onsdag 22 maj 2019

Somriga bullar

I förrgår var planen att jag skulle baka bullar igår.
Men natten till igår insåg jag att något bullbak blir det nog inte tal om, eftersom jag av oklar anledning låg sömnlös halva natten, och tänkte att dagen skulle gå till vila och sömn.
Men igår förmiddag 
gav jag upp förhoppningen om att somna, och ställde mig och bakade de där bullarna ändå...
Jag hade nämligen kokat rabarberkompott häromdagen, och den skulle ju inte förfaras tänkte jag.

Såhär kokar man (jag) rabarberkompott:

ca 900 g rabarber (vikten gäller alltså utan blad o s v)
knappt 1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Koka ihop i en kastrull, låt koka tills det blir som en sylt. Klart!

Bulldegen körde jag den jag brukar köra med, och som jag själv har komponerat ihop genom idogt testande genom åren:

2 pkt jäst (vi använde blå, det var vad vi hade)
4 dl mellanmjölk
2 dl creme fraiche
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med vetemjöl special (jag mäter aldrig, utan höftar...så svårt att säga hur mycket vi hade i!)


Smula jästen i bunken. Häll på creme fraiche och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer.

Fyllningen gjorde jag såhär:

300 g riven mandelmassa
några droppar bittermandelolja
200 g smör, tärnat och rumsvarmt

½ dl farinsocker
1 tsk salt


Vispa ihop alltihopa till en jämn och mjuk smet (kör i mikron några sekunder om det inte blir så mjukt!
Blanda i rabarberkompotten, vispa igen (jag körde med elvisp).

Den här gången jäste nog degen ett par timmar. Det funkar bra och blir inte överjäst eftersom mjölken och creme fraichen är kalla när de tillsätts.

Sen delar man degen i två delar, och kavlar ut till rektanglar. Bred ut fyllningen (gör du efter det här receptet kommer det att bli en del fyllning över, men jag dubblade degreceptet så då blev det rätt lagom. Då delade jag också degen i tre delar - men det spelar ju ingen roll, bara rektanglarna sen blir hanterbara :)), jag använde en slickepott. Vik sedan degen dubbel, från långsidan. Kavla ihop bara lite försiktigt så att de båda halvorna sitter bättre ihop, och sen skär du...ja, vad heter det? Slajsar liksom? I alla fall avlånga bitar, ca 2 cm breda, och snurrar varje ände åt varsitt håll (alltså tvinnar den), och snurrar till lite snitsigt till en bulle. Se till att skarvarna hamnar under, och lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk, i ca 1 timme. Gärna lite mer. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12-15 minuter. Håll koll! 


Medan degen jäste kokade jag en sockerlag - 4½ dl socker och 1½ dl vatten kokas upp och vispas så att sockret löser sig. Ställ åt sidan för att svalna. Jag hackade även sötmandel och rostade lite hastigt i torr stekpanna.

När bullarna sen kom ut ur ugnen, penslade jag dem med sockerlagen, toppade med hackad sötmandel, och sen penslade jag en gång till med sockerlagen så att mandeln skulle fastna bättre. 


Resultatet blev riktigt fluffiga, saftiga, somriga bullar med lite syrlighet från rabarbern!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar