lördag 1 februari 2020

Loppistajm och räksoppa

Vi drog in till stan idag, för det vankades loppis på Folkets park.
Ett litet miniväxthus, en klänning (present till en fining) och en vägglampa senare gled vi vidare till Kyrkornas second hand. Och där...ja, jag föll i fällan igen. Dukar. Men vänta, jag har ursäkter:
1. Jag behövde smådukar till övervåningen. Alltså planerat och bra. Och de kostade bara fem kronor styck och jag köpte tre så...ja, inte så dyrt heller.
2. Jag tog i höstas tag i det massiva berg av tvättade dukar som bara låg och väntade på att bli strukna. Jag strök liksom aldrig, utan köpte bara nya för en tia eller så. Men nu är allt struket och jag håller efter med strykandet, och allt får plats i sina skåp och det finns ytterligare plats över. 

Så, helt legitimt att köpa fler dukar när en hittar. Och det gjorde jag nu. Förutom de tre smådukarna köpte jag tre köksdukar. Kolla:



En virkad, en vårgrön och en broderad!


Dessutom fyndade Andreas en kylmatta till hundarna. För det lär ju bli sommar också och då kanske de uppskattar en sån.


Nöjda med våra fynd åkte vi hem. Och nu har jag lagat räksoppa och vi har ätit den. Jag såg ett recept som verkade så gott, med bl a räkost (alltså mjukost) i. Jag visste inte om det lät gott eller äckligt men tänkte att räkost är ju ändå gott, och räksoppa LÅTER gott, så jag ville testa.
Och ja jädrar vad gott det blev!
Jag skriver ner receptet som jag gjorde den. 



RÄKSOPPA


3-4 morötter (jag hade två jättestora och en mellanstor)
2 stora schalottenlökar
en stor näve färsk bladspenat
olivolja
4 dl mjölk
3 dl fiskbuljong (jag gjorde på fond på flaska)
2 dl creme fraiche

400 g räkost
hackad dill
pressad citron efter smak
salt, svartpeppar
räkor att toppa med

Skala morötterna och riv dem med den grova sidan på rivjärnet. Hacka schalottenlökarna fint. Fräs morötter och lök i olivoljan i en gryta så de blir lite mjuka. Hacka bladspenaten och ha i den också. Låt allt fräsa lite till. Sen kan du hälla på mjölk, buljong, creme fraiche och räkost. Rör runt medan det kokar upp, då sänker du till låg värme. Ha i dill, och salta och peppra. Smaka av med citronen. 
Toppa på tallriken med de skalade räkorna.





Titta så söta tulpaner förresten, fådda i torsdags :). Jag brukar ju strössla med tulpanbilder under vårarna så jag gör det nu med. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar