tisdag 26 januari 2016

Blåbärs- och mandelmassebakelse

Ja, jag vet inte vad jag ska kalla det här bakverket.
Jag hade i alla fall mandelmassa i kylen. Hemmagjord mandelmassa (jag har malt sötmandel med stavmixer och blandat med sötningsmedel och grädde) som blivit över sen vi åt semlor häromdan.

Och då tänkte jag att jag kanske kan svänga ihop nåt och ta med till jobbet imorgon.

Blåbär! Det är väl ett fantastiskt bär - jättegott och jättevackert och jättenyttigt (som om det spelar någon roll just i bakelsesammanhang :D). Helt fantastiskt att baka med.

Jag hittade på en bakelse som inhyste både mandelmassa och blåbär.

Såhär blev det: 




BLÅBÄRS- OCH MANDELMASSEBAKELSE (20 st)

250 g smör
3 dl socker
4 ägg 

drygt 5 dl vetemjöl
1½ msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

100 g mandelmassa (om jag skulle ta färdig skulle jag ta lite mindre, riva den och sen blanda med lite grädde till en smidigare konsistens)
1 dl grädde

3 dl blåbär
lite potatismjöl (typ nån matsked)
grovhackad sötmandel (jag hackar med kniv)

Tärna smöret och kör kanske tio sekunder i mikron så det mjuknar. Häll i sockret och vispa ihop så det blir smidigt.
Ta i ett ägg åt gången, kör med elvispen på låg hastighet mellan varje. 

Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Ha i det i bunken och vispa igen på låg hastighet.
Ha i mandelmassan och grädden och vispa på låg hastighet till en smet. 


Klicka ut i bullformar.
Blanda blåbären (jag använde frysta) med potatismjölet. Lägg i lite drygt en matsked av bären i varje form. Toppa med den grovhackade mandeln. 


Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 20 minuter (eller tills de fått fin färg). 

Servera med en klick grädde förslagsvis. Eller med glass, eller vaniljsås. Eller grädde och vaniljsås blandat!




(Fast nu har jag nog tänkt om lite. Kanske blir mina kollegor lite mätta på mitt eviga bakande jämt. Tänk om de inte vågar säga ifrån....:/
Nä, jag tar med nåt nästa vecka istället. Så får det bli.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar