söndag 16 november 2014

Kycklinglasagne

Lasagne är gott och bra och enkelt och praktiskt. Det går att laga till väldigt många om man använder en långpanna, och de allra flesta gillar lasagne.
Jag brukar göra både vanlig lasagne med köttfärs, och även vegetarisk lasagne som jag har bland annat keso i.
Men i fredags var tanken en kycklinglasagne, efter önskemål från sonen.
Som vanligt följde jag inget recept, utan hittade på en egen allt eftersom jag lagade den :).

Den blev kalasgod, och smakade finfint med en fräsch sallad till.
Ungefär såhär gjorde jag:

KYCKLINGLASAGNE


1 kg kycklingfiléer

2 gula lökar
ca 15 cm purjolök, den gröna delen
½ röd paprika
2 burkar Mutti krossade tomater
1 paket creme bonjour vitlök
1 kycklingbuljongtärning
salt, svartpeppar, chiliflakes, oregano, timjan

50 g smör
4-5 msk vetemjöl
ca 1 liter mjölk
3-4 dl riven ost
salt, vitpeppar

Lasagneplattor

2 pkt mozzarella
några kvistar färsk basilika
körsbärstomater på kvist

Lägg de tinade kycklingfiléerna i en ugnsform. Salta och peppra, ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
Hacka lök, purjolök och paprika smått. Fräs i smör i en gryta så de blir lite mjuka. 





Tillsätt de krossade tomaterna, creme bonjour-osten samt buljongtärningen. Rör om, låt puttra lite. Smaka av med kryddorna. 



Ställ kycklingröran åt sidan medan du gör ostsåsen.
Smält smöret i en gryta. Vispa ner mjölet, och sedan mjölken. Låt det hela bli ordentligt varmt, men passa så det inte bränner fast i botten. Vispa flitigt!
Tillsätt den rivna osten och låt den smälta ner i såsen ordentligt.

Smörj en stor ugnsform med smör. Täck botten med ett tunt lager ostsås. Lasagneplattor ovanpå, och sedan kycklingröra. Fortsätt sedan så (sås, plattor, röra) tills formen är full.
Skär mozzarellan i tunna skivor och fördela över lasagnen. Hacka basilikabladen och strö över. Lägg på tomaterna (som sitter kvar på kvistarna, det blir snyggt!). 




In i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter eller tills det hela fått fin färg. 




Strö gärna riven parmesan över, och lägg på lite basilikablad. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar