torsdag 5 juni 2014

En festmåltid

Mamma Scan har bråda tider nu. För inte nog med att jag inte är så pigg alla dagar - dessutom vankas det studentkalas om en vecka! Dottern tar studenten, och jag och hon har tänkt oss en italiensk buffé.

Jag ska börja ikväll med att baka paj - det blir en spenat- och fetaostpaj med tomat och annat gott i. Kanske lite pesto också?
Det går ju fint att frysa in i bitar, bara att ta fram och värma lite i ugnen så är de som nybakta sen :)
Imorgon ska jag nog ge mig på pizza, och i helgen focacciabröd med rosmarin och flingsalt på.

Förutom det är det tänkt att det här ska stå på buffébordet:
- Två olika pastasallader - en lite kryddigare med vinäger, en lite krämigare och mildare
- Ett par olika salamisorter
- Parmaskinka
- Oliver
- Smördegssnittar med olika ostsorter, soltorkad tomat och basilika
- Pizza Bianca (pizza utan tomat men med massa annat gott på)
- Tomatbruschetta
- Tomat- och mozzarellasallad
- En liten italiensk smörgåstårta
- Ugnsstekt kycklingfilé, kall och skivad
- Bresaolarullar
- Dubbelmarinerad fläskfilé
- En fräsch, stor grönsakssallad
- En skål med tärningar av olika melonsorter

Om någon har några förslag på att lägga till, dra ifrån eller byta ut något så mottages det tacksamt! :) Jag har aldrig gjort en italiensk buffé förut.
Efterrätten blir däremot svensk - vanlig, hederlig gräddtårta med jordgubbar.

Idag har maten dock inte varit så avancerad här hemma, som sagt. Det blev vanliga kokta makaroner, och så då Mamma Scans köttbullar.
Men gott var det ju :).










onsdag 4 juni 2014

Kycklingfiléer i ugn, plus en salladsnyhet!

Idag tog jag fram kycklingfiléer till middagen. Tinade dem, la dem i en ugnsfast form och penslade dem med helt vanlig grillolja. Sen hade jag på rikligt med helt vanlig grillkrydda.
Det må låta som en tråkig kycklingvariant, men den blev himla god!
Gör ALDRIG aldrig kyckling i stekpanna, säger jag. Eller det går bra att bryna på ytan lite, men sen måste den få gå i ugnen. Jag hade min kyckling på 200 grader i typ en halvtimme, alltså medan jag gjorde i ordning potatisen och kokade den. 



Under tiden som potatisen kokade hann jag också göra en sallad. Idag testade jag nåt som jag inte testat förut. Jag gillar ju att ha couscous eller bulgur eller så i sallad, och idag testade jag nåt som heter Kvarngryn, från Frebaco. Såhär beskriver Frebaco sina kvarngryn på hemsidan:

"KVARNGRYN® – EN SVENSK MATGRYNSMIX
Kvarngryn är en härligt god och snabblagad fullkornsblandning av havre, vete, råg och korn från den bördiga Västgötaslätten. Fullkornet gör blandningen matig och fiberrik. Den fina fylliga smaken gör att Kvarngryn passar utmärkt som tillbehör till maten eller som ingrediens i sallad eller på en buffé."

OH så gott! Det blev en ny favorit :) Jag hade kunnat äta upp kvarngrynen helt innan de ens hamnade i salladen, så goda var de! Men nu hamnade de i salladen ändå, och det gjorde även en blandning av olika salladssorter, tärnad gurka, tomatklyftor, hackad purjolök, skivade champinjoner samt hackad persilja. En vinägrett med äppelcidervinäger, olivolja, flingsalt, grovmalen svartpeppar samt lite socker blev jättegott i också. Det är det jag säger - det är salladen som gör det! :)



tisdag 3 juni 2014

En knäckig äppelpaj

Idag ville jag göra en rabarberpaj. Men så ändrade jag mig - jag blev sugen på en paj med sura, gröna äpplen!
Så det fick det bli. Jag googlade runt på lite olika recept men som vanligt hittade jag på en egen variant sen. Och den blev väldans god! Fast nästa gång ska jag ta lite mindre socker, för jag tyckte att den blev lite väl söt...

Såhär gjorde jag:

Knäckig äppelpaj

150 g smör
4 dl havregryn
1 dl socker
0,75 dl farinsocker
½ dl ljus sirap
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade hasselnötter

5 gröna äpplen

Skala och skiva äpplena, lägg dem i en smord ugnsfast form. Strö över kanel och kardemumma om du vill.
Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner de övriga ingredienserna (utom äpplena då :)). Bre smeten över äpplena.

In i ugnen, 175 grader i 20-25 minuter, tills smeten blivit knäckig och fått fin färg.




Blommor och blader i långa rader

Den trogna bloggläsaren vet att jag är barnsligt förtjust i att få blommor. Jag blir glad så jag blir tårögd!
Det här vet Andreas om, och han kommer väldigt ofta med blommor. Både såna som han köpt, och såna som han plockat.
Idag fick jag en sån här bukett. De här hade han plockat på vägen hem från jobbet. Men vad är det för sort, är det nån som vet?


Dessutom kom min vän och kollega Kerstin på besök, och hon hade plockat en fin bukett i sin trädgård. Och så hade hon skrivit ett fint kort som jag blev så glad över...



Det var ju förresten Mors dag häromsistens. Johanna kom med en bukett blommor till sin gamla mor. PLUS fem stycken Jim - en finsk godisbit som är min favvo, alla tider! Hon hade varit i Stockholm med skolan och hittat nån finsk butik. Den flickan vet vad hennes mammi vill ha...




Av min lille påg fick jag en bricka som han gjort i slöjden. SÅ himla fin! 



Ja, ni ser. Jag är bortskämd. Jag vet! Jag har det himla bra...





måndag 2 juni 2014

Middag på kullen

"Kullen", det är den lilla...ja...kullen :) på baksidan av vårt hus. Man har utsikt åtminstone ett par kilometer bort, och i hagen precis bredvid där vi ställt ett bord och en bänk, går både kor med kalvar och får med lamm. Har man tur får man sällskap vid middagen när man äter där :). Det fick vi ikväll. 


Fåren kom strosande i kvällssolen..

August, Gottfrid och deras okände vän kom nära för att se om vi kanske hade nåt gott, eller åtminstone kunde klappa lite. Eller helst släppa ut dem ur  hagen så de fick umgås på nära håll :)

Vår katt Blixten är en livsnjutare av stora mått. Han ligger ofta och bara rullar sig och njuter i gräset. Går och fångar en sork och äter upp, lägger sig i solen nånstans och mår gött en stund, går hem och kelar lite med nån och får lite mat, går iväg igen och lägger sig bekvämt nånstans... Idag somnade han på kullen när vi satt och åt. Tvärslocknade. 



Vaknar lite när mammi pratar med honom :)

När man äter på kullen behöver maten inte vara fancy alls. Det går bra med vanlig korvmebrö, som idag :). Grillat, förstås. Och med sötstark senap på.






Finmiddag i skogen

Häromsistens var jag och Andreas iväg till en lite speciell restaurang. Tivedens mat, heter den, och ligger mitt ute i skogen. Den kallas mest för "Krogen i skogen" och är en jättemysig restaurang inhyst i en gammal lada.
De har så HIMLA god mat där! Den här gången valde vi tapas till förrätt.



Ett fantastiskt gott, varmt bröd, jag tror det var av surdeg. Lite oliver, en bit god ost, lite fint kallskuret samt två olika röror - en vitlöksröra och en olivröra. Mums!

Till varmrätt tog vi båda smörstekt abborre med varma grönsaker och en hemmagjord remouladsås. Färskpotatis till.


Och jag säger då det - godare än såhär blir det inte! Och den fina miljön, verkligen mitt ute i skogen, är ganska oslagbar. Så vill ni äta fint, åk till Krogen i skogen! Här är deras hemsida: Tivedens mat

Jag kan tillägga att jag är inte ett dugg sponsrad av någon alls, men när det är såhär fina ställen så gör jag mer än gärna lite reklam helt gratis :).

Som Törnrosa


har hon slumrat, min lilla Anki Ankarsrum. Min fina köksassistent. 
Nästan inget har hon gjort på flera veckor, eftersom min ork har trutit. 

Men idag fick hon sig en omgång igen. Jag blev sugen på doften av nybakt, att kunna bulla upp med kanelbullar och mjölk när min påg kom hem från skolan. Jag blev sugen på att få höra Andreas säga "Mmm, det luktar gott från mors bak!" när han kliver innanför dörren. Och då blev jag sugen på en varm bulle. 

Men när jag väl stod där med degen fick jag för mig att kanellängder var så oändligt mycket enklare än bullar. Vilket ju är en ren lögn, men det fattade jag inte just då. 



Så längder blev det. "Oj vilka små längder.." tänkte jag när jag ställde in plåten i ugnen - två längder av en halvlitersdeg. 
"OJ vilka stora längder!!!" tänkte jag när jag tittade in i ugnen en kvart senare. För det blev ena riktiga monsterlängder! MINST tre längder ska jag göra av en halvliter nästa gång. 
Eller så skiter jag i längder och gör bullar istället. 

Men gott blev det, och receptet kan jag nog inte ge helt exakt för jag gjorde bara på ett ungefär. Ett paket jäst, en halvliter mjölk (fingervarm), ett ägg, 1 dl socker, knappt en dl sirap, lite kardemumma, lite salt...och så i med vetemjöl special så det blir en rinnig deg, sen i med tärnat smör, jag vet inte hur mycket. Kanske 100 g?
Ja, och så i med mer mjöl, allt medan Anki jobbar på. Degen ska inte bli helt färdig, den ska vara lite lös. På med mjöl och så på jäsning i 45 minuter. 

Sen delade jag degen i två, kavlade ut en rektangel, bredde på smör och strödde på strösocker blandat med generöst med vaniljsocker, och så på med kanel också. Rulla ihop, skär rullen på längden och tvinna de båda halvorna om varandra. 
Jäs 30 minuter till, pensla med ägg, strö över rikligt med pärlsocker, och så ugnen 200 grader i typ 25-30 minuter på nedersta falsen. 



Längderna blev så enormt stora så de går liksom inte att servera i fina små skivor. Det är de alldeles för breda för. Så jag skar lite tjockare skivor, och delade dem på mitten så blev det lagom stora bitar :).
Pågen blev glad när han kom hem från skolan, och snart kommer Andreas. Hoppas han blir glad över mors bak även idag!



Ljuvliga sommarkvällar

När det är sommar och varmt, är det kvällarna jag gillar bäst. Ljuset blir behagligare, temperaturen likaså. 


På vår baksida...

Och alla dofter! Just nu doftar det nästan bedövande i vår trädgård på kvällarna. Det är kaprifolen som blommar...



söndag 1 juni 2014

Lite mattips

Jag har som sagt inte bloggat senaste veckan, men jag har ändå fotat lite mat. Det har blivit mycket lättlagat - orken har liksom inte funnits för annat för det mesta. 
Så jag tänkte att jag bara lägger upp det, som lite tips för bråda (eller lata) dagar. Det behöver ju inte vara krångligt alls för att bli gott!

Sill och potatis är ju en klassiker. Dill går det åt som tusan på somrarna (i alla fall hos oss). Och dill i kruka är INTE ett ekonomiskt riktigt alternativ. Odla själv kan man ju, men om man inte gör det så är mitt bästa tips att inte koka potatisen med dillkvist, utan istället köpa fryst, hackad dill och strö över lite när man precis hällt av kokvattnet. Det blir mycket dillsmak, och dessutom är det snyggt :)





En annan snabblunch, om man inte gillar sill, är att byta ut den mot korv. Vi hade ett paket med Hemgårdens prinskorv i frysen, och det kom väl till pass en dag när energin var lika med noll. Koka färskpotatis, slarva ihop en sallad, och så låter man prinsisarna stekas långsamt i stekpannan under tiden. En klick smör till potatisen är sås nog. Och så lite senap förstås! Jonnys sötstarka. 



En dag när jag var ensam hemma såg jag att det hade blivit lite färskpotatisar över sen middagen dan innan. Ägg finns ju alltid här hemma såhär års :), och bacon fanns också i kylen.
Jag skar ner potatisen i mindre bitar och stekte på i smör i en stekpanna. I en annan stekpanna stekte jag bacon som jag strimlat. När potatisen hade fått färg, knäckte jag ner ett par ägg i den pannan. Efter en stund rörde jag om lite, och blandade i hackad gräslök. Till sist hade jag i baconet som fått rinna av på hushållspapper. Ett glas juice till fräschade upp det hela :). 




På Willys finns det nåt som heter "Ojämna bitar". Det är skinkbitar som de tydligen bedömt som för "ojämna" för att sälja till vanligt pris, så istället är det packat för sig och priset blir typ en femtilapp kilot - och det är svenska råvaror, i alla fall på "vårt" Willys! Varje gång vi är där går vi och kollar efter dessa "ojämna" bitar. Dels är de ofta inte alls ojämna, utan helt fantastiskt fin skinka i tunna, fina skivor, om än slarvigt packat så de blir ihopvikta - men vad gör det?
Dels, om de verkligen ÄR ojämna, så går de ju ändå finfint att använda i paj eller pizza eller så. Eller som här - i ost- och skinksås! Jag strimlade skinkan, fräste i smör i en gryta tillsammans med lite hackad purjo. Hade i lite vetemjöl och rörde om, blandade i mjölk och lät redas. Sen i med lite riven ost. Låt osten smälta, smaka av med salt och peppar. Klart! :) Det gör man medan pastan kokar.



Jomen _lite_ mer avancerad mat har jag ju också lagat. Som den här thaigrytan - fast jag kan inte påstå att den heller är så värst avancerad.
Jag tog bara vanliga kycklingfiléer, saltade och pepprade och ställde i ugnen, 200 grader i 20 minuter eller så, tills de fått lite färg och är lagom genomstekta. Under tiden hackade jag rödlök, vitlök och purjolök och fräste på i en stor gryta tillsammans med lite riven ingefära. I med wokgrönsaker från frysen, låt steka på hög värme tills grönsakerna är varma. Sen i med ett par deciliter creme fraiche och en burk kokosmjölk. Smaksätt med salt, ostronsås, saft och rivet skal av en lime, samt lite sambal oelek. Just det, koka riset också under tiden. Sen är kycklingen klar, ta ut och skär varje filé i fyra delar och lägg i grytan och låt puttra med i några minuter. 




Vill man variera fredagstacosen, kan man göra som jag gjorde i fredags:
Fräs köttfärs, blanda i tacokrydda och lite krossad tomat. Blanda i en bunke ett par deciliter creme fraiche samt 200 g philadelphiaost. Hacka i några fefferoni också, och smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg köttfärsen i en ugnssäker form, smeta över cremefraiche- och ostblandningen. Hacka lite paprika i olika färger, samt purjolök. Strö över. Riv lite ost över det hela. In i ugnen i ca 20 minuter (225 grader) eller tills det fått färg.
Äts med en sallad samt goda tacochips. 





Och så grillat förstås... Häromhelgen åt vi så vansinnigt gott kött. Biff, ja, av vårt väldigt närproducerade förstås :). Men det här blev så vansinnigt gott, och då hade jag ändå varit lat och bara marinerat med vanlig grillolja i några timmar! Jo, och så hade jag lite färsk timjan över så det la jag också på medan det låg och marinerade.
En snabb vända på grillen bara, inte helt genomstekt. "Det smälter som skit i mun!" konstaterade Andreas, och hur äckligt det än låter så var det precis vad det gjorde det. Ugnsrostade färskpotatisar med vitlök till, och så bea och en sallad. 




Jomen en sak kan jag bara konstatera, och också tipsa alla om - satsa lite på salladen till maten! Det blir SÅ mycket godare, och dessutom nyttigare och känns ännu mer som lagat med omsorg. Ta vad ni har! Olika salladssorter, gurka, tomat, paprikor, purjolök, rödlök, sockerärtor, bulgur, couscous, solrosfrön, avocado...ja, det är bara fantasin som sätter gränser som det brukar heta :)
Och gör gärna en vinägrett till - en del vinäger, två delar olja, och så i med salt och peppar och lite honung/socker. Sen kan man fylla på med senap eller vitlök eller vad man vill. Eller prova dill eller persilja! Eller pesto!
Salladen gör halva måltiden, tycker jag. 




Jag är inte försvunnen

..bara lite i sinnet. Så bloggandet har fått stå åt sidan nån vecka nu.

Men idag tänkte jag uppdatera lite. Men inte nu, för nu är jag nyvaken. Jag var nyss ute och släppte ut hönsen och plockade in ägg. Solen stod redan högt på himlen, det var varmt och det gick en mild bris genom äppelträden. Det var nog bara jag (och hönsen) uppe...

Och då kom jag på det. Det är ju första juni nu! Första sommardagen. Så därför får ni här en sommardikt, så återkommer jag senare med lite bilder och grejer. Ok?

Lärodikt den första juni
 
Var glad, min själ, åt vad du har:
nu har du hundra sommardar
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
så har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
 
Giv noga akt på var du står:
i morgon är med ens i går,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommardar per år.
I morgon är den andra. 
 
Kajenn [Caj Lundgren]