onsdag 22 maj 2019

Somriga bullar

I förrgår var planen att jag skulle baka bullar igår.
Men natten till igår insåg jag att något bullbak blir det nog inte tal om, eftersom jag av oklar anledning låg sömnlös halva natten, och tänkte att dagen skulle gå till vila och sömn.
Men igår förmiddag 
gav jag upp förhoppningen om att somna, och ställde mig och bakade de där bullarna ändå...
Jag hade nämligen kokat rabarberkompott häromdagen, och den skulle ju inte förfaras tänkte jag.

Såhär kokar man (jag) rabarberkompott:

ca 900 g rabarber (vikten gäller alltså utan blad o s v)
knappt 1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Koka ihop i en kastrull, låt koka tills det blir som en sylt. Klart!

Bulldegen körde jag den jag brukar köra med, och som jag själv har komponerat ihop genom idogt testande genom åren:

2 pkt jäst (vi använde blå, det var vad vi hade)
4 dl mellanmjölk
2 dl creme fraiche
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med vetemjöl special (jag mäter aldrig, utan höftar...så svårt att säga hur mycket vi hade i!)


Smula jästen i bunken. Häll på creme fraiche och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer.

Fyllningen gjorde jag såhär:

300 g riven mandelmassa
några droppar bittermandelolja
200 g smör, tärnat och rumsvarmt

½ dl farinsocker
1 tsk salt


Vispa ihop alltihopa till en jämn och mjuk smet (kör i mikron några sekunder om det inte blir så mjukt!
Blanda i rabarberkompotten, vispa igen (jag körde med elvisp).

Den här gången jäste nog degen ett par timmar. Det funkar bra och blir inte överjäst eftersom mjölken och creme fraichen är kalla när de tillsätts.

Sen delar man degen i två delar, och kavlar ut till rektanglar. Bred ut fyllningen (gör du efter det här receptet kommer det att bli en del fyllning över, men jag dubblade degreceptet så då blev det rätt lagom. Då delade jag också degen i tre delar - men det spelar ju ingen roll, bara rektanglarna sen blir hanterbara :)), jag använde en slickepott. Vik sedan degen dubbel, från långsidan. Kavla ihop bara lite försiktigt så att de båda halvorna sitter bättre ihop, och sen skär du...ja, vad heter det? Slajsar liksom? I alla fall avlånga bitar, ca 2 cm breda, och snurrar varje ände åt varsitt håll (alltså tvinnar den), och snurrar till lite snitsigt till en bulle. Se till att skarvarna hamnar under, och lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk, i ca 1 timme. Gärna lite mer. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12-15 minuter. Håll koll! 


Medan degen jäste kokade jag en sockerlag - 4½ dl socker och 1½ dl vatten kokas upp och vispas så att sockret löser sig. Ställ åt sidan för att svalna. Jag hackade även sötmandel och rostade lite hastigt i torr stekpanna.

När bullarna sen kom ut ur ugnen, penslade jag dem med sockerlagen, toppade med hackad sötmandel, och sen penslade jag en gång till med sockerlagen så att mandeln skulle fastna bättre. 


Resultatet blev riktigt fluffiga, saftiga, somriga bullar med lite syrlighet från rabarbern!



lördag 11 maj 2019

Loppis, blomstershopping och salladsmiddag

Vi åkte iväg på loppis idag. Det var byaloppis i Halvfara, och dit styrde vi kosan.
Som vanligt hos Mia i Halvfara så hittade jag nåt fint - två fina gamla gulorangea täcken! 





Hos en av Mias (för helgen uppståndna) grannloppisar köpte jag en silvrig tupp i nån slags tung metall. Den ska pryda hönshuset när vi väl kommer på hur vi kan sätta fast den.
Och på en annan grannloppis tjackade jag upp mig på tre fina gamla örngott med broderier och spets och knytband, för nästan ingenting.


Ja, sen drog vi vidare till en handelsträdgård. Jag har medvetet inte köpt några utesommarblommor än, eftersom nätterna blir så himla kalla då och då. Men idag kunde jag inte hålla fingrarna borta från Mårbackapelargonerna... De får dock bo inne ett tag till så de inte fryser ihjäl. En av dem har jag bredvid mig här i fönstret vid datorn.  



Jag blev också glad när jag hittade en gigantisk murgröna. Verkligen overkligt stor, hängande typ nästan en och en halv meter ner från en ampel och dessutom tät som bara den! Det stod "149,90" på en prislapp på ett blad, men jag förstod ju att det måste vara fel, alldeles för billigt för en sån jättestor!
Men döm om min förvåning när jag hittade en till, och det stod samma pris på den. Priset stämde faktiskt! Så en sån kunde jag inte heller låta bli. Just nu hänger den i hallen men när vi fått upp paviljongens väggar och tak ute så får den flytta ut till paviljongen.
Ingen bild har jag heller på den, men det får jag ta när den flyttar ut. 



Kvällens middag blev kycklingsallad. Jag gillar att lägga upp varje ingrediens för sig, så var och en får plocka det man gillar.
Och så hade vi två sorters dressing till, och så gjorde jag grymt goda vitlöksbröd. En butiksbakad baguette som jag skar snett till bitar, som jag sen stekte i stekpannan i smör med pressad vitlök i. Och så strödde jag flingsalt på mot slutet.
GOTT!! 






måndag 6 maj 2019

Rabarertajm

Nu är de så fina, rabarberna! Det är nu en ska lägga rabarber på precis allt, skulle en kunna säga!

