onsdag 2 april 2014

En fransk gryta

Varför är den det, förresten? Boeuf Bourguignon - burgundisk köttgryta. Vad är det för franskt med den?

Nåväl, jag gjorde en sån gryta idag i alla fall. Med en fin fransyska från fulkorgen, och en fin bit rimmad bog, även den från fulkorgen. 
Grytan blev väldans mustig och fin, en sån där rätt som man kan bjuda på och känna sig som värsta mästerkocken för släkt och vänner :)

Såhär gjorde jag: 

ca 1 kg fransyska (man kan ta annan nötbit, högrev är ju kalasbra)
500 g rimmad bog
ett gäng fina smålökar
ett gäng färska champinjoner
½ flaska rödvin
5 dl köttbuljong
½ dl balsamvinäger
hackad persilja
salt, svartpeppar


Skär nötköttet i ganska stora bitar. Bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en stor gryta allt eftersom. Salta och peppra.
Skär bogen i små tärningar, fräs i stekpannan. Skala lökarna och lägg i dem hela bland fläsket, låt steka med. Lägg över allt i grytan. Strö över lite hackad persilja. 

Häll över vinet och buljongen och balsamvinägern. Koka upp och låt sen sjuda på låg värme i ett par timmar, tills köttet är så mört så det nästan faller isär.
Smaka av med ev mer salt och peppar, och så nån matsked socker.

Servera med kokt potatis och grönsaker. Idag blev det kokt broccoli!







4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Fulkorgen är korgen på ICA där man hittar varor med kort datum till nedsatt pris :). Finfin mat till finfint pris, men från fulkorgen! :)

      Radera
  2. Aha! Jag kollar alltid efter sånt, särskilt om det gäller köttbitar! Ju närmare bäst-före-datum desto säkrare kan man vara på att det är mört nog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det verkligen!
      Plus att man dessutom bidrar till att mindre mat slängs. Bara en sån sak! :)

      Radera