lördag 20 april 2013

Det luktar gott om mors bak

ikväll :)
Mor har  nämligen bakat sockerkringlor.

Jag ser ibland käcka recept på nymodigheter. Det är macarons och chokladfondanter och allsköns avancerade bakverk.

Men är det egentligen så mycket som går upp emot vanliga kanelbullar? Eller, riktiga gammaldags sockerkringlor?..
Jag tycker inte det.

Ikväll blev det sockerkringlor. De blev fantastiskt goda och fluffiga! Jag använde det här receptet:

SOCKERKRINGLOR 40 st.

½ pkt jäst
5 dl mjölk
10 dl + 2 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl socker
1 tsk salt
2 dl grädde som blivit sur, eller så tar man yoghurt, creme fraiche eller gräddfil
1 tsk hjortornssalt

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och få det hela fingervarmt. Rör i jästen.
Blanda ihop socker, 10 dl vetemjöl samt saltet i en skål. Häll mjölken och jästen över, och arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa under bakduk ungefär en timme.
Blanda ihop 2 dl vetemjöl med hjorthornssalt och jobba in det i den färdigjästa degen omväxlande med grädden tills degen är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men se till så det inte blir för mycket.
Skär degen i 40 delar, rulla ut dem till längder (ca 15-20 cm) och forma till kringlor. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca en kvart.
Grädda i 225 grader i ca 6-8 minuter, tills de fått lite färg.
Pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar