söndag 8 november 2015

Grattis, min lilla pappa!

Så var det Fars dag igen. Och ja, jag vet - bra pappor ska och bör man hylla varje dag!
Men jag gillar ändå såna dagar som Fars dag och Mors dag. Det är ju lite som en påminnelse så man verkligen tar tag i saken och uppmärksammar sin lilla pappi eller mammi.

Nu har ju inte jag min fina lilla pappa kvar i livet. Det är snart tolv år sen han dog...Tolv år sen! Helt obegripligt! Men han finns i mina tankar varje, varje dag. Han hjälper mig fortfarande i mycket.
Så ändå, fast jag inte kan äta tårta med honom eller ge honom en present, så vill jag ändå uppmärksamma honom idag! 


Jag och pappa på nåt kalas hemma, det är sent 70-tal...


Här hemma firade vi Andreas lite, jag och pågen. Jag köpte en färdig tårta ur ICAs frysdisk (all kraft som är möjlig sparas inför veckans arbetsträning!), och bullar från Pågens. Det dög finfint, för det är ju tanken som räknas! Och Andreas är ju inte Far, men han är Styvfar! Så det blev (Styv)farsdagsfirande.
Jag kan inte föreställa mig någon enda som skulle hanterat rollen som styvförälder bättre än han gör och alltid har gjort. Skulle rollerna varit omvända, att det var han som hade två barn när vi träffades och jag inga, då hade jag helt säkert inte skött det ens en bråkdel så fint som han har gjort. Jag hade absolut varit snäll mot barnen. Det kan jag nästan lova. Eller om jag kände att jag inte klarar det, hade jag backat ur relationen.
Men han bara fixar det. Från första stund. Därför ville jag fira honom lite idag :). 





Till middag gjorde jag en ganska enkel men väldigt uppskattad rätt - italienska köttbullar kokta i tomatsås! Tagliatelle till det, och en sallad. Och riven parmesan.
Vill du ha recept så finns det HÄR



Nu ska här slappas och samlas krafter inför veckan. Den här veckan tänker jag fixa alla tre arbetsträningsdagarna! 



fredag 6 november 2015

Enkel middag en seg fredag

Jag har ju börjat arbetsträna. Jag älskar´t.
När jag är där försöker jag verkligen göra så bra jag kan. Försöker vara social (vilket inte är så svårt egentligen eftersom jag har världens gulligaste kollegor), och också vara till lite nytta (även om jag har typ en tiondel av den fart jag hade när jag var frisk..).
Att vara där är den minsta biten, ändå. Att gå upp på morgonen när klockan ringer, komma ihåg att klä sig (jag har varnat på jobbet att de inte ska bli helt chockade om jag dyker upp i nattsärken endera dan :D), komma ihåg frukost, komma ihåg att ta mediciner och att ta med mig allt jag behöver, gå till bussen (helst på rätt tid), balansera på den obefintliga vägrenen en bit till busshållplatsen, komma ihåg att blippa in sig på bussen, hitta en bra sittplats (utan för höga steg upp och ner), komma ihåg att plinga på rätt ställe, komma ihåg (om jag kommer ihåg och orkar, det gör jag inte alltid när det är mycket folk på bussen och jag känner mig som en segpropp) att be om kvitto..och så samma sak på hemvägen. Det är det som tar så oerhört med ork. Och som gör att när jag väl kommer hem så slocknar jag oftast (efter att ha utfodrat djuren, rastat hundarna och bytt om).

Sen är jag seg hela kvällen, när jag väl vaknat. Och dan efter också. Och dan efter det är det dags igen.

Men nog ska det bli fart på det :). Det här var ju bara tredje veckan.
Men i morse gick det bara inte. Det gick liksom inte. Så jag fick ringa och säga att jag inte kommer. Sen somnade jag igen. Sov hela förmiddan, var uppe en timme nånstans vid lunch, och sen sov jag igen.

Så idag var det skönt med en enkel middag: Räkbaguetter!

Köpebaguette, färdigskalade räkor som jag gjorde en räkröra av (med rödlök, dill, citron, majonnäs och creme fraiche), kokta ägg, citron, gurka och tomat. Och färsk dill.

Fort gick det, och gott blev det. Och ganska vackert!
Ett toppentips inför helgen! :)



torsdag 5 november 2015

Rostasfilé, har ni ätit det?

Ja, vad vet jag. Alla kanske äter rostasfilé i parti och minut, bara jag som aldrig ätit det förut.
Jag fick googla på vad det ÄR egentligen. Det är tydligen nåt mellan ryggbiffen och oxfilén. Och det tillagas som oxfilé, och det smakar ganska likt.

Och så var det faktiskt. Väldigt likt.

Jag körde köttet i ugnen. Brynte först i smör i en stekpanna, saltade och pepprade. Och så in i ugnen i en form. En köttermometer i, och ugnen på 125 grader. Köttet skulle (enligt vad jag läste på nätet) bli 58 grader för medium rare, men för säkerhets skull körde jag till 62-63. Och det var tur, för det var ändå ganska rare!
När man tar ut köttet är det viktigt att det får vila en bra stund, insvept i ugnsfolie eller smörpapper/bakplåtspapper. Annars rinner all köttsaft ur när man skär, och köttet blir torrt och trist.

Till detta gjorde jag potatis. Vi hade en öppnad påse med delikatesspotatis, dem tog jag. Delade mitt itu på längden, penslade med rapsolja och strödde över flingsalt samt timjan.
De fick sedan gå i ugnen, ca 30 minuter i 225 grader.

Och så rödvinssås! Jag klippte ett paket bacon i lite mindre bitar och fräste på i en stekpanna. Ner med baconet i en kastrull, i med en halv lök, strimlad fint. Ett par matskedar tomatpuré, lite olika kryddor (jag tog rosmarin och nåt mer), och så en grovt hackad vitlöksklyfta.
Häll på en liten flaska vin (typ 3,7 dl) och låt koka upp. Låt koka utan lock tills ungefär hälften av vätskan kvarstår.
Sila ner såsen i en annan kastrull, och häll i 2 dl vatten, och ha i ett par-tre matskedar kalvfond.
Låt koka upp, och låt reducera till hälften igen.
Finkockarna brukar avsky socker i rödvinssåsen, men jag tycker att det SKA vara socker - men bara pyttelite! Ungefär en halv tesked. Och så en klick smör.

En klick bearnaise (köpt), och så lite grönsaker till. Vilken festmåltid på torsdagen :). 





tisdag 27 oktober 2015

Hard working woman

Det är jag det.

Eller det är väl egentligen att ta i ;). Men jag har börjat arbetsträna!
Det är hela två år sen nu som jag blev sjukskriven för bland annat en väldig trötthet som helt lamslog mig. I mellandagarna är det två år sen som jag fick min stroke.
Två år sen som jag jobbade.

Om det skriver jag nog inte så mycket mer här just nu. Bara att jag är glad varje minut som jag är på jobbet, men också att jag sover i flera timmar efter min tre timmar långa arbetsdag :). Hjärnan är inte riktigt van än.

Idag har jag i alla fall lagat en himla god pastarätt. Det blev på inspiration, där grundtanken var "pasta med kyckling och bacon".

Såhär blev den:

KRÄMIG PASTA MED KYCKLING OCH BACON


1 pkt tagliatelle (bandspagetti)
4 kycklingfiléer
2 pkt bacon

smör
1 rödlök
en näve sockerärtor
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
en skvätt kycklingfond

basilika, chiliflakes, salt, svartpeppar

Lägg de tinade kycklingfiléerna i en ugnsform. Salta och peppra, och ställ in i ugnen, 200 grader, i ca 20-25 minuter (tills de är genomstekta).

Hacka rödlöken fint. Fräs i lite smör, och häv i sockerärtorna. Fräs lite till, och häll sedan på creme fraiche och grädde. Krydda med kycklingfond, basilika, chiliflakes, ev. salt samt svartpeppar.
Låt puttra på låg värme en stund medan du skär kycklingen i knappt centimetertjocka skivor. Ha i kycklingen i såsen. Låt puttra vidare på ettan medan du kokar pasta och strimlar och steker baconet.

