måndag 15 juni 2015

En krämig kycklingpasta

Idag skulle dottern och hennes pojkvän komma hit. Jag vet att dottern gillar krämiga pastarätter, och hon älskar kyckling - så jag ville göra nåt som faller henne i smaken! :)

Jag hade tänkt ha ädelost i. Jag hade ädelost hemma. Men när det väl kom till kritan så GLÖMDE jag ädelosten!! Suck...

Egen pasta gjorde jag ju för ett tag sen, inspirerad av Ernst.
Såhär gjorde jag den:

HEMMAGJORD PASTA UTAN PASTAMASKIN

750 g durumvetemjöl
1½ tsk salt
6 stora ägg


Häll mjölet i en hög på bordet. Gör en stor grop i. Strö saltet över, och så knäcker du äggen i gropen.
Vispa runt lite lätt i äggen med en gaffel. 





Knåda degen med händerna till en smidig deg. Är den för kladdig, tillsätt en aning mer mjöl. Är den för torr, tillsätt ett ägg till. 




Låt degen vila i kylskåpet, inlindad i plastfolie. Jag lät min vila i ungefär två timmar.
Sen tog jag fram den, delade i fyra delar och kavlade ut varje del, en åt gången. Hela tiden hade jag en intresserad publik utanför köksingången! :)



Kavla tunt! Det ska bara vara ungefär 1½ mm tjockt!
Sen är det bara att skära i knappt centimeterbreda bitar. Använd ordentligt med mjöl så det inte fastnar! Lägg pastan på ett fat för att vila lite, och torka. Lägg så luftigt det går, så de inte klibbar ihop. 




Och så självaste kycklingen och såsen! Det hittade jag på själv utefter sånt jag gillar. Såhär:

KRÄMIG PASTASÅS MED KYCKLING

1 kg kycklingfiléer

Lägg dem (halvtinade) i en ugnsform. Salta, peppra och pudra över lite paprikapulver. In i ugnen på 200 grader tills de är genomstekta.

Under tiden gör du såsen:

5 schalottenlökar
10 färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
5 dl grädde
1 tsk sambal oelek
2 msk kycklingfond
3 msk hackad gräslök
1 msk hackad citronmeliss
salt, svartpeppar

Skiva lökarna och svamparna. Hacka vitlöken. Fräs alltihopa i lite smör i en gryta så det blir genomstekt och blankt, men inte tar färg.
Häll på grädden, sambal och kycklingfond. Låt puttra en stund. Sen har du i gräslök och citronmeliss, och smakar av med salt och peppar.

När kycklingen var klar lät jag den vila lite, sen skar jag den i skivor och la i en fin form, och hällde såsen över.

Koka pastan i bara ett par minuter i vatten med lite olja och salt i.

Servera gärna med en sallad till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar