söndag 8 december 2013

Kålpudding

Han sa att han hade dragit vidare, Sven Storm. Men det hade han inte. Eller så var det hans lillebror som var här idag. 
Kallt och ruskigt och snöigt och blåsigt har det varit i alla fall! Jag var ute i tre minuter - det var vad det tog att tillsammans med Andreas hjälpas åt att fösa in Gullan (höna) i hönshuset. Hon hade av nån outgrundlig anledning gett sig ut i snöstormen och förmodligen ganska omgående insett att vädret inte var någon höjdare, och då lagt sig under hönshuset. Medelst sopkvast och innebandyklubba fick vi till slut in henne till de andra.

Sen låg vi i varsin soffa och glodde på andra halvan av Broarna i Madison County. Vi orkade inte se hela igårkväll... Men åh vilken fin film det är!! Så vacker... <3

Och till middag blev det kålpudding. Nu är vi där igen, en sån där bra maträtt - enkelt, billigt, gott! :)


Kålpudding

1 vitkålshuvud
800 g blandfärs
1 dl ströbröd
2½ dl grädde eller mjölk
2 gula lökar
2 tsk soja
3 msk köttbuljongpulver
ev. lite vatten
salt, svartpeppar

3 msk smör
sirap efter smak
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. 
Hacka vitkålen. Fräs i smör, på medeltemperatur. Rör ofta så det inte bränner sig.
Under tiden: Blanda ströbröd och grädde/mjölk. Låt svälla en stund, rör då och då och fyll på med mer mjölk om det blir för hårt. Hacka lökarna fint, ha i ströbrödsgröten. Blanda i soja och buljongpulver, salt och svartpeppar. Blanda i köttfärsen och smaka av. 

När vitkålen börjar bli mjuk och få lite lite färg, häll i sirap och smaka av med salt och vitpeppar. 
Blanda i ca 2/3 av vitkålen i färsen. Tryck ut färsen i en smord ugnsform. Bred resten av vitkålen över. 
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, eller tills det hela fått en fin färg.

Vi hoppade över potatis, och åt kålpuddingen med gräddsås, lingon samt egeninlagd gurka (sista burken!..*buhuu*)


lördag 7 december 2013

Nu är det jul igen!..

Eller snart i alla fall :). Så då får bloggen vara lite julig också ett tag.
Jag tycker dessutom att bilderna kommer fram mer såhär. Najs! :)

En stillsam lördag

Lugnet efter stormen, bokstavligt talat. Sven Storm har varit här en sväng - igår blev min lille påg hemma från skolan eftersom det var ovisst om skolbussen ens skulle komma, och jag hade inte hjärta att skicka ut honom till vägen för att stå där i stormen, mitt på slätten och vänta i upp till en halvtimme. 
På eftermiddagen åkte han till pappa. Johanna var redan hos Albert, så kvar blev jag och Andreas som två ensamma pensionärer. 

Men nog redde vi oss! Vi lagade till kycklingcrepes och njöt av en drink/öl eller två. 
Crepes är verkligen gott, varför gör man inte det oftare?
Mina kycklingcrepes gör jag såhär: 

Kycklingcrepes

4 kycklingfiléer
2 rödlökar
1-2 röda paprikor
sambal oelek efter tycke och smak (jag tog ca 2 tsk)
ca 2 dl creme fraiche
2 tsk franska örter
salt, peppar
Riven ost

Tärna filéerna i ca 1*1 cm stora bitar, eller något större. Bryn i smör. Hacka rödlök och paprika smått, häv i grytan. Låt fräsa med en stund. 
Rör i sambal oelek, och sedan creme fraiche. Smaka av med kryddor. 
Låt puttra på svag värme så creme fraichen kokar in och blir tjockare.

Under tiden kan du grädda tio pannkakor :). Helt vanliga pannkakor går fint, men jag brukar försöka göra dem aningens tunnare än vanligt. 

När allt är klart, lägger du en sträng med kycklingröra i mitten på varje pannkaka, och rullar ihop. Jag brukar ha på ganska rejält med röra, det blir matigare och godare. Kanske en deciliter eller nåt, på varje?
Lägg rullarna tätt, med skarven neråt i en ugnssäker form. Strö över riven ost, och så gratinerar du i ugnen - 200 grader, i kanske tio minuter eller tills osten blivit gyllene. 

Äts med en god sallad! 



Idag står en gryta på spisen. Det doftar ljuvligt... Jag lagar gulaschgryta!
Häromdan var det någon som läst min blogg som förundrades över att jag lägger så mycket tid till matlagning. Men det gör jag faktiskt inte! 
För det första veckohandlar vi, så oftast finns allt hemma och man behöver inte lägga energi varje dag på att fundera över vad man ska laga för mat - det står på veckomatsedeln. 
Och för det andra - långkok är verkligen nåt av det smidigaste man kan göra i matväg! Tillredningen tar kanske en kvart-tjugo minuter. Kokningen, som kan ta några timmar, behöver man ju inte stå och titta på :). Men efter ett par timmar har man maten klar! :)

Och ute ser vi spåren efter Sven Storm. Det är kallt... Men vi är så bortskämda med våra kakelugnar så inne är det varmt! Jag önskar att alla kunde få ha det så...





tisdag 3 december 2013

Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås. Finns det nån redigare rätt?? 
Ja, det kanske det finns, men det är i så fall på håret.
Idag var hela stora familjen hemma - jag, Andreas, barnen, och så Johannas pojkvän Albert. Så jag stod och stekte fläsk för glatta livet. 
Och tänk, det blev till och med lite mat över till mormor! :) Min mamma alltså. Mamma är kalasbra på att laga mat själv. Men när man bor ensam som hon gör, så är det ju inte så skoj att laga mat sådär varierat.
För att mormor ska få varierad och bra mat, och för att det helt enkelt är lite roligare så, så brukar jag göra små matlådor åt henne av vår mat om det blir något över. Sen får hon ett gäng burkar som hon kan frysa in om hon vill, och varje dag har hon flera olika rätter att välja på. 
Nu kommer hon även ha en låda med fläsk med löksås att välja på framöver :). 

Kokta morötter är en höjdare till såhär "stabbig" mat!

måndag 2 december 2013

Baconlindad, fetaostfylld kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker

Många säger att de tycker att kycklingfilé blir så torrt. 
Det blir det nog - om man steker hela filén i stekpanna. 
Men i ugn blir det saftigt och gott! Ännu saftigare och godare om man fyller den med fetaost och lindar in det hela i bacon. In i ugnen i ca 20-25 minuter, 200 grader. 

Till det hade vi idag ugnsrostade grönsaker. Man tager vad man haver - lite halvledsna grönsaker som sett sina bättre dagar går finfint! :) Ett bra sätt att rensa lite i skåpen. 
Idag hade vi i hela minitomater, gul lök i klyftor, morötter i tjocka slantar, olika färger av paprika i stora bitar, halverade färska champinjoner samt bitar av purjolök. Rapsolja ringlas över, flingsalt strös på, och så kan man krydda med valfri örtkrydda - jag tog blandningen "Franska örter". Tjoffsa runt allt med händerna så allt blandas, och så in i ugnen bredvid formen med kycklingen!

Innan grönsakerna åkte in i ugnen..

En klick bearnaisesås till, så är måltiden klar!

Gött!

söndag 1 december 2013

Första advent

I förmiddags när jag vaknade var Andreas redan iväg och fågelskådade med en vän. Jag skulle "bara" fixa lite adventsfix, och jag skulle "bara" baka lite lussekatter. 
Men så insåg jag att jag behövde smör och socker. Och så fanns det inte tillräckligt med adventsstjärnor - jag rotade överallt men hittade inte? Jag har för mig att en del var trasigt när jag tog ner det i fjol, så det behövdes väl nytt då. Så jag skulle "bara" åka och tjacka det också.
Och så lös inte mina elljusstakar, så jag skulle "bara" köpa nya ljus också.

Och till lilla fönstret i hallen behövde jag en sån fin ljuskula, batteridriven. Så det skulle jag "bara" köpa också.
Och ja just det ja - blockljus till adventsljusstaken! Jaja, jag får "bara" tjacka det med. 

Och så glömde jag alldeles att jag inte är kry. Jag bara åkte iväg. Först till Karlssons - där var det 25% rabatt på all adventsbelysning, så jag köpte stjärnor och ljuskula. Och så hittade jag extraljus till elljusstakarna - men shit så dyrt, 25 pix för tre ljus?? Och jag behövde många. Jaja, vad skulle man göra. Jag anade att det skulle vara slut på sånt överallt så jag köpte dem. Men blockljusen kostade nästan 30 pix styck, och där gick gränsen. Vita blockljus finns ju överallt, tänkte jag. 

Och så vidare till Jysk. Där var det visst också rea, och nog behövde jag en stjärna till, så det köpte jag. Men vita blockljus fanns inga.
Vidare till Willys. Inga blockljus whatsoever. Men smör och socker, jodå. Och en flaska blåbärs- och lingonglögg, Dufvenkrooks :). Najs! Och tre vita hyacinter. Och så hittade jag extraljus till elljusstakarna - sånt som jag betalade en förmögenhet för på Karlssons! På Willys kostade de bara nio spänn för tre.....*gah*

Och så vidare till Ö&B. Inte ett enda vitt blockljus där heller. 

Och överallt var det folk, och jag var så trött vid det här laget så jag nästan grät. 

Så jag ringde Andreas och bad honom. "Fyra vita blockljus, mellanstora! Kan inte du köpa det...". Jadå, det skulle han. 

Så åkte jag hem. Snart kom Andreas också, dock utan blockljus. Men han skulle åka och köpa dem sen.

Och jag var så trött så jag gick och la mig. Och somnade. Sova är ju min nya hobby. Och jag var så trött så jag tänkte innan jag somnade att nä, jag skiter i advent. Screw lussebullar, tänkte jag. Och så slocknade jag.

Men när jag vaknade satte jag igång med baket ändå :). Finfina lussebullar blev det, med löjligt mycket saffran i!



Under tiden som de jäste, skulle jag ta reda på vilka ljus som var döda i elljusstakarna. Men se på 17 - vartenda ljus funkade plötsligt?? Så nu står jag med en uppsjö av extraljus, dyra och billiga. Till ingen nytta. Eller förresten, Andreas råkade välta en elljusstake lite senare så ett ljus gick sönder. Så det var bara att dyka ner i mitt hav av extraljus och hämta ett :). 

Och så har jag lagat mat. Det blev lövbiff på en bädd av purjo och tomat, och med ädelost på toppen.
Plättlätt. Man hackar purjo, skär tomat i skivor. Lägg tomaten i botten på en smord form, strö över purjohacket.
Stek lövbiffen i mindre skivor, bara helt hastigt på varje sida. Lägg på ett fat under tiden. Salta och peppra också. 
Vispa ur stekpannan sen, med ett par dl gräddmjölk med köttbuljongpulver i. Häll över tomaten och purjon. 
Lägg på några skivor lövbiff. Strö över ädelost som du skurit i mindre bitar. Nytt lager lövbiff, och mer ädelost.
In i ugnen, 225 grader i kanske tio minuter så osten smält och fått lite färg. 
Till det här hade vi potatisgratäng och haricot verts. Men potatisgratängen var helt överflödig egentligen..


När vi ätit hade jag plötsligt energi att göra iordning adventsljusstaken. Fast när jag öppnade skåpet med ljus i, dit Andreas lagt sina nyinköpta blockljus, så stängde jag igen. För där stod inte fyra _vita_ blockljus. Där stod fyra blockljus i regnbågens alla färger....åh, sötingen. Han visste inte vilken färg så han hade tagit en av varje, typ :).
Så det blir ingen adventsljusstake förrän imorgon! Men det gör inget. Nu är det ändå advent!




fredag 29 november 2013

Billig, lättlagad och fantastiskt god fredagsmat!

Det låter väl inte så illa? :)
Det lagade jag idag i alla fall. Det blev potatis- och köttfärsgratäng med en sallad.

Det här är så enkelt och så gott så man fattar inte att inte alla lagar det minst en gång i månaden till helgmat. Och ska man vara många så gör man det i en långpanna, en sån stor. Räcker till minst 10-12 personer!
Men jag gjorde i en lite mindre form.

Såhär gör jag:

Köttfärs- och potatisgratäng

10-15 potatisar
1 stor gul lök
700 g köttfärs
3 msk tomatpuré
Köttbuljong
Timjan
Salt & peppar
5 dl grädde eller grädde blandat med mjölk


Skala potatisarna och skär i tunna skivor. Hacka löken fint och fräs. Lägg i köttfärsen och bryn den.
Blanda i tomatpuré, köttbuljong, timjan, salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form med smör. Ha i hälften av potatisen. Salta. På med köttfärsen, och sen med resten av potatisen. Salta igen.
Häll på grädde/gräddmjölk.
In i ugnen på 200 grader i typ 40-45 minuter.

Ät med en sallad!

Ikväll testade vi ett hjortronvin från systemet till. Det var lite väl sött, men ändå gött :)



torsdag 28 november 2013

Pastagratäng med kassler och ananas

Är det gott med frukt i mat? - NEJ! skriker många. Ananas i mat är bannlyst och alldeles för mycket 80-tal. Och bananer går helbort. Alla andra frukter också. 

Men jag gillar frukt i mat, jag! Det lättar upp, det blir friskt och gott. Tänk er t ex goda ciderkotletter med äpple och lök... Eller nåt så simpelt som ananas i tacos!

I vår familj är det bara jag som gillar frukt i mat. Johanna kan gå med på ananas på pizza. Men sen är det stopp. 
Så igår när jag skulle göra pastagratäng, fick det bli två formar. En med, och en utan ananas. 
Min blev godast...:) Den här gratängen hade jag aldrig gjort förut. Jag utgick från ett recept i en tidning, men gjorde som vanligt en egen version. Och den blev fantastiskt god! Sådär jättegod och krämig och med mycket smaker. Testa! :)




Pastagratäng med kassler och ananas

500 g pastasnäckor
Örtsalt
700 g benfri kassler
1 stor burk ananas
2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
3 dl grädde (valfri fetthalt)
2 dl mjölk
2 dl chilisås
1 dl vatten
1 buljongtärning
3 dl riven ost
Salt, peppar

Koka pastasnäckorna nästan färdiga i vatten med örtsalt i.
Under tiden strimlar du kasslern, skär ananasen i små bitar och river osten. 
Vispa ihop creme fraiche, grädde, mjölk, chilisås och vattnet (varmt, som du rört ut buljongtärningen i). Smaka av med örtsalt, peppar och ev. mer vanligt salt. 

Slå av pastavattnet. Smöra en stor ugnsform. Blanda pasta, kassler och ananas i formen, häll över cremefraicheblandningen och strö över osten. In i ugnen 225 grader i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg. 
Äts med sallad!










onsdag 27 november 2013

Gulaschsoppa

Soppor är som bäst såhär års. Speciellt mustiga varianter som den här - gulaschsoppan!
Vi hade soppkväll i söndags här hemma. I flera timmar hade den stått och kokat i min jättegryta.
Den är lite "meckig" till en början - det är mycket som ska hackas och skäras, och det ska vara finskuret. Jag hackade grönsakerna själv men sen kom, som sända från himlen, Johanna (dotter) och Albert (svärson) ner till köket. Albert erbjöd sig att skära köttet och Johanna hängde på. Härligt med små köksassistenter ibland :). 

En viktig ingrediens i soppan är rivet citronskal plus saften ur citronen. Ett måste!!

Till detta gjorde jag vitlöksbröd av färdiga butiksbaguetter, och så rörde jag i lite salt och peppar i creme fraiche. En frisk liten klick i den mustiga soppan är som pricken över det berömda i:et :)


Gulaschsoppa

800 g nötkött (fransyska, högrev eller så)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4-5 potatisar
3 morötter
4 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
2-3 msk torkad timjan
½ dl paprikapulver
1 citron - det rivna skalet samt saften
2 l köttbuljong

smör till stekningen

Hacka grönsakerna smått. Lägg i en skål. 
Skär nötköttet smått, ca 1*1 cm. Bryn i smöret i en stor gryta. 
Lägg i grönsakerna, låt fräsa med en stund. Ha i tomatpurén, rör om. I med kryddorna och citronen, och sen med vetemjölet. Rör om lite till, innan du häller på buljongen.
Rör om, koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra i minst 2 timmar. 
Smaka av med ev. salt och peppar, och en gnutta socker. 

Ruggig kväll, varm soppa. Mums! 






tisdag 26 november 2013

Omtanke och avslappning

Min fina vän Maria kom och hälsade på för en pratstund över en kopp te igår. Jag saknar de där stunderna när de kommer för sällan.
Och som om det inte räckte med bara Maria, hade hon med sig en fin blombukett till mig. Kolla! 


Kolla rosorna!..helt otroliga. Och jag blir så glad av blommor :)


Nu är det inte bara jag som går sjukskriven här hemma, utan också Andreas. Han är bland annat aningens utarbetad, min fine älskling.
Och det här är ovant. Jag själv har ju inte haft med försäkringskassan att göra på kanske 20 år när det gäller sjukskrivning. Andreas har nog aldrig kommit så långt nånsin - han är en sån som går till jobbet fastän han inte borde, fastän han är sjuk. 
Men nu råkar vi sitta här båda två. 
Men vi gör det bästa av situationen. Vi tar hand om varandra. 
Idag gick vi ut i skogen och plockade lite fina grejer som jag ska pynta krukor med på trappen. Hundarna fick följa med. Min lurviga pudel har löpt precis, är i sluttampen nu, så hon var helt yster och lycklig över att komma ut i skogen :). Och Igge gillade att ha med sin brud...

Herr Kantarell bryr sig inte om att det snart är jul....

En kopp varm choklad efter promenaden satt fint! Lurvig pudel i bakgrunden..

Yster, ofriserad pudel.

Igge vaktar mattes samlade skatter i bak i bilen.

Skogen.

Tre av mina fina.