torsdag 16 oktober 2014

Finmiddag en vanlig vardag

Ja, ibland kör vi ju med det. Det är lite mysigt.
Idag ville jag testa att göra en potatisterrin. Det har jag aldrig lagat förut så nu var det dags!

En potatisterrin liknar en potatisgratäng, men mer kompakt och lite "torrare" eftersom man har äggstanning i istället för bara grädde. Dessutom brukar jag aldrig ha i örter i min potatisgratäng, men det hade jag i terrinen.

Som vanligt kunde jag inte bestämma mig för ett enda recept, så det fick bli ett hopkok :).

POTATISTERRIN


ca 1 kg potatis
1 liten gul lök
2 dl riven ost (jag blandade Gäsene special och parmesan)
3 dl grädde
1 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad persilja


Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Hacka löken fint, och riv osten.
Klä en avlång sockerkaksform (2 liter) med bakplåtspapper inuti, och pensla pappret med smält smör.
Vispa snabbt ihop grädde, mjölk, ägg, salt, peppar och örter.
Varva potatis, lök, ost och gräddblandning i formen, i tre omgångar. Salta gärna potatisen lite i varje lager.
Avsluta med några potatisskivor, pressa ihop allt i formen med en stekspade eller slev.
Grädda i 200 grader i ugnen, på nedersta falsen i ca 1 ½ timme.
Ta upp terrinen ur ugnen och låt stå i formen i en timme innan du stjälper upp den på en skärbräda. Ta bort pappret, och skär försiktigt i ca 2-3 cm tjocka skivor.

Man kan gärna göra terrinen i förväg och sen bara värma skivorna i ugn eller mikro innan servering.


Till det gjorde jag en Boeuf Bourguignon. Såhär:

BOEUF BOURGUIGNON


ca 1 kg högrev
150 g rökt sidfläsk
ca 10 schalottenlökar
ca 10 champinjoner (stora)
4 vitlöksklyftor
7-8 dl rött vin

en skvätt balsamico
2-3 dl vatten 

3-4 msk vetemjöl
lite buljongpulver eller kalvfond
hackad persilja

1 msk socker

Strimla sidfläsket och stek i lite smör i en stor gryta. När det börjar ta färg, tillsätt schalottenlökarna och champinjonerna (svampen kan du skära i lagom bitar). Låt fräsa en stund.

Lägg blandningen på ett fat och ställ undan en stund.
Stek sedan köttet, skuret i stora tärningar, i smör i grytan så det får färg. Hacka vitlöken grovt och tillsätt Pudra över mjölet, häll över vinet och balsamicon. Rör om. Tillsätt vattnet, buljongpulvret/fonden, sockret samt lite persilja. Häll i röran med fläsk, lök och svamp, rör om och lägg sedan på locket och låt puttra på svag värme i ett par timmar. Smaka av om det behövs!

Ja, det var det. Haricot verts serverade jag till. Det blev gott! :)



Det här är ju mat som tar lite tid att laga. Det är ganska många moment, men just nu har jag ju all tid i världen. Det är bara orken som fattas, och då passar det ibland med sån här mat. Man gör ett moment, vilar lite, gör ett moment till, vilar. Det blir en bra blandning av aktivitet och vila. Och så blir det en god middag i slutänden :)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar