onsdag 27 november 2013

Gulaschsoppa

Soppor är som bäst såhär års. Speciellt mustiga varianter som den här - gulaschsoppan!
Vi hade soppkväll i söndags här hemma. I flera timmar hade den stått och kokat i min jättegryta.
Den är lite "meckig" till en början - det är mycket som ska hackas och skäras, och det ska vara finskuret. Jag hackade grönsakerna själv men sen kom, som sända från himlen, Johanna (dotter) och Albert (svärson) ner till köket. Albert erbjöd sig att skära köttet och Johanna hängde på. Härligt med små köksassistenter ibland :). 

En viktig ingrediens i soppan är rivet citronskal plus saften ur citronen. Ett måste!!

Till detta gjorde jag vitlöksbröd av färdiga butiksbaguetter, och så rörde jag i lite salt och peppar i creme fraiche. En frisk liten klick i den mustiga soppan är som pricken över det berömda i:et :)


Gulaschsoppa

800 g nötkött (fransyska, högrev eller så)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4-5 potatisar
3 morötter
4 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
2-3 msk torkad timjan
½ dl paprikapulver
1 citron - det rivna skalet samt saften
2 l köttbuljong

smör till stekningen

Hacka grönsakerna smått. Lägg i en skål. 
Skär nötköttet smått, ca 1*1 cm. Bryn i smöret i en stor gryta. 
Lägg i grönsakerna, låt fräsa med en stund. Ha i tomatpurén, rör om. I med kryddorna och citronen, och sen med vetemjölet. Rör om lite till, innan du häller på buljongen.
Rör om, koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra i minst 2 timmar. 
Smaka av med ev. salt och peppar, och en gnutta socker. 

Ruggig kväll, varm soppa. Mums! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar