onsdag 5 november 2014

Kött å potäter

Idag tog jag fram en bit kött ur frysen. "Nötrulle" stod det på.
Vad gör man med en nötrulle, undrade jag i mitt stilla sinne... Vad ÄR en nötrulle?
Och tydligen är nötrulle (enligt google) delen mellan innanlåret och ytterlåret. Typ i bak på kon.

Jag insåg ganska fort att köttet måste tillagas länge på låg temperatur, så jag klappade in salt och svartpeppar i köttet, brynte lite snabbt runtom och ställde in ganska långt ner i ugnen på 150 grader. En köttermometer i, och när den var uppe på lite drygt 70 grader, tog jag ut den. Det tog ett par timmar, drygt.
Köttet slog jag in i aluminiumfolie för att vila, och så hällde jag vatten i formen. Det blev en finfin grund till gräddsåsen som jag serverade till, tillsammans med kokt potatis, haricot verts, inlagd gurka och lite äppelmos.
Viktigt viktigt - var noga med att låta köttet vila ordentligt, åtminstone 20 minuter! Om du skär i köttet för tidigt kommer köttsaften att rinna ur och köttet blir torrt och tråkigt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar