Ja, det här med porterstek. Vill man laga en riktigt fin söndagmiddag men är en novis i köket, så ska man laga porterstek. Det är nästan inget jobb alls, men alla som smakar kommer att vara svårt imponerade! :)
Egentligen ska porterstek göras på nötkött. Men faktiskt tycker jag att den blir mycket mycket godare och saftigare med en enkel picnicbog till exempel. Just picnicbog såldes det (svensk) på ICA för 39,- kilot i veckan som gick, så inte nog med att det här är sjukt god mat - det är också sjukt billig mat!
Såhär gör du:
Blanda i en gryta:
1 flaska porter (öl, du hittar det på ICA typ)
½ dl svartvinbärssaftkoncentrat
1 dl kinesisk soya
2-3 köttbuljongtärningar
5-6 hela enbär
1 stor lök (skär den i stora klyftor bara)2 klyftor vitlök (hacka i skivor eller nåt)
6 hela pepparkorn (jag brukar ta lite av vad jag har hemma)
1 tsk timjan (går finfint med torkad)
Koka upp det hela. Lägg i köttet (det ska vara fryst när du lägger i det). Koka tills köttet har tinat och blivit mört (använd kött-termometer, 75 grader ska den till). Dra grytan från plattan, låt ligga i lagen ett dygn (du kan ställa in den i kylskåpet när den svalnat).
När du sen ska laga maten så tar du upp köttet och skär det i skivor. Sila lagen och koka upp, red med lite grädde. Då har du VÄRLDENS godaste sås! Jag lovar!
Servera med kokt potatis och grönsaker, och gärna en klick svartvinbärsgelé. Och så är det gott med inlagd gurka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar