fredag 21 november 2014

Köttfärspaj

Pajer känns lite fånigt att ens skriva recept på. För i pajer kan man ju lägga precis vad man vill. Anything goes.

Men vill man ändå ha recept på en riktigt saftig köttfärspaj så kan man testa den här som jag gjorde ikväll, för den blev faktiskt riktigt bra :).

LÄCKER KÖTTFÄRSPAJ

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten


Köttfärsröra:
smör att steka i
1 gul lök
10 cm purjolök

800 g blandfärs
köttbuljongpulver
½ dl chilisås
1 tsk chiliflakes
salt och svartpeppar

Äggstanning:
3 dl creme fraiche
3 ägg
salt, vitpeppar

Garnering:
valfria grönsaker, jag hade röd paprika och rödlök
Persilja att strö över innan servering


Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop mjöl och smör till degen. Tillsätt vattnet, jobba snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en rund springform, även upp på kanterna. Ställ in i frysen medan du gör det andra.

Hacka lök och purjolök, fräs i smör en stund i en gryta. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Tillsätt buljongpulver, chilisås och kryddor. Smaka av.

Vispa ihop creme fraiche och ägg, tillsätt lite salt och vitpeppar.

Ställ in formen med pajdeg i ugnen, låt förgräddas i ca 10 minuter. Ta ut, och häll i köttfärsröran. Häll äggstanningen över, och strö över garneringen.
In i ugnen igen i ca 30-35 minuter.

Låt stå en stund innan servering. Bjud en sallad till!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar