måndag 19 maj 2014

Det svämmar snart över

Det är äggsäsong. Hurra! :) Nu kommer det mellan 8-10 ägg om dagen. Mycket använder vi själva, men en del ger vi även bort till vänner och bekanta. Såna som fattar skillnaden på köpeägg och på våra fina, och som uppskattar den skillnaden. De får gärna ägg!
För det ÄR en jätteskillnad på våra ägg och köpeäggen.
Våra höns är garanterat lyckliga. De går fritt hela dagarna, de äger hela stora gården :).
De äter gräs och insekter och maskar, och gulorna blir alldeles illgula. Och äggen smakar MYCKET mer än vanliga köpeägg! Det är en otrolig skillnad!


Och maten blir förstås också gul. Och alla kakorna och bullarna.
Idag gjorde jag fläskpannkaka med många ägg i. Jag använder nog dubbelt så många ägg än vad som står i alla recept.

Fläskpannkaka på mitt vis


1 l mjölk

5 dl vetemjöl
6-7 ägg
salt
2 pkt bacon
(Det här är recept lagomt till vår nya spis, med extra stor ugn. Annars kan du använda 8 dl mjölk, 4 dl vetemjöl, 5-6 ägg.)

Börja med att sätta på ugnen, 200 grader. Klipp baconet i strimlor, sprid ut i en långpanna (en stor). Ställ in i ugnen och låt stekas lite i värmen.
Under tiden vispar du ihop hälften av mjölken med mjölet. Tillsätt resten av mjölken samt lite salt. Och så vispar du i äggen.
Nu är nog baconet färdigt. Ta två gafflar och "riv isär" baconet och sprid ut över långpannan. Ta en brödpensel och pensla hela långpannan med fettet från baconet.
Häll i smeten, se till så baconet fortfarande är utspritt, och så ställer du in långpannan i mitten av ugnen.
20 minuter senare, på ett ungefär, är maten klar!

När min fläskpannkaka var nästan klar såg den ut såhär: 



Hjälp! Ett monster?? Vad har hänt??


Nåväl, det la sig ju lite sen när jag tog ut långpannan ur ugnen :). 



Lite lingon och rivna morötter till. Mums. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar