onsdag 5 december 2018

Ja orken tröt ja...

Som jag skrev om i förra inlägget. Den där orken alltså, som liksom sällan gör annat än tryter.

Men idag hade den skäl till att göra det, för idag styrde jag och Andreas upp ett tunnbrödsbak! Vi var nämligen på en fin liten julmarknad i lördags, och där köpte jag hårt tunnbröd som några företagsamma människor bakat själva. Det var med grahamsmjöl i och det var så gott så jag genast när jag kom hem, letade fram ett recept på hårt tunnbröd med grahamsmjöl.

Och idag skred vi till verket. 


HÅRT TUNNBRÖD

½ liter mjölk
½ liter vatten (värmt till nästan fingervärme tillsammans med mjölken)
25 g jäst
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
250 g grahamsmjöl
1 kg vetemjöl



Sätt ugnen på 250 grader. Rör jästen i mjölk och vatten så den löser sig. Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda sen med degvätskan. Rör bara ihop som hastigast så det blir en deg (lite kladdig gör inget), se till att inte överarbeta för då blir degen seg.

Låt degen vila i bunken under bakduk i 20 minuter. Sen tar du ut den på mjölat bakbord och knådar ihop med några tag bara.
Dela degen i 16 delar. Rulla varje del till en boll, och kavla sen ut bollen (kolla så den inte fastnar i bordet, mer mjöl i så fall!) till en rundel (eller ja, rundel eller liknande, det var inte så lätt att få dem exakt runda :)). Den ska vara supertunn, och sista tagen tar du med kruskavel eller så naggar du rundlarna ordentligt.

Lägg två rundlar på en varm plåt (ha plåten i ugnen när ugnen värms upp) och så in i ugnen, strax under mitten, i 6 minuter eller tills tunnbröden börjar få lite färg.

Vi upptäckte att det är superviktigt att plåten verkligen är varm, så fuska inte och använd två plåtar om varandra som vi gjorde. Vi skulle vara så effektiva och lägga på ett par tunnbröd på nästa plåt redan när en plåt ställdes i ugnen. Men då blev inte bröden helt knapriga.

Om man vill kan man ju skära varje tunnbröd i fjärdedelar innan man ställer in plåten i ugnen. Vi testade både så och att grädda hela tunnbröd. Jag håller mig nog till hela i fortsättningen, men det är ju en smaksak!

Ja, svårare än så var det ju inte. Nu har vi tunnbröd både högt och lågt. Till jul tänker jag baka en sats till och ge bort till folk. Alla gillar väl tunnbröd tänker jag. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar