lördag 2 september 2017

Chokladiga bullar

Andreas gillar fikabröd. Väldigt ofta frågar jag honom, "Vad vill du att jag ska baka?". Han vet sällan, men då visar jag lite olika förslag.
Det gjorde jag häromdan, och då fastnade valet på bullar med choklad i.

Så det skred jag till verket med idag :).

Såhär gjorde jag:

CHOKLADIGA BULLAR

2 pkt jäst
4 dl mellanmjölk
2 dl creme fraiche
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med Manitoba Cream (jag mäter aldrig, utan höftar...)


Fyllning:
350g smör
2 ½ dl rårörsocker
150 g mörk choklad

2 ägg till penslingen

50 g mörk choklad och lite florsocker till toppingen

Smula jästen i bunken. Häll på grädde och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer. Idag blev det ungefär en och en halv.

Sen bakade jag ut genom att dela degen i två, kavla ut till en rektangel (ca 1 cm tjock). Smöret till fyllningen mikrade jag mjuk och lättbredbar, och blandade med rårörsockret med en elvisp. Bredde på fyllningen, strösslade över chokladen (som jag grovhackat) och så rullade jag ihop som en "rulltårta", och skar i ca 2 cm tjocka bitar. 
Dem la jag på en plåt ganska tätt (20 stycken på varje plåt, det blev lagom)

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper, under bakduk, i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg, och grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12-15 minuter. Håll koll! Mycket hellre att man gräddar lite för lite än lite för mycket!

När bullarna svalnat så pudrade jag över florsocker, och sen smälte jag choklad, hällde i en fryspåse, klippte ett pyttelitet hål och ringlade den smälta chokladen över bullarna.




Jag vet ännu inte hur de smakar, för jag har inte testat. Men om en stund kommer min kära vän Tove hit och vi ska provsmaka dem. Jag får återkomma med ett utlåtande :). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar