står nåt recept med, men är det något ni verkligen vill ha recept på då så hör av dig! Jag är mer ute efter att tipsa och ge uppslag och inspirera :)
Dillstuvad potatis, stekt korv och smörslungade morötter
Jag har säkert fler på lut, men det får räcka för nu. Kanske kommer jag med en uppföljning om nån vill ha! :)
En post som man ofta lätt kan dra igen på då är maten!
Men det behöver ju inte betyda dålig och tråkig och osmaklig mat - tvärtom!
Här kommer lite tips på billiga rätter till vardags och fest. Inlägg som jag har samlat ihop från tidigare inlägg i bloggen. Det är inte alltid det står nåt recept med, men är det något ni verkligen vill ha recept på då så hör av dig! Jag är mer ute efter att tipsa och ge uppslag och inspirera :)
Dillstuvad potatis, stekt korv och smörslungade morötter
Jag har säkert fler på lut, men det får räcka för nu. Kanske kommer jag med en uppföljning om nån vill ha! :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)