torsdag 10 augusti 2017

Jag vill ha munkar...

Ja den gamla visan känner nog de flesta igen :).
Munkar, eller donuts eller vad en nu vill kalla dem, är ju fantastiskt goda. Min pappa gjorde alltid munkar när jag var liten. Eller: mamma gjorde degen, pappa friterade dem. Sen fick man smaka på de nygräddade munkarna, rullade i strösocker.
Speciellt viktigt var det att det skulle bakas munkar till valborg. Munkar, och så den märkligt goda drycken "sima", som man gör i Finland.

Donuts som en köper på marknader och så, är ju också goda. Men inte som mammas och pappas.

Men själv har jag faktiskt aldrig bakat munkar! Inte förrän idag. Då gjorde jag slag i saken! En bidragande orsak var att Andreas blev väldigt sugen på munkar när jag pratade om dem häromdan. Såklart vill jag ge honom munkar om det är munkar han vill ha :).
Dessutom ska vi åka och hälsa på mamma imorgon, och då tänkte jag att hon nog blir jätteglad om vi tar med oss munkar att fika på!


Det var inte alls svårt eller krångligt. Lite tidsödande att stå och fritera dem, men inte sådär superjobbigt!


Jag gjorde dem såhär:


MUNKAR (ca 30 stycken)

1/4 paket jäst
en liten skvätt (typ 1-2 msk) ljummet vatten
75 g smör
4 dl mellanmjölk
1 dl strösocker
1½ tsk salt
3 små ägg (eller 2 normalstora)
2 msk vaniljsocker
ca 13 dl vetemjöl

Till fritering:
1 liter rapsolja

Socker att doppa munkarna i


Lös upp jästen i det ljumna vattnet.
Smält smör i en kastrull. Häll i mjölken. Känn så inte blandningen är över fingervärme (då låter du den svalna i så fall) och häll sedan över jästen i degbunken. Vispa runt.

Tillsätt socker, salt, ägg och vaniljsocker. Rör runt igen. Fyll på med hälften av mjölet och rör till en jämn smet. Sen lät jag maskinen bara gå medan jag hällde i resten av mjölet, lite åt gången. Degen ska inte bli för hård, hellre då pyttelite för lös.

Låt jäsa under bakduk i en timme.

Kavla ut degen på mjölat bakbord, degen ska vara ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar (jag använde ett dricksglas) och ta sen ut hålet i mitten med lämpligt verktyg (jag tog en spritstyll men man tager vad man haver). Lägg på plåtar och låt jäsa i trekvart.

Värm upp oljan i en gryta. Jag har en käck gryta med en frityrkorg i, den är perfekt. Men har man ingen korg så går det nog bra ändå.
Oljan ska bli 180 grader. Passa så den inte blir för varm, och ha ett lock i närheten ifall det skulle börja brinna. ALDRIG släcka brinnande olja med vatten! Aldrig nånsin! Det exploderar och det blir katastrof.
Men men, förhoppningsvis behöver det inte börja brinna när man friterar sina munkar :). När oljan är varm la jag bara i tre munkar åt gången och lät dem fritera 1-2 minuter på var sida så de blev gyllene. Jag hade en sån där matlagningspincett att vända med, men det tar man ju vad som passar bäst. 





Sen lägger man upp dem på ett fat med hushållspapper så de får rinna av. När de svalnat lite doppas de i socker och äts :). 




Man kan även frysa dem. Låt dem sen tina i rumstemperatur, och värm dem gärna en stund i ugnen sen så blir de som nybakta! Men fryser du in dem ska du inte doppa dem i socker innan, det gör du när de serveras. 

Sen kan man förstås byta ut sockret ovanpå mot en god glasyr, eller smält choklad eller vad man nu gillar. Går ju att pynta med strössel och allt möjligt då :).
Eller så gör man dem inte till ringar, utan lägger en klick vaniljkräm eller sylt eller äppelmos på rundeln och formar den till en boll.

Våga ge dig på munkar! Det var roligt ju, och blev superbra!



2 kommentarer:

  1. Kommer ihåg munkar som var så goda när man var liten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en feststund när man fick smaka varma munkar...

      Radera