söndag 16 november 2014

Höstig köttgryta

Hösten är ju verkligen säsong för goda, mustiga grytor. En klassiker på varje spis såhär års.
Recepten är hur många som helst, men det roliga med grytor är ju att man kan ha i det man gillar och råkar ha hemma, och det blir nästan alltid bra hur man än gör :). Bara man låter köttet koka ordentligt så det är riktigt mört, och bara man smakar av så det blir sådär mustigt som man har tänkt sig!

Idag skulle vi iväg för att kolla på en dator åt Andreas. Men innan vi åkte, förberedde jag köttet. Skar i stora tärningar och brynte i smör, hällde sen på vatten och hade i buljongpulver, och så lät jag det koka stilla under lock medan vi var iväg närmare ett par timmar.

När vi kom hem skalade jag ett tiotal schalottenlökar, skar tre chorizo i slantar, och fräste alltihop i smör i en stekpanna. Lät ligga där på ganska låg värme sen, hade i lite tomatpuré som fick fräsa med. När korven fått lite färg och löken blivit glansig, hällde jag det i köttgrytan.
Sen även i med en burk hela champinjoner, samt nån deciliter syltlök. Sen redde jag av soppan lite, och kryddade med paprikapulver, en skvätt balsamvinäger, lite mejram samt salt och socker.
Smaka av, smaka av - det är så det blir gott :).

Serverades med klyftpotatis samt en sallad!
Grytan blev verkligen mustig, och köttet (jag använde nötbog) blev sådär mört så det föll isär i såsen.










Fredagsmys på en lördag

Igår åt vi tacos. Tacos är en fantastisk företeelse tycker jag! Alla har sin favorit vad gäller bröd eller skal eller vad man nu har till. Man gör pajer, gratänger, soppor - allt med tacosmak.
Och alla har sina egna favorittillbehör!


Vi brukar oftast ha mjuka tortillabröd till.
Men igår hade jag istället valt tacotubs (tror jag de heter?...de där fyrkantiga "tallrikarna" som man lägger köttfärs och annat på...).
I hade jag sallad, tomat, gurka, majs, rå lök, tacofärs, tomatsalsa, creme fraiche, riven parmesan - och så en god avocadoröra som är såhär: 


AVOCADORÖRA

1 avocado, mjuk
1 liten rödlök
1 dl creme fraiche
salt, svartpeppar


Dela avocadon, ta ur kärnan och mosa sedan fruktköttet med en gaffel. Lägg i en skål.
Hacka löken fint, lägg i skålen. Tillsätt creme fraiche, salt och svartpeppar. Rör om, klart!
Passar också fint till dipp om man vill dippa chips eller grönsaker!





Enkel blåbärspaj

Jag hade ju ingen möjlighet att gå ut själv och plocka blåbär i somras. Så det blev inget...
Men som tur var hittade jag en snubbe som plockade och sålde, så det blev närplockade blåbär i frysen ändå! :)
En del av dem kom väl till pass i fredags när jag gjorde en blåbärspaj.
Den här pajen hade jag aldrig testat förut, bara haft receptet nerskrivet. Men den blev riktigt bra, och enkel var den att göra också!

BLÅBÄRSPAJ

150 g smält smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

5 dl blåbär (frysta går bra, men kör den lite i mikron så de blir halvtinade så att de drar till sig potatismjölet!)
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, ställ undan. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll i smöret och rör om.
Ta ungefär tre fjärdedelar av smeten och platta ut i botten på en ugnsform. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
Under tiden blandar du blåbären med potatismjöl, socker och vaniljsocker. När du gräddat färdigt botten (den behöver inte vara helt färdig, men den bör ha fått pyttelite färg), häller du i bären. Sen tar du resterande delen av smeten och smular ovanpå.
In i ugnen igen i ungefär en kvart, tills smeten ovanpå fått fin färg.

Låt svalna något, servera sen med glass, grädde, vaniljsås eller vad du  nu tycker :).






Kycklinglasagne

Lasagne är gott och bra och enkelt och praktiskt. Det går att laga till väldigt många om man använder en långpanna, och de allra flesta gillar lasagne.
Jag brukar göra både vanlig lasagne med köttfärs, och även vegetarisk lasagne som jag har bland annat keso i.
Men i fredags var tanken en kycklinglasagne, efter önskemål från sonen.
Som vanligt följde jag inget recept, utan hittade på en egen allt eftersom jag lagade den :).

Den blev kalasgod, och smakade finfint med en fräsch sallad till.
Ungefär såhär gjorde jag:

KYCKLINGLASAGNE


1 kg kycklingfiléer

2 gula lökar
ca 15 cm purjolök, den gröna delen
½ röd paprika
2 burkar Mutti krossade tomater
1 paket creme bonjour vitlök
1 kycklingbuljongtärning
salt, svartpeppar, chiliflakes, oregano, timjan

50 g smör
4-5 msk vetemjöl
ca 1 liter mjölk
3-4 dl riven ost
salt, vitpeppar

Lasagneplattor

2 pkt mozzarella
några kvistar färsk basilika
körsbärstomater på kvist

Lägg de tinade kycklingfiléerna i en ugnsform. Salta och peppra, ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
Hacka lök, purjolök och paprika smått. Fräs i smör i en gryta så de blir lite mjuka. 





Tillsätt de krossade tomaterna, creme bonjour-osten samt buljongtärningen. Rör om, låt puttra lite. Smaka av med kryddorna. 



Ställ kycklingröran åt sidan medan du gör ostsåsen.
Smält smöret i en gryta. Vispa ner mjölet, och sedan mjölken. Låt det hela bli ordentligt varmt, men passa så det inte bränner fast i botten. Vispa flitigt!
Tillsätt den rivna osten och låt den smälta ner i såsen ordentligt.

Smörj en stor ugnsform med smör. Täck botten med ett tunt lager ostsås. Lasagneplattor ovanpå, och sedan kycklingröra. Fortsätt sedan så (sås, plattor, röra) tills formen är full.
Skär mozzarellan i tunna skivor och fördela över lasagnen. Hacka basilikabladen och strö över. Lägg på tomaterna (som sitter kvar på kvistarna, det blir snyggt!). 




In i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter eller tills det hela fått fin färg. 




Strö gärna riven parmesan över, och lägg på lite basilikablad. 



fredag 14 november 2014

Åh Ernst...

Idag var Andreas på systemet. Bland annat skulle han köpa rött vin till kvällens middag (våra grannar kommer över på lite kycklinglasagne).
Och hem kommer han med värsta finvinet!! Ja, jag har inte smakat, men bara namnet borgar ju för ett gott, mysigt, fint vin. Som någon trampat barfota. 




torsdag 13 november 2014

En värmande soppgryta

Det här är kanske världens enklaste maträtt. Men inte desto mindre god!
När det finns såna här rätter kan ingen människa skylla på att man inte har tid att laga mat. Själva jobbet tar kanske 5-10 minuter, sen ska det puttra en kvart, sen är det klart.

Korvgryta, nämligen! Men slantar nån god korv (vi hade chorizo), bryner lite i smör i en stor gryta. Under tiden hackar och klyftar man de grönsaker man har och vill ha med. Jag hade rödlök, purjolök, morot och gul paprika.
I med det i grytan, fräs lite, på med vatten och buljongpulver. På med ett lock, låt puttra medan du dukar. Klart!




God doft och smak från mors bak

Det lackar ju mot jul.
När jag var liten bakade min mamma alltid "S-kakor" till julen. Det var små S-formade kakor som var doppade i en blandning av socker och kanel.

Jag har en bok som heter Ernsts jul. Där i finns finfina recept som Ernst har tagit fram.
Jag har länge varit sugen på att baka hans "Gudomliga kanelhjärtan". Dock har jag inga pepparkaksmått, och hittade inga på ICA heller. Så det fick bli "Gudomliga rundlar" istället.
Sen fick jag - sorry Ernst - ändra lite i receptet också. Degen blev lite torr tyckte jag, verkade svår att kavla ut. Så jag tillsatte ett ägg.
Men då blev degen lite väl kladdig, så jag fick tillsätta typ en halv deciliter mjöl ytterligare.
Men då blev den också helt perfekt :).
Och kakorna blev jättegoda, och påminde väldigt mycket om S-kakorna. Väldigt juligt stuk, och lite gammaldags sådär!

Såhär gjorde jag:

GUDOMLIGA RUNDLAR (35 stycken)

1,25 dl socker
200 g smör (rumsvarmt)
4½ dl vetemjöl
2 dl marsanpulver
1 ägg

1 ägg
3 msk socker
2 tsk kanel


Vispa ihop smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägget. Knåda i mjölet och marsanpulvret och arbeta till en deg. Låt vila i kylskåp i en halvtimme.

Kavla ut degen ca 4 mm tjock. Ta ut rundlar (eller hjärtan, eller vad du nu vill). Pensla kakorna med ägg, och doppa i socker- och kanelblandningen. Lägg på en plåt, grädda i 200 grader i ca 8 minuter. 






Jag rekommenderar boken. Ernst är så fiffig! :)

Ett litet mellanmål



Att komma på bra mellanmål kan ibland vara svårt.
Men ibland får man en idé bara genom att titta igenom vad man har i skåpen!

Idag blev det en enkel men jättejättegod variant: Ett par skivor delikatessknäcke som jag smörade bara pyttelite. På med brieost, och sen tärnade jag goda äpplen (ekologiska, som bara kostar 20,-/kg på ICA den här veckan! Så himla goda!!) fint och strösslade över.

Åh så gott! Och mättande!


tisdag 11 november 2014

Nu är det jul igen!

Nej, det är det väl inte.
Men vi var lite sugna på en försmak av julen, så kvällens middag blev lite julmat i all enkelhet. Janssons frestelsen gjorde jag själv, men resten (prinskorv, köttbullar, julskinka och rödbetssallad) var färdigköpt. Såäremere.

Lite mysigt med att julen närmar sig, tycker jag ändå! :)



Kycklinglunch

Wok är alltid gott, känner jag.
Vitkål är också alltid gott.
Och kyckling, det är också alltid gott.

Wok går fort, man kan ta lite vad man har och så blir det som en riktig lunch bara sådär!

Idag tog jag vitkål och hackade i små fyrkanter, typ 1*1 cm eller lite mer.
Purjolök hackade jag också, och så wokade jag vitkål och purjolök i rapsolja i en gryta.
I en stekpanna bredvid fräste jag på en tärnad kycklingfilé i rapsolja, och i en kastrull kokade jag lite nudlar. Allt blev klart typ samtidigt, och då rörde jag ihop dem och smaksatte med äppelcidervinäger, kinesisk soja, salt och lite socker. Surt, salt och sött.
Sen var det bara att strö lite nötter över och äta.