tisdag 5 januari 2016

Finmiddag för två

Idag vankades det fläskkarré. Vi köpte ju en halv gris innan jul, och det blev några fina bitar karré med ben.
En av de bitarna tog jag upp ur frysen igår. Sen googlade jag runt lite för att hitta ett lämpligt recept, och fastnade (som så ofta annars) för Kryddburkens förslag. Kolla gärna in den bloggen om ni inte redan har gjort det - hon har så himla fina idéer och bilder! www.kryddburken.se

Här är länken till karréreceptet: http://kryddburken.se/2012/04/17/saftig-stek-av-flaskkarre-i-gryta/


Men jag skriver även in det här, för det här är ett kanonrecept!


HEL KARRÈ I GRYTA

ca 1 kg hel karré (helst med ben)
smör
salt & peppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika
Buljong (jag hade min egengjorda från frysen)


Bryn köttet i smör i en stor gryta, så den blir brynt runt om. Salta och peppra lite.
Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötterna, strimla löken medan köttet bryns.
När du tagit upp köttet, häll i rödvinsvinäger i grytan och vispa runt. Jag hade även i lite mer smör.
Tillsätt tomatpuré, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Fräs en stund. Lägg i köttet i grytan och häll i buljong så det kommer upp till ungefär halva steken.
Kryddburken menar att en kork ättika gör att köttet blir mört, och jag tror henne :). Så det har man i också. Och så på med locket, och sänk värmen och låt puttra tills köttets innertemperatur är 72 grader. Då tar du upp köttet ur grytan och sveper in det i aluminiumfolie så det får vila medan du gör såsen (och kokar potatisen kanske?).

Sila skyn från grytan och häll tillbaka den (eller i en mindre gryta, det blir enklare). Låt koka upp och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Tillsätt grädde efter smak, och gärna nån tesked socker eller så. Låt koka upp bara, och sen sänker du till ettan eller nåt och låter stå och hålla sig varmt medan resten blir klart. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Köttet skar jag bara upp sen i skivor (jag skar bort benet först). Och så serverades det hela med kokt potatis, såsen, saltgurka, kokta grönsaker och lite lingonsylt.

Jag hade en väldigt nöjd man som kunde ätit såsen med sked om det varit så :D. Och köttet ska vi inte tala om - så mört och fint och smakrikt!

Svårare än så behöver det inte vara att laga riktigt god husmanskost, en riktig finmiddag!





Imorgon ska här börja bryggas öl. Andreas fick en ölsats av mig i julklapp. Av honom fick jag tillbehör till min Anki Ankarsrum - en köttkvarn med korvhorn och allt! Så framöver här tänkte vi bjuda in några kära vänner på korv och öl :). Förhoppningsvis. Om vi får nån ordning på det hela. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar