Ja, idag gör vi det i alla fall. Och det är inte det sämsta ska jag säga!
Soppa överhuvudtaget är något jag gillar. Det är (ofta) billigt, det är gott, det är lätt att variera och hitta på nytt, det är värmande, det är enkelt att laga. Det är så enkelt så man plättlätt orkar baka ett rykande färskt bröd till!
Idag gjorde jag en kålsoppa med köttfärs.
Kålsoppa med köttfärs
500 g blandfärs
1/3 av ett stort vitkålshuvud
2 morötter
1 stor gul lök
2 msk tomatpuré
vatten
buljongpulver
chiliflakes
hackad persilja
vitpeppar
salt
Bryn köttfärsen. Hacka under tiden vitkålshuvudet och löken, riv morötterna grovt. När köttfärsen är brynt, häver du i grönsakerna. Låt fräsa med en stund.
Blanda i tomatpurén. Häll på vatten och buljongpulver samt kryddorna. Låt sjuda i 10-15 minuter.
Färdigt!
Brödet jag bakade till är ett väldigt lättbakat bröd.
3 dl vatten
3 dl mjölk
½ pkt jäst
2 tsk salt
1½ msk honung
12 dl vetemjöl special
Värm mjölken och vattnet till fingervärme. Smula jästen i en bunke, lös upp med vätskan. Ha i salt och honung, och rör sedan ner mjölet. Det blir en kladdig deg, men det är så den ska vara. Pudra över mjöl och ställ att jäsa i en timme eller två.
Häll ut rejält med mjöl på bakbordet. Häv på degen, häll på mer mjöl och klappa ut degen lite (inte knåda). Skär bara lagom stora bitar (det blir ca 10-12 bröd) med en degskrapa, lägg dem som de är på en plåt med bakplåtspapper och sen direkt i ugnen, 250 grader i 15-18 minuter eller tills brödet är färdigt.
Låt svalna utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar