fredag 15 januari 2016

Räkor och vitt vin - en klassiker!

Vi har sett igenom alla säsonger av Svenska Hjärtan - för tredje gången!
I ett avsnitt kommer Hellen hem från Norge där hon jobbar. Börjes barn har gjort i ordning en romantisk middag åt Börje och Hellen, och tagit hand om lillebror Olle och bett Börjes pappa som också bor hos dem, att stanna på sitt rum hela kvällen.
Vad inte Börje vet är att Hellen har ett förhållande med en läkare som jobbar på samma sjukhus som hon i Norge. Så han serverar ju den fina middagen och är glad, medan Hellen "är trött och vill gå och lägga sig".
Jättehemskt, förstås!
Men från det avsnittet blev jag sugen på att laga det de åt - en ostpaj med vitt vin. Räkor la jag till på eget bevåg.
(Ingen av oss blev trött och ville gå och lägga sig, kan tilläggas :)).

Jag tänkte mig vitlöksbröd också, men vi bestämde oss för att äta brödet som det var. Det är så gott "au naturelle" :).

Men såhär gjorde jag ostpajen:


SMAKRIK OSTPAJ


125 g smör
3 dl mjöl
3 msk iskallt vatten

5-6 dl riven ost (jag hade Svecia)
3 ägg
2 dl grädde

½ dl hackad gräslök
salt, peppar

Noppa ihop smör och mjöl (tärna smöret först). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 175 grader.
Riv osten och vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra och vispa i gräslöken.


Precis när pajdegen fått pyttelite färg, ta ut den och lägg i den rivna osten. Häll över äggstanningen, och ställ in i ugnen i 30-40 minuter (eller tills pajen fått en fin och jämn färg).

Låt svalna - pajen är godast lite ljummen tycker jag. 








Och jodå, jag fick allt en fin tulpanbukett på Tulpanens dag jag med :). Eller, jag fick välja ut blommorna själv men Andreas pröjsade. 


Hej i kylan!

Det är så FRUKTANSVÄRT kallt, tyckte jag i morse när jag gick till bussen. När jag kom till busshållplatsen snöt jag ut en isbit ur näsan. Så kallt var det!
Men när jag sen gnällde lite om det på Facebook fick jag en länk skickad till mig: 


http://www.svd.se/har-ar-varldens-kallaste-samhalle#sida-5

Mer än 70 minusgrader!! *iiiiik* Plötsligt kändes det rätt så varmt här hemma i Sverige ändå :). Allt är relativt.

Igår skulle min vän A komma och hälsa på. Jag hade lovat att bjuda på lunch och tänkte att jag gör väl en enkel köttfärspaj och lite sallad till.
Men så hörde hon av sig och sa att det inte gick, det var alltför kallt (A har det mest förståeliga skäl till att fara illa av kylan, så det var ingen fånig ursäkt alls - hon är som jag (även om våra skäl är lite olika), hon funkar inte riktigt bra i kyla). Så vi bestämde oss för att ses när det blir lite varmare igen.

Men jag hade redan tagit fram köttfärsen och tinat den, och börjat med pajdegen. Så jag slutförde mitt verk, och det blev en god lunch till mig medan jag kollade på webb-tv. Trevligt det med (även om jag saknar A och ser fram emot den dagen då vi ses igen!). 




KÖTTFÄRSPAJ

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten


500 g fläskfärs (man kan använda vilken färs man vill)
1 stor gul lök
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré

1 msk soja
1 dl majskorn
salt, peppar, örtkryddor

2 dl riven ost
3 ägg

2-3 dl gräddmjölk
salt, peppar


Tärna smöret och noppa ihop med mjölet. Fyll på med vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och låt stå i kylen i minst en halvtimme. Nagga, och förgrädda sedan i 175 grader.

Under tiden hackar du lök, purjolök och vitlök, och fräser i smör. Tillsätt köttfärsen och låt den brynas.
I med tomatpuré, soja, majskorn och kryddor. Smaka av ordentligt.
Vispa ihop ägg och gräddmjölk. Salta och peppra.

Häll köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över. Strö över osten.
Sen kan man pynta lite med tomatskivor eller paprika eller vad man vill. Jag tog paprika.

In i ugnen ca en halvtimme, eller tills pajen fått fin färg. Sen är det klart!




Himlans bra var också att paj är så bra att frysa in. Nu finns det matlådor med paj i frysen också :).



På kvällen blev det två olika rätter. Det fanns ett paket med fiskpinnar i frysen. De två männen i mitt liv älskar fiskpinnar, gärna med mos, så det fick de äta. Själv gjorde jag en jättegod och enkel fisksoppa/-gryta med räkor!

Jag hackade rödlök och paprika och vitlök. Tärnade ett par potatisar. Sen kokade jag alltihop i vatten så det nästan täckte, tills potatisen var nästan klar. Då fyllde jag på med 2 dl creme fraiche, lite fiskfond, en massa dill, och så salt och peppar. Jag hade gärna haft lite citron i också men det fanns inte hemma så det fick gå utan.
Sen i med en påse färdiga tärningar av lax och torsk. Låt sjuda bara några minuter tills fisken är genomkokt. 

Sen serverade jag (mig själv då) med en dillkvist och lite räkor på toppen :). ÅH så gott! 



Och det fanns kvar av min mat idag när vi kom hem, så det åt vi till lunch :).


När vi ändå är inne på mat så vill jag påminna om en enkel men god rätt som man gärna gör på en överbliven bit fryst julskinka (det gjorde jag): Pasta med ost- och skinksås!
Det blev det häromdagen. Med ärtor till och lite riven parmesan på toppen är det mat för en kung. 




Nu står en ostpaj i ugnen. Den ska vi äta med räkor, vitlöksbröd och vitt vin. Sen slänger vi oss nog i soffan och bara glor på tv eller nån film, skulle jag gissa :)

Ha en skön fredagskväll nu, allihop! Det tänker jag ha. 

tisdag 12 januari 2016

God mat med läskigt namn

När min påg var liten åt han ungefär det här:
- Makaroner

- Köttbullar
- Köttfärssås


....ja, det var väl det. Och så: Kroppkakor! :)

Ja, det var ju lite oväntat.

Men nu har jag inte gjort kroppkakor (eller kroppSkakor som Andreas jämt säger! Låter ju ännu äckligare än kroppkakor!!) på jättelänge. Inte på tio år, säkert.

Men idag! Då hände det.

Igår kokade vi potatis, så det var klart till idag. Såhär är mitt recept:

KROPPSKAKOR :) (12 st)


800 g kokt potatis
3 äggulor
1½ dl potatismjöl

1 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
4-500 g rimmat fläsk

1 stor gul lök
smör
1-2 tsk malen kryddpeppar


Tärna fläsket i små bitar och hacka löken fint. Bryn fläsk och lök i smör i en gryta, så det får fin färg. Ta av plattan och rör i kryddpeppar. Ställ undan. 

Mosa potatisen (jag använde elvisp). Blanda i äggulor, potatismjöl, vetemjöl och salt. Knåda ihop till en smidig deg på mjölat bord. Forma degen till en lång korv och dela i 12 delar.

Platta ut varje del, en och en. Lägg på ca ½-1 msk fyllning, och forma det hela till en boll med fyllning i.
Lägg bollarna på ett mjölat fat.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta lite lätt.
Koka kroppkakorna några åt gången i kastrullen, ca 8 minuter (de flyter upp efter en liten stund, då kan du koka i typ 5 minuter till).
Ta upp med hålslev och lägg på ett fat. 


Såhär serverar många kroppkakorna. Men jag tycker att de är lite slajmiga när de är bara kokta, så jag låter mina svalna, delar dem i två och steker sedan i smör.

Servera med lite mer stekt fläsk, rårörda lingon, skirat smör och gärna en fräsch sallad till (inget klassiskt tillbehör till just kroppkakor, det där med sallad - men maten blir lite stabbig annars tycker jag!). 






söndag 10 januari 2016

Stuckit näsan utanför dörren

har jag faktiskt inte gjort idag. Det är en sån dag.
Det är grått. 


Grått väder utanför...


Det töar (och blir därmed väldigt halt på många ställen, bruten lårbenshals lockar inte). Det är roligt inne. Jag är vuxen och bestämmer själv om jag vill gå ut eller inte :).

Istället har jag glott på webb-tv, sovit, läst....

Och så har jag lagat mat. Det blev en thaiinspirerad gryta idag, med fläskkött. Och morot, rödlök, gul lök, purjolök, vitlök, röd paprika, sockerärtor, minimajs, kokosmjölk, creme fraiche, rivet limeskal plus saften, röd currypasta, salt och peppar. 





Mer händelser än så behöver inte jag för att vara nöjd med dan :).

Men snart ska vi iväg en sväng faktiskt, för att handla lite ekologiskt. Kanske berättar jag mer sen om detta rafflande! :)






lördag 9 januari 2016

En illusion fattigare

Jag har alltid föreställt mig att jag har tre vita hönor (eller hur många jag nu har haft för tillfället, nu är de tre).
Idag insåg jag att så inte är fallet.
Jag kom upp sent omsider ur den varma sängen. Kastade ett öga ut genom fönstret (inte bokstavligen då...) och såg att det har snöat rätt kraftigt under natten. Släppte ut hundarna och gick efter en stund för att släppa in dem igen.
Då ser jag att Andreas hade öppnat hönshusdörren på glänt innan han for iväg för att skåda i morse. Och ända bortifrån hönsgårn kommer Emo (höna) springande, eller rättare sagt pulsande, genom snön så fort hon ser sin mammi öppna dörren. Det var kämpigt för snön var rätt djup på sina ställen, men hon kämpade. Tänk om mammi har nåt gott!
Och såklart kan jag inte låta bli att belöna så gulligt beteende, så jag gick in och hämtade bröd åt henne. När hon stod där på trappan och åt sitt bröd så såg jag det - hon är inte vit! Hon är GUL!!





Så nu vet jag. Vi har tre bruna, en beige, en grå, en grådassig och tre GULA höns. 

Sen såg ett par andra (Gammelmor Pilroth och Barbara-Ann) att det vankades gotter, så de kom också rusande. Men de kunde ju springa i Emos små fotspår så det blev betydligt enklare för dem. 

"Vad fick hon förnåt??"


Sen gick jag in och satte en deg till hamburgerbröd, ty här ska vankas burgare framåt kvällen! Det tar ca 3½ timme att baka hamburgerbröd och det låter ju asajobbigt. Men det fina är att tre av de timmarna jäser degen/bröden, och så ska de ju gräddas också. Så så värst mycket jobb är det ju inte. Och tusen gånger godare än köpebröd blir det. Receptet hittar du HÄR.

Anki Ankarsrum fick jobba lite. 



'
Ja, vad gör man sen en vanlig lördagförmiddag i det här huset? Jo, man matar katter. Blixten satt och väntade och försökte se mild ut trots knorrande mage. 




Så långt har jag hunnit. Jo, klä mig och äta lite frukost också.

Men kolla, jag måste bara visa de fina tulpanerna som jag fick igår. 



Jag köpte nämligen vasen de står i, på MIO häromdan när vi var där och kollade en sväng. "Åh, vilken perfekt tulpanvas! Den köper jag så får vi se om det blir några tulpaner att sätta i framöver..." sa jag och petade menande på Andreas.
Igår hände det sen. Vi var i affärn och då blev det tulipaner. Rart :). Och vårigt!


I tv-rummet står en desto juligare blomma. Jag är less på julen, men den här blomman är så fin så den skulle få stå där året runt om den ville!
Det är amaryllisen som Andreas mamma kom med i mellandagarna. Den har slagit ut (i alla fall på den långa stängeln) och är så himla fin och pampig, och jag älskar den!




Nu ska jag nog vila lite. Dagen har ju hittills varit så oerhört ansträngande ;).

torsdag 7 januari 2016

En mus i vårt hus igen!

Varenda vinter flyttar mössen in nånstans bakom vår diskbänk. Sen har de haft för vana att rota i soporna och bita sönder påsen och strimla allt som finns. Och så skrämmer de livet ur en när man bara ska kasta lite skräp och öppnar skåpet och så ser man en mus rusa omkring där inne. Många gälla skrik har ekat över nejderna genom åren, det kan jag lova!

I fjol införskaffade Andreas en pedalhink att ställa där inne, så musen inte skulle komma åt soporna. Och det funkade! Ända tills nu har det funkat. Nu har musen blivit listig och kommit på att det går att lyfta lite på locket så kommer man in i hinken. Skräckeffekten blir desto större när man sen öppnar locket och musen är typ två decimeter från en.

Idag har vi sett musen i soporna hela dan. Varenda gång som vi slängt nåt. Till slut har vi nästan inte vågat slänga nåt.
Men vi måste ju tömma soppåsen, så det blev stor expedition ut, både jag och Andreas hjälptes åt. Ut i kylan, nedanför yttertrappen. Först trampade Andreas försiktigt på pedalen så locket öppnades. Ingen mus. Vi välte försiktigt hinken så musen skulle ha en chans att springa ut om den var där. Ingen mus. Jag sparkade försiktigt på hinken. Ingen mus.
Till slut tog Andreas hinken och jag höll skakande i en ny påse (den gamla var ju sönderstrimlad) under, så hällde vi över skräpet i den nya påsen.

Vi såg ingen mus, gudskelov. Men nu får vi ju ta till det grova artilleriet i striden mot musen. En gjutjärnsgryta ställdes ovanpå locket. Nu ska den rackarn inte kunna komma in, hoppas vi! För det är väl ingen dundermus i vårt hus?...

Fortsättning följer. 




Ändrade middagsplaner

De låg där så fint i kylen, strömmingarna som jag förberedde i förmiddags. Vi skulle bara in till stan och kolla på Mio om de hade några fina dricksglas på rean.
Det hade de inte. Vi kollade på Dollarstore också men inte heller där hittade jag nåt jag gillade.
Så vi gick in på Coop för vi behövde lite grejor till morgondagens semlor. Och där hamnade vi vid "fulhyllan" (alltså hyllan där det finns sånt med kort datum, till nedsatt pris - bästa hyllan i varje affär :)). Där fanns finfina köttbullar, färdiga. Och vi insåg att vi var inte så sugna på strömming - vi var sugna på köttbullemackor!

Så det blev det, när vi kom hem. Andreas fick lägga sig och vila medan jag gjorde i ordning mackor och dukade. 





Och strömmingen, ja den lät vi förstås inte förfara. Dem stekte jag upp sen, och ska frysa in så finns de ju till en annan dag :). 




Strömmingen stekte jag medan jag hade en bulldeg på jäsning - här skulle bakas semlor inför morgondagens förmiddagsfika på jobbet!
Jag gillar ju de små minisemlorna som jag skrivit om förut. Men här kommer receptet igen:

SEMLEBULLAR  (24 minisemlor)

25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk (gärna standard)
3/4 dl socker
1 tsk mald kardemumma
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl special


Smula jästen i bunken. Värm mjölken till fingervarmt, lös jästen där i. Tillsätt socker, kardemumma och salt, och sedan smöret skuret i små tärningar. Blanda i mjöl medan maskinen går. Så mycket mjöl så degen släpper kanterna.
Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk. Baka ut till ca 25 små semlebullar. Låt jäsa på plåt i trekvart till under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, grädda i 250 grader, ca 5 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.




Vi blev sugna på att provsmaka, så jag gjorde några små pyttiga semlor till kvällens avsnitt (på Öppet Arkiv på SVT) av Svenska Hjärtan som vi fastnat i igen, för tredje gången :). 


Ja, såna är det som bjuds imorgon. Hoppas att de gillar semlor. 

Öltillverkning pågår

I julklapp av mig fick Andreas ett kit för ölbryggning.
Igår sattes brygderna igång. Svärsonen hängde på, han gillar sånt och så är det ju oftast roligare att göra något nytt om man är två, istället för ensam. Jag själv vågade mig inte på det, men de två grabbarna var entusiastiska.
Nu står det en stor butelj och jäser (eller vad nu öl gör) i en garderob. Spännande! Jag själv vet absolut inget om öl, jag gillar inte öl ens. Men spännande ändå! :) Och roligt att dottern och svärsonen var här en sväng. Vi åt middag också - jag lagade till en hjortstek, och gjorde potatisgratäng och sås till, och dottern gjorde sallad.


Ostkaka med hemmagjord jordgubbssylt samt vispad grädde blev det till efterrätt, och sen var alla mätta och nöjda :).


Idag är det kallt som sjutton. Jag vet inte ens hur många minusgrader, men många! Och väldigt vackert ute. I alla fall om man tittar inifrån ett varmt hus, som jag gör!


Vi får väl se om jag vågar mig ut en stund sen. Mina leder gillar inte kylan och blir lite ledsna, men kanske ska jag strunta i det en stund.


Andreas har i alla fall gett sig ut för att skåda. Det kom ett sms nyss att han var på däckverkstan, det hade tydligen blivit en pyspunka på ett däck och han fick byta ut det. Tur att det inte blev något dramatiskt av det!

Själv har jag förberett dagens middag. Det blir en favorit - stekt strömming! Strömming har jag lovordat förut men kan göra det igen. Billig, god, nyttig fisk med stora möjligheter! Att salta lite, fylla med örter (jag hade dill, persilja och gräslök), panera lite i mjöl eller ströbröd, och sen steka i smör och servera med mos, gärna tillsammans med skirat smör och rårörda lingon.....bättre blir det nästan inte!

Jag förberedde i alla fall så nu är de fyllda. Bara att panera och steka medan potatisen kokar. 





tisdag 5 januari 2016

Finmiddag för två

Idag vankades det fläskkarré. Vi köpte ju en halv gris innan jul, och det blev några fina bitar karré med ben.
En av de bitarna tog jag upp ur frysen igår. Sen googlade jag runt lite för att hitta ett lämpligt recept, och fastnade (som så ofta annars) för Kryddburkens förslag. Kolla gärna in den bloggen om ni inte redan har gjort det - hon har så himla fina idéer och bilder! www.kryddburken.se

Här är länken till karréreceptet: http://kryddburken.se/2012/04/17/saftig-stek-av-flaskkarre-i-gryta/


Men jag skriver även in det här, för det här är ett kanonrecept!


HEL KARRÈ I GRYTA

ca 1 kg hel karré (helst med ben)
smör
salt & peppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika
Buljong (jag hade min egengjorda från frysen)


Bryn köttet i smör i en stor gryta, så den blir brynt runt om. Salta och peppra lite.
Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötterna, strimla löken medan köttet bryns.
När du tagit upp köttet, häll i rödvinsvinäger i grytan och vispa runt. Jag hade även i lite mer smör.
Tillsätt tomatpuré, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Fräs en stund. Lägg i köttet i grytan och häll i buljong så det kommer upp till ungefär halva steken.
Kryddburken menar att en kork ättika gör att köttet blir mört, och jag tror henne :). Så det har man i också. Och så på med locket, och sänk värmen och låt puttra tills köttets innertemperatur är 72 grader. Då tar du upp köttet ur grytan och sveper in det i aluminiumfolie så det får vila medan du gör såsen (och kokar potatisen kanske?).

Sila skyn från grytan och häll tillbaka den (eller i en mindre gryta, det blir enklare). Låt koka upp och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Tillsätt grädde efter smak, och gärna nån tesked socker eller så. Låt koka upp bara, och sen sänker du till ettan eller nåt och låter stå och hålla sig varmt medan resten blir klart. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Köttet skar jag bara upp sen i skivor (jag skar bort benet först). Och så serverades det hela med kokt potatis, såsen, saltgurka, kokta grönsaker och lite lingonsylt.

Jag hade en väldigt nöjd man som kunde ätit såsen med sked om det varit så :D. Och köttet ska vi inte tala om - så mört och fint och smakrikt!

Svårare än så behöver det inte vara att laga riktigt god husmanskost, en riktig finmiddag!





Imorgon ska här börja bryggas öl. Andreas fick en ölsats av mig i julklapp. Av honom fick jag tillbehör till min Anki Ankarsrum - en köttkvarn med korvhorn och allt! Så framöver här tänkte vi bjuda in några kära vänner på korv och öl :). Förhoppningsvis. Om vi får nån ordning på det hela. 

måndag 4 januari 2016

Nu kommer den snart!

Ja, våren alltså.
Julen är utslängd ur vårt hus för typ en vecka sen. Tulpanerna står på köksbordet och nu är det ju faktiskt bara januari och februari kvar innan det blir mars som ju faktiskt är en vårmånad :). Och under tiden kan vi äta semlor och fundera över vårplanteringar. Snart är vi där :)

Hönsen har också börjat fatta att det snart är vår. Efter en tid utan ett endaste ägg, eller möjligtvis nåt enstaka ägg nån gång ibland, börjar de komma igång igen de med. Häromdan var det FEM ägg!...fast det var nog bara en tillfällig topp. De är lite sparsamma än, men det kommer.
Till och med lilla Barbara-Ann har lagt sitt första ägg! :) Ja, det är väl inte lätt att komma ihåg vilken höna som är vilken, för dig som läser här. Men Barbara-Ann är biologisk dotter till min lilla svarta älskling Greta som gick hädan i höstas. Greta var av rasen isbar, som lägger gröna ägg. Hon var dessutom hur sällskaplig som helst och stod i somras ständigt och tittade in genom flugnätet vid köksdörren, för att se vad hennes mammi (jag) gjorde i köket. Satt man ute och fikade så satt Greta gärna på armstödet på stolen och fikade hon med. 


Greta spanar efter mammi

Greta... <3



Så när en annan höna, Stor-Berta (av rasen Brahma) ville ha barn i våras så fick hon ju ett par ägg att ha under sig. Varav ett var Gretas ägg. Jag ville ha ett Greta-barn.
Och så föddes då Barbara-Ann, med Greta som biologisk mor och Berta som adoptivmor. 



Barbara-Ann, en dag gammal


Så häromdagen kom Andreas in med dagens äggskörd - med bland annat ett grönt ägg! Och det finns ingen annan som kan ha lagt ett grönt ägg, så det måste vara Barbara-Anns. 





Nu har vi åter igen ägg i fyra kulörer - vita, bruna, beiga och gröna. Ibland kommer ett rosa också, från Berta. 




Jag får avsluta med en bild på annat än höns - nämligen katter :).
När vi kom hem från mitt läkarbesök idag, låg turturduvorna Maj-Lis och Blixten och sov sked i soffan. 



Det här är sann kärlek...