tisdag 2 september 2014

Kungen över husmanskoster

Idag lagade jag den. Kungen över alla husmanskostsrätter - husmanskostens husmanskost. Kålpudding.

Det ÄR ju så gott! Men ändå kommer jag mig sällan för att laga det?
Men nu är det ju årstid för det. När vitkålen fortfarande är liten och mjäll och god.

Såhär gör jag min kålpudding:

KÅLPUDDING

1 litet vitkålshuvud

ca ½ dl ljus sirap
salt, vitpeppar

800 g blandfärs
1 gul lök
köttbuljongpulver (kanske 2 msk?)
salt, vitpeppar


Skär vitkålen i små bitar. Stek mjuk i smör i en stor gryta. Tillsätt sirapen och låt steka så nästan all vätska försvinner. Salta och peppra.
Hacka löken och blanda i färsen. Krydda med buljongpulver, salt och peppar. Blanda i ca 1/3 av vitkålen.
Bred ut färsen i en smord form, fördela resterande vitkålen över, och så in i ugnen - 175 grader i typ en halvtimme!

Många brukar servera potatis till, men det skippade vi och körde med gräddsås, inlagd gurka, rårörda lingon samt ärtor och morötter.
Riktig höstmat, och perfekt att frysa in :)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar