fredag 25 november 2016

Det lider mot advent

Jag har inte världens största energi just nu direkt. Men jag är hemma hela dagarna och vill fokusera på roligheter så mycket som möjligt, så jag bakar lite.

Idag blev det saffransbullar. Inga lussekatter, men saffransbullar. Det var tänkt att det skulle vara mandelmassa i, men jag köpte fel och kom hem med marsipan visade det sig - men det gick bra det med! Man tager vad man haver. Och russin ville jag också ha i, så det blev det.

Jag körde det här receptet, och jäste bara en gång (men desto längre). Bullarna blev fina men de sjönk ihop lite efter gräddning, lite trist. Men smaken var det absolut inget fel på! :)



SAFFRANSBULLAR MED MARSIPAN OCH RUSSIN (ca 30 st)

1 pkt jäst
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 g (2 pkt) saffran
1 dl socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 g smör (tärnat och mjukt)
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning: 
200 g smör
1 dl socker

250 g marsipan (det går finfint med mandelmassa också!)
russin efter behag

Pensling:
1 ägg

pärlsocker

Värm mjölk och grädde till knappt fingervärme i en kastrull. Smula jästen i bunken, häll över grädden och rör så jästen löser sig.
Mortla saffranet med ett par teskedar av sockret, och häll det i bunken. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker, salt och det tärnade smöret (som vanligt kör jag det kanske 10-20 sekunder i mikron så det blir mjukt). Häll i mjölet lite åt gången. Degen ska bli smidig men den ska fortfarande vara lite kladdig.

Häll upp degen på mjölat bakbord, häll lite mer mjöl på och knåda degen en kort stund.

Kavla degen till en rektangel. Tärna smöret till fyllningen och kör i mikron en stund så det blir mjukt och går att röra smidigt med en slev. Bred ut med en slickepott över degen. Riv marsipan/mandelmassa och strö över. Strö även över sockret och russinen.

Vik degen dubbel (långsida mot långsida), och skär 1½ cm breda bitar som du sen tvinnar och gör till bullar (ändarna nederst så håller de ihop). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i två timmar under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda strax under mitten i ugnen i ca 8-10 minuter (håll koll - hellre lite för lite gräddade än lite för mycket! Men de ska ha fin färg!)


Låt svalna under bakduk. 


De blev ju inte så vackra så ögonen tåras direkt. Men de blev goda. 

2 kommentarer:

  1. Tycker dem blev jättevackra! Blev också jätteglad för ett gott recept på saffransbullar utan kesella:)

    SvaraRadera
  2. Kesella körde jag med ett par gånger förr om åren. Men jag tycker inte att den gör vare sig till eller ifrån.
    Kul om du gillade receptet :).

    SvaraRadera