lördag 19 september 2015

Saftig köttfärspaj

Pajer är ju som jag tidigare nämnt, en favorit för mig.
Igår gjorde jag en köttfärspaj som fick tummen upp av de båda männen i mitt liv (sambon och sonen :)).
- Den här måste du göra fler gånger! sa sonen. Och det är ett gott betyg!

Såhär gjorde jag:

SAFTIG KÖTTFÄRSPAJ


Pajdeg:
200 g smör
5 dl mjöl
5 msk kallt vatten


Fyllning:
800 g blandfärs (går fint med nötfärs också)
1 stor gul lök
1 pkt bacon
ca 20-30 små färska champinjoner (eller färre men större, som man kan dela på)
1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
2 msk hackad färsk timjan
2 krm vitpeppar
1 tsk svartpeppar (grovmalen)
1 msk worcestershiresås
1 tsk sambal oelek
salt

Äggstanning:
3 dl mjölk
3 ägg
salt, vitpeppar

Topping:
Riven ost

Tomatskivor eller halvor av små plommontomater

Gör degen först. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och jobba snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en stor springform, även upp en bit på kanterna. Ställ formen i kylen i 20-30 minuter.

Under tiden gör du fyllningen.
Hacka löken och strimla baconet. Skär champinjonerna om det behövs, men låt dem vara i hyfsat stora bitar. Hacka vitlöken.
Fräs lök, bacon, champinjoner och vitlök i en liten klick smör - inte så det tar färg, men så löken blir genomskinlig och glansig.
Tillsätt köttfärsen och stek på tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpuré, fond, timjan, peppar, worcestershiresås och sambal. Smaka av (om det behövs) med salt. Låt puttra en stund.

Ta ut formen ur kylen och nagga degen med en gaffel. Förgrädda i 200 grader tills degen precis börjar få pyttelite färg.
Häll fyllningen i formen.
Vispa ihop äggstanningen och häll över. Lägg på tomatskivor eller små halvor, och strö över riven ost.

In i ugnen igen i ca 20-30 minuter, tills pajen har fått en fin färg.

Låt gärna pajen stå och dra till sig i en kvart eller så, så får den en lagom temperatur också.

Servera med en sallad!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar