måndag 13 februari 2017

Jag ska få besök idag

av en väldigt kär vän och hennes son (som är min sons bäste vän). De ska hämta min pågagosse så att de två gossarna kan umgås lite nu när det är sportlov. Vi bor några mil ifrån varandra så det blir på helger och lov som de två får umgås. De umgås nästan dagligen ändå, men på nätet. Men att ses är ju nåt helt annat!

Så när de kommer tänker jag bjuda på te och nybakade frallor. Jag satte degen redan igår kväll och kalljäste i kylen över natten. Sen var det bara att baka ut, låta jäsa lite till, och så grädda nu på förmiddagen :).
Kalljäsning är så bra, för det delar upp arbetet så det blir inte mycket alls att göra någon av dagarna. Fem minuter på kvällen och så en liten stund på morgonen, och sen har man nybakt bröd. Dessutom blir det en helt annan smak och konsistens av kalljäst bröd. 


GROVA FRALLOR (KALLJÄSTA)


50 g jäst
6 dl ljummen mjölk
½ dl rapsolja

2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
3 dl fint rågmjöl
9 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i bunken och tillsätt mjölken. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och sen vetemjöl. Ta det lite lugnt på slutet och se så du inte har i för mycket mjöl. Som vanligt hellre lite för kladdigt än lite för hårt.
Knåda degen i några minuter (eller låt maskinen gå om du använder maskin). Täck över bunken med en bakduk, eller så kan man använda locket som ibland finns till maskinens degbunke. Ställ in i kylen över natten. 8-12 timmar brukar det heta, men jag hade nog 14 timmar och det blev finfint ändå. 


På morgonen tar du ut degen på mjölat bakbord och delar i 20-24 bitar. Rulla bollar av bitarna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Under tiden värmer du ugnen till 250 grader.
Pensla frallorna med lite kallt vatten och strö över grahamsmjöl. Grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter (eller tills de ser lagom ut). Låt svalna under bakduk. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar