måndag 9 december 2013

Köttfärsfyllda canneloni - en superhit!

Vill du laga något extra smaskigt, men ändå lite enkelt? 
Då vill jag tipsa om köttfärsfyllda canneloni. Canneloni är ett pastarör som man fyller med valfri fyllning. Jag kan tänka mig att en kycklingröra med lite sting i blir fantastisk i. Eller varför inte en laxfyllning?

Men idag blev det köttfärs. 
Sist jag gjorde canneloni hade jag köpt rör som skulle förkokas. Det är väl käckt, men det blev också svårt sen att fylla de sladdriga rören. 
Den här gången råkade jag köpa en annan sort som inte behöver förkokas, och det blev betydligt smidigare. 


Köttfärsfyllda canneloni

800 g blandfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
ett gäng färska champinjoner
1 gul och 1 röd paprika
1 paket passerade tomater
4 msk tomatpuré
köttbuljongpulver efter smak (prova dig fram)
2 tsk sambal oelek
salt & peppar
lite socker

Ostsås:
en rejäl klick smör
3-4 msk vetemjöl
gräddmjölk i lagom mängd (tja...ca 1 liter)
3 dl riven ost
salt och vitpeppar

Riven ost och hackad mozzarellaost på toppen.

Hacka lök (finhackat) och strimla bacon (i pyttebitar), stek i lite smör i en stor gryta. Pressa i vitlöken.
Ha i hackade champinjoner och paprikor - allt ska vara finhackat. Låt fräsa en stund.
Tillsätt köttfärsen och låt den brynas. 
Tillsätt tomatpuré, buljongpulver och sambal oelek. Häll i de passerade tomaterna. 
Smaka av med salt, peppar och socker. Låt puttra på svag värme medan du gör ostsåsen. 
Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och späd direkt med gräddmjölken, lite i taget allteftersom såsen tjocknar. Ha i osten och låt den smälta under omrörning.
Smaka av med salt och peppar. 

Nu kommer den pilliga biten! :) 
Smörj en stor ugnsform eller två (av den här mängden köttfärs blev det ca 35 rör, vilket räckte till fyra hungriga vuxna, och dessutom blev en matlåda till mormor och en till vår frys... Dessutom blev det köttfärssås över som jag frös in!). Håll ett rör upprätt i formen, så formen liksom blir botten av röret, och häll i köttfärsfyllning med en liten sked. Fyll hela röret, och lägg sen försiktigt ner rören allt eftersom, sida vid sida. 
När alla är klara, häller du över ostsåsen. Strö ostarna över alltihop, och så in i ugnen - 180 grader i 25 minuter. 
Ät med en sallad, och gärna ett glas rödvin! :) Fast idag blev det citronvatten...gott det med!







2 kommentarer:

  1. Å, canneloni är ju så himla gott! Men vi brukar förstås laga en vegovariant. Vi använder oftast färska lasagneplattor och rullar in fyllningen i, då blir det lite mindre pilligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad brukar du köra för vegovariant? Tips, tack? :)

      Radera