Alltså såna vanliga runda bullar med en massa vaniljkräm i, penslade med smör och doppade i socker.
Sen dess har jag haft ambitionen att baka såna, men det har inte blivit av.
Inte förrän igår! :)
VANILJBULLAR
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
1 liter Manitoba Cream
ca 6-7 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning
ca 1 liter tjock vaniljkräm (jag gjorde vanlig Marsankräm)
smör
strösocker
Smula jästen i bunken. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, ungefär.
Häll mjölken/smöret över jästen, rör så jästen löser sig.
Tillsätt sirap, salt och ägg, och sedan Manitoba cream medan maskinen går. Till sist häller du i vetemjölet, lite åt gången så det inte blir för mycket. Degen ska hålla samman fint, men det gör inget om den är en aning kladdig.
Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Under tiden kan du vispa ihop vaniljkrämen.
Dela degen i 24 delar. Kavla ut varje del till en rundel, ca ½ cm tjock. Lägg på en rejäl klick med vaniljkräm. Jag hade säkert på 3-4 matskedar på varje.
Nyp ihop rundeln ordentligt så det blir som en boll med vaniljkräm i. Lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper på.
Låt jäsa i 45-60 minuter. Grädda sedan i 200 grader, lite längre ner än mitten i ugnen, i ca 10-13 minuter. Håll koll där på slutet - de ska ha fått en fin färg men inte blivit för gräddade!
Låt svalna under bakduk. Innan servering, pensla med smält smör och doppa i en skål med strösocker.
Jamen titta här - en av de fina assietterna som jag skrev om i förra inlägget :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar