söndag 8 december 2013

Kålpudding

Han sa att han hade dragit vidare, Sven Storm. Men det hade han inte. Eller så var det hans lillebror som var här idag. 
Kallt och ruskigt och snöigt och blåsigt har det varit i alla fall! Jag var ute i tre minuter - det var vad det tog att tillsammans med Andreas hjälpas åt att fösa in Gullan (höna) i hönshuset. Hon hade av nån outgrundlig anledning gett sig ut i snöstormen och förmodligen ganska omgående insett att vädret inte var någon höjdare, och då lagt sig under hönshuset. Medelst sopkvast och innebandyklubba fick vi till slut in henne till de andra.

Sen låg vi i varsin soffa och glodde på andra halvan av Broarna i Madison County. Vi orkade inte se hela igårkväll... Men åh vilken fin film det är!! Så vacker... <3

Och till middag blev det kålpudding. Nu är vi där igen, en sån där bra maträtt - enkelt, billigt, gott! :)


Kålpudding

1 vitkålshuvud
800 g blandfärs
1 dl ströbröd
2½ dl grädde eller mjölk
2 gula lökar
2 tsk soja
3 msk köttbuljongpulver
ev. lite vatten
salt, svartpeppar

3 msk smör
sirap efter smak
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. 
Hacka vitkålen. Fräs i smör, på medeltemperatur. Rör ofta så det inte bränner sig.
Under tiden: Blanda ströbröd och grädde/mjölk. Låt svälla en stund, rör då och då och fyll på med mer mjölk om det blir för hårt. Hacka lökarna fint, ha i ströbrödsgröten. Blanda i soja och buljongpulver, salt och svartpeppar. Blanda i köttfärsen och smaka av. 

När vitkålen börjar bli mjuk och få lite lite färg, häll i sirap och smaka av med salt och vitpeppar. 
Blanda i ca 2/3 av vitkålen i färsen. Tryck ut färsen i en smord ugnsform. Bred resten av vitkålen över. 
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, eller tills det hela fått en fin färg.

Vi hoppade över potatis, och åt kålpuddingen med gräddsås, lingon samt egeninlagd gurka (sista burken!..*buhuu*)


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Do it! :) Dessutom är det bra mat på det viset att det går fint att frysa i portionsbitar. Man kan göra en hel långpanna om man vill!

      Radera