fredag 15 januari 2016

Räkor och vitt vin - en klassiker!

Vi har sett igenom alla säsonger av Svenska Hjärtan - för tredje gången!
I ett avsnitt kommer Hellen hem från Norge där hon jobbar. Börjes barn har gjort i ordning en romantisk middag åt Börje och Hellen, och tagit hand om lillebror Olle och bett Börjes pappa som också bor hos dem, att stanna på sitt rum hela kvällen.
Vad inte Börje vet är att Hellen har ett förhållande med en läkare som jobbar på samma sjukhus som hon i Norge. Så han serverar ju den fina middagen och är glad, medan Hellen "är trött och vill gå och lägga sig".
Jättehemskt, förstås!
Men från det avsnittet blev jag sugen på att laga det de åt - en ostpaj med vitt vin. Räkor la jag till på eget bevåg.
(Ingen av oss blev trött och ville gå och lägga sig, kan tilläggas :)).

Jag tänkte mig vitlöksbröd också, men vi bestämde oss för att äta brödet som det var. Det är så gott "au naturelle" :).

Men såhär gjorde jag ostpajen:


SMAKRIK OSTPAJ


125 g smör
3 dl mjöl
3 msk iskallt vatten

5-6 dl riven ost (jag hade Svecia)
3 ägg
2 dl grädde

½ dl hackad gräslök
salt, peppar

Noppa ihop smör och mjöl (tärna smöret först). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 175 grader.
Riv osten och vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra och vispa i gräslöken.


Precis när pajdegen fått pyttelite färg, ta ut den och lägg i den rivna osten. Häll över äggstanningen, och ställ in i ugnen i 30-40 minuter (eller tills pajen fått en fin och jämn färg).

Låt svalna - pajen är godast lite ljummen tycker jag. 








Och jodå, jag fick allt en fin tulpanbukett på Tulpanens dag jag med :). Eller, jag fick välja ut blommorna själv men Andreas pröjsade. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar