söndag 13 december 2015

Stekt inlagd strömming

Jag har liksom aldrig tänkt så mycket på just stekt inlagd strömming. Det har gått mig förbi på nåt vis, även om jag såklart vetat om att det existerar :).
Men i år har jag varit jättesugen på att göra egen. Så himla gott! Överhuvudtaget känns det gott och fräscht med mycket fisk på julbordet.

Min svärson kände likadant för den stekta, inlagda strömmingen, så idag gjorde vi slag i saken.

Jag sneglade på lite olika recept, men vår variant blev såhär: 




STEKT INLAGD STRÖMMING


900 g strömmingsfiléer
3 msk smör
1 dl hackad persilja
1 dl hackad dill
1 dl ströbröd
1 dl rågmjöl
salt, vitpeppar
smör till stekning

Lag:
1 dl ättikssprit
6 dl vatten
1 dl socker

2 rödlökar i skivor
2 morötter, slantade
kryddpepparkorn, rosépepparkorn, vitpepparkorn



Klipp av ryggfenorna på strömmingarna. Det gör inget om det blir hål.
Lägg hälften av strömmingarna på en skärbräda, med skinnsidan neråt. Salta lite.

Smält smöret en aning i mikron, och rör ihop med dill och persilja. Fördela på filéerna som du saltat.
Salta lite på köttsidan av resten av filéerna, och lägg på dem på dem som ligger på skärbrädan. Skinnsidan utåt.

Blanda ströbröd och rågmjöl med lite salt och vitpeppar i en djup tallrik. Panera de dubbla strömmingarna i det, och stek sedan i rikligt med smör så de får en fin färg och är genomstekta. 





Lägg på ett fat för att svalna.
Koka lagen (det kan du förresten göra först om du är smart :)). Låt svalna. Under tiden kan du slanta morötter och skiva rödlöken.



Svärson i arbete :)


Ta en stor, ren glasburk. Varva strömmingarna med rödlök och morotsslantar samt pepparkorn. Fyll burken, och häll sedan i lag nästan ända upp. På med locket och in i kylskåpet. 



Visst blir det vackert! Synd att man måste förvara sillen i kylskåpet.. :(



Men vi har ju inte provsmakat det här än, så hur det smakar går jag inte i god för :), Det får jag se om några dagar när strömmingarna stått till sig.


Tanken var också att vi skulle lägga in sill. Dock köpte jag fel sill (jag hade tänkt mig femminuterssillen, men tog vanlig inläggningssill...). Så det blev till att koka lag och lägga sillen i. Först imorgon kan jag lägga den på burk tillsammans med de fina krämiga rörorna som vi gjorde idag. En med pepparrot, en med kapris. Rörorna smakade i alla fall gudomligt, så det här tror jag på! :)


Dottern passade på att göra Bountybollar medan vi hölls med sillen. Jag fick smaka en sen, men vet inte vilket recept hon följde så jag kan tyvärr inte delge er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar