tisdag 12 januari 2016

God mat med läskigt namn

När min påg var liten åt han ungefär det här:
- Makaroner

- Köttbullar
- Köttfärssås


....ja, det var väl det. Och så: Kroppkakor! :)

Ja, det var ju lite oväntat.

Men nu har jag inte gjort kroppkakor (eller kroppSkakor som Andreas jämt säger! Låter ju ännu äckligare än kroppkakor!!) på jättelänge. Inte på tio år, säkert.

Men idag! Då hände det.

Igår kokade vi potatis, så det var klart till idag. Såhär är mitt recept:

KROPPSKAKOR :) (12 st)


800 g kokt potatis
3 äggulor
1½ dl potatismjöl

1 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
4-500 g rimmat fläsk

1 stor gul lök
smör
1-2 tsk malen kryddpeppar


Tärna fläsket i små bitar och hacka löken fint. Bryn fläsk och lök i smör i en gryta, så det får fin färg. Ta av plattan och rör i kryddpeppar. Ställ undan. 

Mosa potatisen (jag använde elvisp). Blanda i äggulor, potatismjöl, vetemjöl och salt. Knåda ihop till en smidig deg på mjölat bord. Forma degen till en lång korv och dela i 12 delar.

Platta ut varje del, en och en. Lägg på ca ½-1 msk fyllning, och forma det hela till en boll med fyllning i.
Lägg bollarna på ett mjölat fat.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta lite lätt.
Koka kroppkakorna några åt gången i kastrullen, ca 8 minuter (de flyter upp efter en liten stund, då kan du koka i typ 5 minuter till).
Ta upp med hålslev och lägg på ett fat. 


Såhär serverar många kroppkakorna. Men jag tycker att de är lite slajmiga när de är bara kokta, så jag låter mina svalna, delar dem i två och steker sedan i smör.

Servera med lite mer stekt fläsk, rårörda lingon, skirat smör och gärna en fräsch sallad till (inget klassiskt tillbehör till just kroppkakor, det där med sallad - men maten blir lite stabbig annars tycker jag!). 






1 kommentar:

  1. Minä haluan tehdä näitä..Muistan hyvin.kiitos sulle

    SvaraRadera