Sen serverade jag med sallad, små plommontomater samt med färskriven parmesan på det hela!
Baconet strösslade jag också över direkt på tallriken. 


Smaklig måltid! :)




Medan jag ändå håller på kan jag ju visa gårdagens middag också, som kanske lite inspiration för någon?
Det var vanlig "svensk" variant av chili con carne. Köttfärs, lök, vita bönor i tomatsås, tomatpuré samt kryddor.
Till det minimajs, gurkstavar, nachochips samt lite creme fraiche (för att dämpa hettan). 




tisdag 20 oktober 2015

Wunderbar!

Igår skulle jag lagat kräftströmming.
Men eftersom jag var som en urvriden trasa (anledningen till det får jag blogga om sen) så blev det så att Andreas åkte iväg och hämtade pizza/kebabrulle istället.

Men idag blev det kräftströmming! Jag är tyvärr den enda i familjen som egentligen gillar det, men ibland får man vara egoistisk. För det här är så GOTT! :)


KRÄFTSTRÖMMING

800 g strömmingsflundror (frysta går fint, bara att tina!)

salt, svartpeppar

1 burk krossad tomat
1-2 dl grädde (går att blanda ut med lite mjölk om man vill)
minst 1 dl hackad dill
½ dl chilisås
salt, svartpeppar, lite socker


Salta och peppra fisken på köttsidan. Rulla ihop med skinnsidan utåt, till små rullar som du lägger i en ugnsform som du smort med smör. 
Vispa ihop tomat, grädde, dill, chilisås, salt, peppar och socker. Häll över fisken. 
In i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter (eller tills det fått fin färg ovanpå).

Man kan servera med vanlig kokt potatis om man vill, men jag gjorde mos och serverade med smörstekta blandade bönor till, lite mer dill samt en citronklyfta. 



söndag 18 oktober 2015

Torgfynd

Vi var inne i stan igår på ett par ärenden. Just på lördagar är det också torgdag där, så vi passade på att gå ett varv.
Och något som jag verkligen gillar är att handla grönsaker av lokala odlare på torget! Märkligt nog gör jag det ganska sällan, jag vet inte varför. För det är ju både finare, roligare, billigare och oftast bättre än på ICA, och dessutom närodlat och många gånger ekologiskt.

Igår köpte vi i alla fall både broccoli, purjolök, rödlök och hallon! 






Hallonen var ett kap - det var de sex sista askarna, och hon som sålde frös och ville hem så jag fick dem till ett bra pris :). De är odlade bara några kilometer härifrån och är ekologiska och verkligen jättegoda! 




De satt fint till både gårdagens lördagsgodis - hemmagjord glass med grädde, maränger och chokladsås. Och så hallonen då.
Och dagens frukost blev för min del en skål med A-fil, specialflingor samt hallon. Friskt och gott!







Och rödlöken...den var ju så fin så man nästan ville äta upp den som den var (men det hade kanske inte varit så gott trots allt ;)).



Den (en av dem, samt en purjolök) fick bidra till gårdagens middag. Åh, den rätten måste jag ju skriva ut även om receptet finns långt bak i bloggen! För det här är en sån rätt som inte figurerar på var och varannan matblogg. Från början kommer nog idén från nåt sånt där receptblad som man kan plocka åt sig i mataffären, men jag har gjort om det lite så det passar mig.
Det är en gryta som är sådär lite sötstark. Andreas är egentligen inte något större fan av frukt i maten, men den här gillar han! :)



CALYPSOGRYTA

800 g fläskkött (jag använde hel karré, men det går ju fint med vad som... Jag kan även tänka mig att det blir gott med kyckling!)
2 röda paprikor
2 stora eller 4 små rödlökar
2 morötter
1 liten purjolök
2 dl ananasjuice
3 dl grädde
1-2 tsk sambal oelek eller röd currypasta
chiliflakes (efter behag)
salt, vitpeppar

Strimla köttet ganska tunnt. Bryn i smör. Ha i grönsakerna - strimlade paprikor, purjolök och rödlökar, och grovrivna morötter. Låt fräsa med en liten stund.
Häll på juice och grädde, låt det hela bli varmt och krydda sedan. Smaka av. 


Ris till blir gott, och även en sallad eller som vi hade igår - gurkstavar samt minimajs!



onsdag 14 oktober 2015

Höstigt vackert

I eftermiddags var det så fint ute. Jag och Wilmer var ute och gick en kort sväng, och senare var jag i trädgården en stund och fotade.


Kärleksört! Hämtade från svärmor, och nu har de tagit sig ordentligt. 


'
Wilmer i höstlöven! Han är så fin... <3


Tjejerna dyker upp så fort mammi visar sig ute..

Ulla-Bella och blomster. 


Höstäpplen! Marken full.


Den här grytan planterade jag massor av fina blommor i i somras. Tre dagar efteråt hade hönsen ansat bland mammis blommor så det bara var två små slamsor kvar. Nu har de två slamsorna blivit stora :)


Igge, bakifrån. Vår fina, kloka kille. 

tisdag 13 oktober 2015

Äntligen morotskaka!

Jag har i flera veckor tänkt att jag ska baka morotskaka. Det har bara inte blivit av.

Men idag blev det av! Målet var en saftig morotskaka med mycket glasyr, och så blev det.

Jag hittade ett recept på bloggen Heavenly Cupcake. HÄR!

Jag skriver även receptet här, om länken av nån anledning inte skulle fungera:


SAFTIG MOROTSKAKA

3 ägg
3 dl socker
150 g smör
5 dl finrivna morötter
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk riven ingefära
1 nypa salt

Glasyr:

100 g smör
200 g creme cheese (Philadelphiaost)
ca 1½ dl vispgrädde (jag hade bara en deciliter)
1 tsk vaniljsocker
200 g florsocker

Smält smör och ställ tå sidan och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt smör och vinrivna morötter, blanda ihop med en slickepott. Blanda samman vetemjöl, kryddor, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål. Sila ner mjölblandningen och rör om tills allt precis blandat sig. Klä en form, ca 20*20 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt i hela formen. Grädda nederst i ugnen i 150 grader i ca en timme. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Låt smöret till frostingen och cream cheesen bli rumsvarm. Vispa först smöret tills det blir vitt och krämigt. Tillsätt cream cheese och fortsätt att vispa till en jämn kräm.
Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa ihop försiktigt, annars blåser florsockret bara upp. Tillsätt lite grädde i taget och vispa till en fluffig frosting. Bred ett rejält lager med frosting på den avsvalnade morotskakan och skär i lagom stora bitar. 


Det blev riktigt gott till kvällstéet. Men det är typ bara jag som gillar morotskaka här i huset så det blev väldigt mycket över...men som tur är så går det bra att frysa in :). 








måndag 12 oktober 2015

En ny variant

Fläskkotletter kan man ju göra lite av varje med.
Men ibland fastnar man i det gamla vanliga och därför blev jag glad när jag nånstans läste om att tillsätta smaker som gorgonzola och - päron! :)
Gorgonzola och päron är ju finfint ihop. Så det här trodde jag på!

Men...ja. Som vanligt är "följa recept" inte min sport. Så jag utgick bara från tanken "fläskkotlett, gorgonzola, päron".

Såhär blev det:

FLÄSKKOTLETT MED GORGONZOLA OCH PÄRON


8 fina fläskkotletter
200 g gorgonzola
30 g smör
salt, peppar
smör att steka i


2 mogna päron

Stek kotletterna ett par minuter på var sida, så de får fin färg. Lägg i en stor ugnsform (jag använde långpanna). Salta och peppra.
Vispa ihop gorgonzola och smör med en elvisp. Fördela smeten på kotletterna och bred ut.
In i ugnen, 200 grader i ungefär 10 minuter.

Under tiden kan du kärna ur och skiva päronen, och steka i lite smör.

Sen är det bara att servera - päronen läggs på kotletterna vid servering, och till det kan man som jag gjorde bjuda på hasselbackspotatis, en sallad och en rödvinssås!

Rödvinssåsen förresten - jag var hemskt trött (lat) så jag orkade inte göra egen. Så jag testade Erik Lallerstedts färdiga från kyldisken! En flaska som man bara häller i en kastrull och värmer upp lite stillsamt. I med en klick smör, så är det klart!
Och den var faktiskt över förväntan god. Inte så god som den jag gör själv förstås :) (du har mycket att lära dig, Erik Lallerstedt...;)) men god! 






lördag 10 oktober 2015

Minne som en guldfisk

Jag skulle göra kebabtallrik till middag idag. En nätvän har tipsat om den här kebaben på ett forum som vi båda hänger på, och idag blev det av att jag provade!

jag tog köttfärs (jag hade blandfärs) och kryddade med kebabkrydda, salt, svartpeppar och vitpeppar. Sen skulle man ha ugns-/grillfolie, men se det var slut i det här huset. Så man tager vad man haver - och jag hade bakplåtspapper. Så jag tog det. Köttfärsen la jag på, och kavlade ut så den täckte hela bakplåtspappret (jag hade så mycket färs så det räckte till två bakplåtspapper). Ett tips är att fukta kaveln med vatten emellanåt, då fastnar inte färsen så lätt.
Sen rullade jag ihop det som en rulltårta, så att bakplåtspappret liksom hamnade i lager inuti. La rullarna på en plåt, och så in i ugnen, 225 grader, i en kvart.
Sen tog jag ut dem och lät svalna ett par minuter, innan jag tog tag i bakplåtspappret och drog så köttet liksom trillade ut (men låg fortfarande som en rulle). In i ugnen igen i kanske 10 minuter, sen var det genomstekt!
Jag lät rullarna svalna lite innan jag skar dem i ca 1 cm tjocka strimlor, la i en ugnsform och ställde längst ner i ugnen medan stripsen stod där också.

Sen hann jag sätta mig en stund innan jag kom på att jag skulle ju göra kebabsås också. Ut i köket igen, och fram med en skål. Sen gick jag till kylen för att hämta creme fraiche. Men...det stod en mysko skål där?... Kebabsås! Jag hade gjort kebabsåsen redan (typ en kvart innan) men hunnit glömma! Ja, där får ni en liten inblick i min stackars glömska hjärna.
Jag mindes lite vagt att jag hade gjort den, när jag väl såg den. Men HUR jag hade gjort, det vet jag faktiskt inte. Eller jo, på ett ungefär - men inga mått eller så. Min tanke innan var i alla fall att ha creme fraiche, gräddfil, Fanta (ja, Fanta - apelsin-Fanta), chilisås, salt, peppar och chiliflakes. Jag tror att jag har gjort så. Gott var det i alla fall :)

Och så givetvis grönsaker till. Isbergssallad, gurka, tomatklyftor samt strimlad lök. 






Igår förresten, då hade vi lasagne till middag. Jag gjorde den redan på dagen, och vid middagstid var det bara att värma :).
Lasagne är enkelt att göra - en mustig köttfärssås med goda krossade tomater, och så en bechamelsås som man öser i lite ostrester i. Jag hade vanlig Gäsene hushållsost, en liten bit Boxholms paprikaost, samt en bit Kvibille ädelost.
Varva med lasagneplattor, riven ost överst, och så in i ugnen.

Men sen gjorde jag en sallad till också, en som jag aldrig gjort förut. Det blev lite som en pizzasallad men ändå inte. Finstrimlad vitkål, finhackad ananas. En vinägrett på rapsolja, äppelcidervinäger, spadet från ananasburken, salt, svartpeppar, vitpeppar och lite lite socker. Blanda ihop och låt stå så vitkålen slaknar lite.
Den kommer jag att göra fler gånger! :) Frisk och god tillsammans med den mustiga lasagnen.