Igår gjorde jag en enkel smulpaj med rabarber:

SMULPAJ med rabarber

rabarber efter tycke och smak (jag tog åtta halvlånga rabarber) + 2 dl socker

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1 dl havregryn
en stor nypa flingsalt

Slanta rabarbern, blanda med 2 dl socker. Häll i en ugnsform.
Blanda allt det övriga i en bunke. Nyp ihop till en smuldeg. Häll över rabarberna.

In i ugnen på 225 grader i en kvart ungefär.


Det serverade jag med vaniljsås.




Idag gav jag mig på rabarberna igen! Den här gången blev det supersaftiga rabarbermuffins:

VÄRLDENS SAFTIGASTE RABARBERMUFFINS 15 st

ca 5 dl skalade, hackade rabarber
1½ msk potatismjöl
3 msk strösocker

Smeten: 
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 msk creme fraiche
1-2 tsk pressad citronsaft
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Börja med att skala och hacka rabarber. Jag hackade dem ganska smått, typ i ½-centimeterstärningar.
Blanda med potatismjöl och socker i en skål. Låt stå.

Skär smöret i tärningar och kör ev. i mikron i 10 sekunder för att smöret ska bli lite mjukt. Häll i sockret och vispa med elvisp till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget, rör om mellan varje.
Tillsätt creme fraiche och citronsaft och rör om. Till sist blandar du bakpulver, vaniljsocker och mjöl, och häller i smeten och rör den jämn.

Häll av ev. vätska från rabarberna, och tillsätt dem sedan i smeten och rör om bara så det blandar sig.

Klicka i smeten i 12 normalstora muffinsformar. Jag hade en sån där muffinsform i teflon som jag la pappersmuffinsformarna i.

Sen in i ugnen som ska vara 200 grader. Strax under mitten av ugnen.
Det tar ungefär en kvart, men håll koll!





Vill man så kan man pudra med florsocker vid servering, men det är mest för syns skull - de här  muffinsen är så himla goda precis som de är! 





lördag 4 maj 2019

Lite mer liv i huset

Idag åkte vi på hönsmarknad och jag gick bananas och köpte på mig lite mer än tänkt men...
I alla fall. Två hönor på åtta veckor av rasen faverolle. Dem har jag inte bild på än, de har gömt sig i sitt nya hus ända tills nu. Får väl ta ut dem imorgon eller så. 

Vi kom till marknaden i god tid innan öppning, typ en dryg halvtimme innan. Och så satt vi där i bilen (det var kallt ute) och väntade. Och då säger Andreas "Men...har vi nåt att ta dem i?..".
*ridå*
Såklart hade vi åkt ifrån transportburarna.
Så jag klev ur bilen och gick och köade, medan Andreas åkte tillbaka hem de 2½ milen för att hämta transportburar.
Det var iskallt och förmodligen förfrös jag en och annan kroppsdel, men det var det värt.

För sen köpte jag fem kycklingar. Det blev helt tokigt, men såhär:


Jag visste att det skulle finnas en kyckling av rasen holländsk vithätta på marknaden. Jag siktade in mig på den säljaren och hastade dit (jorå, vid såna här viktiga stunder KAN jag ta mig fram rätt snabbt!) så fort marknaden öppnade (det var värsta Ullared-stämningen vid öppningen, men jag stod såklart längst fram... ). Jag slog till direkt. Hur skulle jag inte kunna göra det? Se bara hur söt!!
Men den hade kompisar där i buren, de här:


Lilla Rock-Ann (döpt av min systerdotter Eila som var här idag, jag lovade att Rock-Ann skulle vara hennes kyckling men bo här). Det är en paduan. 

En paduan till, men utan namn än så länge. De här två paduanerna slog jag till på också, för att de ju precis som vithättan har snygga frisyrer. 


Sen medan jag gick där och väntade på Andreas och burarna (jag hade pröjsat hönorna och kycklingarna så de var mina, men bett att få hämta dem om en stund), så kom min kompis Ramona. "Kom och kolla, jag har sparat en ullhöna till dig!" sa hon. För hon har höns av rasen Hedemora, och ibland föds kycklingar i den rasen som "ullhönor", d v s de är helt lurviga. Jag har länge önskat mig en sån, och nu hade hon sparat en till mig!...så himla snällt!
Så den måste jag givetvis också köpa, trots att det inte var planen. Herregud, hur skulle en kunna säga nej till den här?:

Hon heter Ull-Ann (fast Andreas tycker att hon ska heta Fluff-Ann...vi får se). 

I alla fall, sen kom Andreas med burarna. Och jag gick och hämtade mina hönor först, och sen Ull-Ann, och sen skulle jag hämta de tre med de snygga frisyrerna.
Men då skulle en liten stackare av rasen silkeshöna blivit kvar där. Jag hade liksom inte tänkt mig en silkeshöna. Men då frågade säljaren om jag ändå inte ville ha den. "Du får den på köpet!" sa hon. Och ja, vem är jag att tacka nej. Så den fick också följa med:

Vi misstänker att denna är tupp....men aja. Vi får se. 

Så med två hönor och fem kycklingar begav vi oss hemåt. Nu bor kycklingarna i en stor kaninbur på vedspisen i köket. Och jag har som synes tagit porträttbilder på dem alla. 

Sen hade vi min lillasyster med familj på besök, och de hade med sig lilla mamma som de plockat upp på vägen hit. Vi käkade lasagne och fikade på rulltårta och munkar som jag bakat i veckan, och så tittade vi på djur.

Nu ska jag sova nån timme, sen är det lördagkväll!