måndag 24 november 2014

Stressade middagar

har vi sällan här hemma. Mycket för att vi dels inte har småbarn, och dels är ju jag hemma hela dagarna och har tid på mig att planera och laga middagen.

Men tro mig, jag har också haft småbarn, och jag har också jobbat/pluggat både deltid och heltid. Kanske minns jag inte det jobbiga utan bara de roliga stunderna - men jag tycker inte att vi stressade då heller.

Det vi åt idag är en sån där jättebra middag som går att förbereda väldigt långt. Förberedandet tar inte heller nån längre tid, direkt. Man gör röran, och det tar ju kanske bara en kvart om man har en färdiggrillad kyckling. Eller så gör man kycklingfiléer i ugnen, och då tar ju förberedelserna ändå inte så lång tid i rent arbete - man lägger filéerna i en ugnsform, saltar och pepprar och ställer in i ugnen, 200 grader i kanske en halvtimme.

Hur som helst, vilken kyckling man än väljer, så blandar man sen snabbt ihop röran. Tärna kycklingen ganska smått. Hacka rödlök och purjolök fint, och även röd paprika. Ett äpple är också väldigt gott i, tärna smått.
Blanda ihop allt. Sen rör du ihop själva "kletet" - 3 dl gräddfil (det här är till tre kycklingfiléer eller en grillad kyckling), ett par deciliter majonnäs, kanske en tesked curry. Salt, lite socker, ganska mycket svartpeppar. En liten skvätt äppelcidervinäger, en tesked sambal oelek.
Rör ihop och smaka av, innan du blandar med kycklingen och grönsakerna.
Ställ in i kylen.

Så när man kommer hem efter jobb/skola/förskola/var man nu varit under dagen, så skär man bara ett kryss i potatisarna och ställer in i ugnen i en form. 200 grader, i lite drygt en timme. Under den timmen kan man ju vila lite, eller göra sånt som måste göras. Man hinner också knapersteka lite bacon om man vill ha till (det vill man!), och svänga ihop en enkel sallad, och så duka.

Finmat mitt i veckan! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar