Men som tur var hittade jag en snubbe som plockade och sålde, så det blev närplockade blåbär i frysen ändå! :)
En del av dem kom väl till pass i fredags när jag gjorde en blåbärspaj.
Den här pajen hade jag aldrig testat förut, bara haft receptet nerskrivet. Men den blev riktigt bra, och enkel var den att göra också!
BLÅBÄRSPAJ
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 dl blåbär (frysta går bra, men kör den lite i mikron så de blir halvtinade så att de drar till sig potatismjölet!)
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, ställ undan. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll i smöret och rör om.
Ta ungefär tre fjärdedelar av smeten och platta ut i botten på en ugnsform. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
Under tiden blandar du blåbären med potatismjöl, socker och vaniljsocker. När du gräddat färdigt botten (den behöver inte vara helt färdig, men den bör ha fått pyttelite färg), häller du i bären. Sen tar du resterande delen av smeten och smular ovanpå.
In i ugnen igen i ungefär en kvart, tills smeten ovanpå fått fin färg.
Låt svalna något, servera sen med glass, grädde, vaniljsås eller vad du nu tycker :).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar