torsdag 6 februari 2020

En fisksoppa och en vårdag

Det var vinter igår. Snön låg i flera centimeter (!!!) på marken och det var minusgrader men ändå sol så det var en riktig sån där härlig vinterdag!
Jättehärlig för att vara vinter, alltså. Själv önskar jag ju att våren kunde komma nu (ja,  jag VET, det är februari och det är en vintermånad och våren ska inte komma än och yadayadayada, jag VET) så jag hoppas att gårdagen var det här årets vinter helt enkelt, och att våren är på gång nu.
Och det verkar ju faktiskt så! För idag hade snön smält bort nästan helt och solen sken (även idag) och fåglarna kvittrade och det var så skönt så skönt! Jag hängde till och med ut tvätt. Och hönsen var glada och ystra och ville nästan inte gå in igen.

Men igår, när det var vinter, så var det väldigt gott med soppa. Jag lagade nämligen en fisksoppa. Den kan man ju göra lite hur som helst, men såhär gjorde jag:



FISKSOPPA

ca 500 g lax (jag använde chumlax för jag har fortfarande inte hittat något negativt om den)
ca 400 g torsk
en bit kålrot, tärnad
en halv fänkål, hackad
2 små rödlökar, hackade
10-15 cm av det gröna på purjon, strimlat
1 stor vitlöksklyfta, hackad
1 liten röd paprika, hackad

fiskfond
2-3 dl creme fraiche
1 dl grädde
färsk dill, hackad
pressad citron efter smak
salt, svartpeppar

Tärna fisken, hacka/tärna/strimla alla grönsakerna.
Lägg grönsakerna i en gryta, fyll på med vatten så det precis täcker. Ha i lite fiskfond och koka upp. Låt puttra tills grönsakerna är nästan mjuka (kålroten tar längst tid).
Ha i creme fraiche, grädde, citron och dill, smaka av med salt och peppar. Sen kan du ha i fisken och låta sjuda lite i några minuter tills fisken är klar (det går fort).

Ja, sen är det klart! Toppa gärna med lite räkor, det gjorde vi. Och mer färsk dill, och lite mer citron. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar