fredag 28 juli 2017

Fluffigaste ostfrallorna

Ni vet de där ostfrallorna som en kan köpa i affärn - de där fluffiga med smält ost på?
De är supergoda. Men man kan lätt göra dem själv och då blir de ännu godare. Plus nybakta!

Jag har lagt ut receptet förut men jag gör det igen:

MINA OSTFRALLOR 24 stycken

2 pkt jäst
5 dl mjölk
5 dl vatten
3 msk rapsolja
3 tsk salt

5 dl grovt riven ost
2½ liter vetemjöl special

Ovanpå:
1 ägg
grovt riven ost


Smula jästen i bunken. Mjölk och vatten kan du värma lite om du vill, eller så låter du bli. Låter du bli så låter du bara degen jäsa lite längre. Så gjorde jag.
Häll hälften av mjölk och vatten över jästen, rör så jästen löses upp. Ha i rapsoljan och saltet, och häll sedan på resten av mjölk och vatten.
Häll i hälften av mjölet och låt maskinen gå (eller veva med en slev eller vad du nu har) tills det blir en jämn smet. Då häller du i den rivna osten, rör igen, och så i med resten av mjölet. Låt maskinen gå några minuter, och ställ sen degen på jäsning under bakduk (eller jag använder oftast locket som är till bunken på min Ankarsrum-maskin). Eftersom jag hade kall degvätska så lät jag det jäsa i nästan en och en halv timme.

Sen är det bara att ösa degen på ett mjölat bakbord och knåda in lite mjöl om det behövs. Dela i 24 delar, och rulla varje del till en boll.

Idag valde jag att inte göra bara varje fralla en och en, utan gjorde som "blommor" av degbollarna. Tre bollar blev över, och de fick bli vanliga frallor.

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost.
In i ugnen (som du har värmt till 250 grader), mitten av ugnen i 9-10 minuter. Som vanligt gäller det att hålla koll så färgen blir fin!


Ja, för idag hade Andreas föräldrar annonserat att de skulle komma hit en sväng. Det var länge sen vi sågs, så jag blev väldigt glad :).
Och såklart vill en bjuda på nåt gött.
Så i morse när jag gick upp så satte jag en deg. Ostfrallor skulle det vara tänkte jag!
Och ostfrallor blev det. Fortfarande lite varma när svärföräldrarna anlände. Vi satt ute i paviljongen och njöt av sommar och ostfrallor. 


Testa de här om du gillar de där ostfrallorna i affären!









2 kommentarer:

  1. Louise Sandlund29 juli 2017 kl. 03:18

    Vad använder du för ost?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar använda det jag råkar ha hemma. Gärna någon lite "krämig", inte såna som smular sönder!
      (Förlåt för sent svar!!)

      Radera