Det är fredag igen, och som jag tjatat om tidigare, min favoritdag på veckan!
Jag berättade ju också häromsistens om mitt veckoschema som jag skrev för ett tag sen, där det står vad jag ska göra varje dag, i syftet att dels låta min hjärna slippa älta alla "borden" och "måsten" om och om igen, dels att kanske hålla mer ordning här hemma.
På fredagar är det köket som får lite extra kärlek. Sen länge har jag haft som vana att piffa till där just på fredagar - städa bort högar som har samlats på köksbänkarna, och byta duk på köksbordet. Så det gjorde jag idag.
Jag berättade ju också häromsistens om mitt veckoschema som jag skrev för ett tag sen, där det står vad jag ska göra varje dag, i syftet att dels låta min hjärna slippa älta alla "borden" och "måsten" om och om igen, dels att kanske hålla mer ordning här hemma.
På fredagar är det köket som får lite extra kärlek. Sen länge har jag haft som vana att piffa till där just på fredagar - städa bort högar som har samlats på köksbänkarna, och byta duk på köksbordet. Så det gjorde jag idag.
Och på bordet står de fina små rosorna som jag fick igår av min bättre hälft som ju sannerligen har förstått min glädje över fådda blommor :). Rosa rosor i miniatyr i en gammal sliten kanna, det blev rart på den linneaktiga duken i vitt och babyblått!
Och hösten är ju faktiskt i full gång. Inte mig emot! Jag var rätt färdig med sommaren kände jag. Den var superfin när den var här, men nu gör det inget att det har blivit en härlig höst igen :).
Ute blommar ringblommorna och så mina älsklingar - jordärtskockorna! Första året som jag har jordärtskockor, men definitivt inte sista! Nästa år ska jag ha dem på fler ställen. De är jättefina att titta på, håller sig i vas inne hyfsat länge, och dessutom ger de förhoppningsvis mängder av goda jordärtskockor. What´s not to like?
Den stora grejen här hemma just nu är ändå en gris. Ja, en hundleksak i form av en gris. Jag köpte den i tisdags på ICA för att jag gillar att ge hundarna leksaker, och för att den var så läskig och rolig på samma gång, och låter som Wilmer när han nosar jätteintensivt. Se så grotesk!
Ja, den ser ju faktiskt nästan lite oanständig ut. Men Wilmer älskar den! Det blev stridigheter i början för Bröli älskade den också. Men Bröli älskar alla leksaker han får - Wilmer är mer selektiv kan man säga. Det utbröt tumult tills mammi bestämde att grisen faktiskt är Wilmers i första hand. Och det tog Wilmer fasta på och har inte släppt grisen ur sikte sedan dess. Jo, på kvällarna när hundarna är ute på sista kvällskissen så försvinner grisen mystiskt (den får sova i soffan) och är spårlöst borta när Wilmer kommer in igen. Han blir lika förvånad varje kväll och letar, utan framgång. Men det måste bli så för annars skulle han knappt sova, bara vakta grisen så ingen tar den. Det är inte det att han vill leka med den - bara ha den! Så på morgonen när han kommer in från första morgonkisset så finns plötsligt grisen där i sängen igen. Det är som magi tycker Wilmer :).
I onsdags hade han svårt att slappna av, han bara vaktade sin gris hela tiden. Ända tills han kom på att han kan ju ligga PÅ grisen så han märker om nån försöker ta den. Och som han somnade sen! Snarkandet nådde nya höjder. Plus var han väldigt gullig.
Givetvis är det inte bra om han fixerar sig vid den för evigt, men vis av erfarenhet vet jag att antingen försvinner grisens glans i Wilmers ögon efter ett tag, eller så försvinner grisen spårlöst för evigt. Men tills vidare ska ha få älska och dyrka den.
Några middagstips kan jag ju lägga till såhär på slutet. Det första är porterstek. Det har jag skrivit om förut, men det tål att tipsas om igen. Värsta fina bjudrätten om man vill, men med minimal arbetsinsats! Ändå smakar det som att en stått och slitit i timmar med att få köttet sådär mört och såsen sådär nästan läskigt perfekt.
Jag vet att porterstek traditionellt görs på nöt eller vilt, men jag brukar göra den på fläskkött och det blir SÅ himla gott! Recept kan du hitta HÄR. Den här gången åt jag smörstekta haricots verts och vaxbönor till, samt egeninlagd gurka. Men potatis är förstås väldigt fint till (kanske Hasselbackspotatis?) för den som vill ha det.
Ett annat bra tips på middagsmat är ugnsomelett. Även det lättlagat, och man kan ha lite av varje till.
Häromdagen hade jag just ugnsomelett (med champinjoner och hackad rödlök i), med kantarellstuvning och bacon, och så en sallad. Supergott, även dagen efter till lunch!
Och så gårdagens middag som också förtjänar att tipsas om - ugnsstekta kycklinglår! Även det sån där nästan självlagande rätt. Jag penslade med smält smör och kryddade med salt, svartpeppar och paprikapulver. Till det åt jag kålrotsstrips, en klick bea och en sallad.
Ja, det var dagens rapport från Lantlollan :). Nu ska jag lägga mig och vila en stund och njuta av fredagskänslan.
Hoppas att alla får en fin helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar