tisdag 18 november 2014

Makaroonilaatikko

Ja, eller makaronilåda om vi nu ska prata svenska :). Och jag har nog skrivit om just det här förut, men det skadar inte att upprepas.

Den svenska (?) makaronilådan/makaronipuddingen är inte alls som den finska, det ska man vara medveten om. De lirar inte i samma division, jag lovar.
Men kanske måste man vara uppvuxen med den finska varianten för att riktigt kunna uppskatta den?

Kollar man på recept på makaronilåda/makaronipudding hittar man en massa olika varianter. Det är med skinka och bacon och kassler och det är grädde och det är ostar och det är en massa fancy kryddor.
I den finska finns det här: Köttfärs (hårt stekt). Makaroner. Mjölk. Ägg. Salt. Eventuellt peppar (inget måste). Slut.

Man steker köttfärsen hårt, så all vätska kokat bort och man verkligen har brynt färsen. Salta.
Koka vanliga idealmakaroner (inte gammaldags, utan vanliga), men inte helt färdigt.
Blanda köttfärs och makaroner i en smord form. Blanda mjölk med ägg (typ 4 ägg till 5 dl mjölk). Salta lite, och vill du vara vild och galen - ta i lite vitpeppar.

Häll äggstanningen i formen. Ställ in i ugnen, 200 grader i kanske 15-20 minuter (tills det börjar få lite färg).

Äts med ketchup och riven morot. Bara så. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar