torsdag 1 augusti 2019

De sista skälvande dagarna..

...av semestern är här. På måndag börjar Andreas jobba igen och vardagen kommer tillbaka.
Det är inte som att jag får ångest av det - jag gillar ju min vardag! Men nog är det skönt när vi båda är lediga och kan hitta på saker, eller bara vara.

Vi har inte gjort några längre resor i år (heller - det har varit dåligt med långresor på senare år). Men några dagar i Göteborg fick vi till. Vi träffade min syster med familj och Andreas bror med familj, och så chillade vi på hotellrummet och var ute och åt och ja...bara tog det lugnt.
Annars har det bara blivit dagsturer lite hit och dit. För några dar sen gled vi runt på Kinnekulle dagen lång. Tanken var först bara en loppis i Hällekis. Det visade sig vara en väldigt kul loppis och jag hittade som vanligt lite roliga grejer som jag inte ens visste att jag behövde :).
Till exempel:

En lite ruffig spegel som jag tror kommer att göra sig fint i vårt nya gästrum som förhoppningsvis görs i ordning i höst (om inte min lille påg flyttar hem igen....men det verkar han inte göra, till sin gamla mors förtvivlan ;)). 



En stor och en liten bricka i teak från finska Backman. Jag har förstås sett såna här förut men inte riktigt fattat värdet i dem. Det gjorde jag inte nu heller, och inte heller verkade säljaren göra det för jag fick köpa dem för 10,-/styck och då var de i princip i nyskick.
När jag kom hem blev jag nyfiken och googlade lite och insåg att i Finlands säljs de begagnade för typ 30 euro/styck... :/
För mig spelar det inte så stor roll vad de är värda, jag hade ändå inte tänkt sälja dem och jag tycker att de är fina framför allt! Men kul ändå när man helt ovetandes lyckas göra ett litet klipp :). 


En bricka till, fast den här var i plåt. Men lagom patina och så, fin helt enkelt! Jag tror jag gav 10,- för den också.


Och så den här lampskärmen som jag inte kunde låta bli! Lite sammetsaktigt material, en vägglampa. Den kommer också att göra sig fint i det nya gästrummet tror jag. 


Sen var det lite annat också - en rostig "ljusstake" (av julig modell), en fin liten trälåda att göra små planteringar i, lite böcker o s v. Rolig loppis helt enkelt!

Sen fortsatte vi till Hällekis trädgårdscafé. Tanken var lunch, men vi kom så tidigt så de serverade ingen mat än. Så vi tog lite fika och njöt av den himla fina miljön.

Men ett tag senare poppade vi in på Kinnekullegården för lunch ändå! Deras mat är helt fantastiskt fin - allt som jag testat där har varit supergott och vällagat, deras buffé (framför allt salladsbordet) är helt makalöst fint.

Men sen fick Andreas skjutsa hem en fruga som sov med huvet hängande och dregglet rinnande från mungipan, så trött var jag. Det kostar på att semestra!



Häromdan tänkte vi oss en lunch i vår hemkommun. Vi valde mellan två restauranger, båda med omtalat bra mat vad vi hade hört i alla fall. Den ena testade vi i fjol, det var jättebra då. Men nu är det nya ägare så det var ju en chansning.
Det var bara det att ingen av restaurangerna hade haft ork/lust/engagemang att uppdatera sina lunchmenyer på nätet, vare sig på hemsidorna eller på facebook. Och vi ville hemskt gärna veta vad som bjöds, så vi tänkte att jag kan ju ringa och fråga. Så det gjorde jag.
Det första stället, det var det med ny ägare, svarade efter många om och men. Självaste ägaren svarade, men han verkade inte så supersugen på gäster. Han lät inte så jätteengagerad när jag frågade var en kan läsa deras lunchmenyer. "Har ni det på nätet nånstans?", frågade jag. "Nej, vi lägger inte ut det, det är liksom ingen idé, vi får bara slänga en massa mat, det kommer inga kunder.." sa han (!!). Jag blev så ställd så jag kom mig inte för att forska vidare i det hela. Men alltså - om det inte kommer gäster - vore det inte bra att vara lite mer engagerad då i marknadsföringen, framför allt på nätet som ju är både bra och billigt sätt att marknadsföra sig på? Kommer det FLER gäster om en inte skriver ut menyn? Låter menyn så äcklig? Och varför läste han inte bara upp menyn för mig nu när jag ringde och frågade?..
Nä, men då ringde jag nästa ställe istället. Där svarade inte ägaren, utan vad jag tror var en sommarjobbare på ca 14 år. Jag presenterade mig och frågade "Var kan man läsa er lunchmeny?". Ingen superkomplicerad fråga, tycker jag. Och inte så långa ord, förutom "lunchmeny" och det borde ju inte vara helt okänt för en om en jobbar på restaurang (som hon uppenbarligen gjorde).
Men hon började fnittra sådär fjortisaktigt, som fjortisar gör, typ "GUDsåpinsamtherregudvadjaggörbortmigochärtokigochspontanochjagfattaringet". Och sen sa hon, "Eeeh....kan du ställa om frågan?". Och jag försökte vara ännu tydligare. "Var kan man läsa er lunchmeny? Alltså, var kan man läsa vad ni serverar till lunch?".
Men hon förstod nog inte först ändå för hon fortsatte fnissa och sen sa hon "Eeeeh....det vet jag inte?..." och så fnissade hon igen. Men efter en stund samlade hon sig och sa att hon visste i alla fall att de serverar en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk rätt varje dag. Vilka de rätterna var just den dan, det förtäljde inte historien. Och jag orkade inte ens fråga för jag tänkte att kanske är kocken också fjorton år och har ingen aning om vad hen gör, så jag var inte längre så sugen på att åka dit.
Men jag tipsade helt vänligt om att den fnissiga telefonsvarerskan skulle tipsa sin chef om att det vore jättebra om de uppdaterade sin veckomeny på nätet (den som var då var från vecka 25..). Fjortisen fortsatte fnissa när jag sa hejdå och la på. Det sista jag innan jag tryckte på den röda luren var hennes fniss som verkade fortsätta i en evig slinga.

Nä, de restaurangerna kändes inte riktigt som att de ville ha dit gäster, så vi skonade dem och åkte till Mariestad istället, till det säkra kortet Kingfisher - en indisk restaurang. Dit har vi åkt i flera år på vår förlovningsdag, och även ätit lunch där nån gång ibland.
Och som vanligt var deras lunch helt makalöst bra. Butterchicken valde vi.



Ja, ni ser ju. Bara uppläggningen är ju så proffsig och fin och genomtänkt och vacker. Och smaken matchar uppläggningen. 10 av 10 toasts!



Idag ska vi också äta ute, och igen på ett säkert kort - i eftermiddag drar vi till Tivedens mat, eller "Krogen i skogen" som den kallas. Där äter vi nån gång varje sommar och varje gång blir vi nöjda (utom den gången som jag beställde ett glas vin. Jag fattar ju att en inte får rågade glas när en beställer vin på restaurang - men kanske vill en ha LITE mer än en bottenskyla?.. Men det löser jag numera genom att dricka vatten till maten när jag är där :)). 

Men idag har jag även hunnit med en annan rolig, årlig grej - att lägga in gurka! Jag tjackade upp mig på fem kilo Västeråsgurka på REKO-ring här i byn, plus lite krondill. 



Jag mindes fel på mängden gurka som jag brukar göra, insåg jag sen. Fem kilo gurka är väldigt mycket. Allt fick inte plats i bunken som den skivade gurkan plus andra ingredienserna ska ligga i några dagar i kylskåpet. Jag får göra en liten sats sen (när den första är klar). 


Inför typ varje sommar pratar vi också om att verkligen ta vara på fina morgnar o s v, och åka iväg nånstans med frukostmatsäck och njuta av sommaren. Jorå. Igår var första gången för i år...
Men då var det desto finare, för vädret var toppen (det var nästan lite sensommarfriskt i luften, men soligt) och de hade gjort så fint på den lilla stranden bara ett par kilometer härifrån. Och vi var ensamma där, så det var jättefint! :) 



Men än är det sommar kvar, säger mor! Och många fler tillfällen att ha utefrukost vid sjön. Och många fler roligheter att göra. Herregud, även av semestern är det ju mer än tre dagar kvar! En av de dagarna ska vi åka en dagstur till Askersund, tänkte vi. Där är det fint. Kanske hittar vi loppisar också.

Några som såklart har njutit av att ha både mammi och pappi hemma har varit hundarna. Jag måste bara lägga in en bild på Bröli när han sover. Ja, såhär stillsam KAN han vara. Och till och med ögonen är stängda. 

Mammis lilla gryn


måndag 29 juli 2019

Åh, det finska köket...

Jag har skrivit om det finska köket tidigare.
Det traditionella finska köket är brunt och enkelt och kryddor sträcker sig oftast inte längre än till salt, peppar och (förvånansvärt ofta) kryddpeppar.
Men det är också det som gör det så gott! Smakerna av råvarorna får tala för sig. Eller så är det bara så att finsk mat för mig är riktig "comfort food" - mat som man blir trygg och glad av, och går i barndom av när man äter den :).


Väldigt ofta när mina barn var små så lagade jag finsk köttfärssås till dem. Min barndoms version av köttfärssås är som typ...ja...stekt köttfärs i brunsås. Ingen lök i (eller kanske ibland, men oftast inte). Ingen vitlök eller tomat så långt ögat når. Absolut ingen grädde. Och inga kryddor förutom då salt och peppar. Superdupergott! Och det äts gärna till potatis eller potatismos (!).

Häromveckan kom jag dock, jag minns inte hur, men på nätet nånstans tror jag, i kontakt med finsk korvsås - "makkarakastike". Plötsligt fick jag en flashback till min barndom då den här rätten ofta bjöds hemma som vardagsrätt. Makkarakastike med kokt potatis! Hur kan jag ha glömt bort det? Jag tror inte att jag har ätit det här sen jag var liten, men då åt vi det å andra sidan ganska ofta. 


En del skulle kanske jämföra det med korv Stroganoff, men det är ändå inte alls samma. Precis som med köttfärssåsen så är det här en brunsås, fast med korv i då. Egentligen ska det givetvis helst vara finsk korv, men idag körde jag med falukorv.

Man tärnar korven och fräser i smör så den får lite färg. Sen gjorde jag nog ett misstag - jag hade i typ en matsked tomatpuré eftersom det stod så i de flesta recept jag kollade upp på nätet innan. Dock tror jag inte att mamma hade i nån tomatpuré, insåg jag sen. Men jaja, så blev det idag.
Och så strödde jag vetemjöl över, lät det fräsa nån minut, och så på med vatten och röra om. Färgen piffade jag till med coloritsoja, och så hade jag lite kalvfond i (annars funkar det helt säkert med bara salt och peppar :)).

Och så fick det puttra några minuter, och så var det klart!

"Ååååh, mmmmmm, helvete vad gott", sa Andreas hela tiden när han åt. Han har nog varit finne i sitt förra liv, för han gillar nästan allt finskt som jag ställer fram (plus är han en jäkel på att basta). 


Ja, det här kommer jag att göra många många gånger framöver! 





onsdag 3 juli 2019

På grund av anledning

har jag inte bloggat på ett tag. Men what´s new - jag bloggar ju högst oregelbundet, det är sen gammalt :)

Jag tänkte inte skriva några längre utläggningar nu heller. Tänkte bara berätta om våra små kycklingar. Hätt-Ann, Rock-Ann, Mick-Ann, Arga Snick-Ann samt Ull-Ann. De har blivit ganska så stora nu, men är ändå små och gulliga. Allt är ju relativt.
De är ungefär 14 veckor nu. För nån vecka sen började de få springa fritt i trädgården, efter en period i utebur på dagarna och inne i köket (i stor kaninbur) på nätterna.
Och vilken lycka! De går omkring och piper nöjt, jagar insekter, pickar i gräset, upptäcker världen (trädgården :))... De är så nöjda!
Häromdagen skadade dock Hätt-Ann sitt ena ben så hon har fått vara i sjukstuga (uteburen som de var i om dagarna förut) och får nog vara det ett par dar till. Här är tre av hennes vänner på besök för att titta till henne: 





Och varje gång som de hör min röst så kommer de springande, de små älsklingarna! De tror att jag är deras mammi, så de kommer som små skott och piper, alldeles uppspelta. Idag när jag var ute och gick in så följde de efter mig. 


Det här är Arga Snick-Ann (som förmodligen är en tupp). Han är den som älskar mig högst av dem alla. Se så snygg!!
Ull-Ann står bakom och är söt som socker.



Jag är så himla kär i dem. 

lördag 15 juni 2019

Ett par somriga middagstips

Idag är det varmt och kvavt. Då smakade det bra med en matig sallad. En asiatisk biffsallad!
Jag brukar ha strimlad lövbiff till den här, men den här gången hittade vi istället några fina skivor rostbiff som jag saltade och pepprade och sen stekte ett par minuter på var sida i en väldigt het panna, i smör. Biffen blev helt perfekt, hör och häpna! Sådär lagom rosa och saftig.

Såhär gjorde jag den:

ASIATISK BIFFSALLAD
500 g rostbiff i centimetertjocka skivor

2 "bitar" (ja, såna där fyrkantiga) äggnudlar
½ gurka
10 rädisor

en rejäl näve sockerärtor
2 färska lökar
1 kruka färsk koriander

Dressing:

1 stor lime (eller två små)

2 msk fisksås
2 msk socker

1 vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja
1 msk riven ingefära
lite chiliflakes
Jag började med dressingen, eftersom sockret behöver lite tid att smälta där i.
Jag blandade helt enkelt ihop allt (vitlöksklyftan pressade jag) i en liten skål. Där rörde jag sen runt lite då och då medan jag höll på med det övriga.

Koka äggnudlarna och skölj sen direkt i kallt vatten så de kallnar. Häll i en stor skål eller form.
Skala gurkan, dela den på längden och karva ur kärnorna. Skär gurkan i ganska stora bitar.
Skär rädisorna i tunna skivor, och hacka sockerärtorna grovt. Hacka även löken. Spara några blad av koriandern för att dekorera med, och hacka ner resten (även stjälkarna). Blanda ihop allt i formen med nudlarna. 

Häll dressingen över och blanda runt.

Salta och peppra köttet, stek i smör i en het panna. Ett par minuter på varje sida räcker, det ska få fin färg men inte bli överstekt (därför viktigt med riktigt het panna).
Låt köttet vila i åtminstone 5 minuter efter stekning. Skär sen i ganska stora strimlor. Lägg ovanpå salladen, och garnera med lite koriander.

Superfräscht och perfekt för varma dagar!







Häromdagen gjorde vi pizza på libabröd - det där stora, platta, supertunna brödet som finns i de flesta matbutiker. Jag kokade egen tomatsås tidigare på dagen så den var färdig. Såhär:
Skala och hacka en liten gul lök, samt 1-2 vitlöksklyftor. Fräs i olja en stund så det blir mjukt. I med ett par matskedar tomatpuré, rör runt och låt fräsa i nån halvminut, och sen i med ett paket passerade tomater. 

Krydda med en halv tesked röd currypasta eller sambal oelek, lite buljongpulver, grovmalen svartpeppar, ett par teskedar socker (viktigt!) samt ganska mycket oregano. Smaka av med salt. Låt puttra en stund.
Jag gjorde också en köttfärsröra medan tomatsåsen puttrade. Bara hackad lök och vitlök, och sen en bit färs i. Lite tomatpuré, salt, peppar och kryddor efter behag.

Så när kvällen kom var det bara att sätta ihop pizzorna och så in i ugnen.
Libabrödet blir jättegott som pizzabotten! Kanterna blir knapriga och fina. 








onsdag 22 maj 2019

Somriga bullar

I förrgår var planen att jag skulle baka bullar igår.
Men natten till igår insåg jag att något bullbak blir det nog inte tal om, eftersom jag av oklar anledning låg sömnlös halva natten, och tänkte att dagen skulle gå till vila och sömn.
Men igår förmiddag 
gav jag upp förhoppningen om att somna, och ställde mig och bakade de där bullarna ändå...
Jag hade nämligen kokat rabarberkompott häromdagen, och den skulle ju inte förfaras tänkte jag.

Såhär kokar man (jag) rabarberkompott:

ca 900 g rabarber (vikten gäller alltså utan blad o s v)
knappt 1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Koka ihop i en kastrull, låt koka tills det blir som en sylt. Klart!

Bulldegen körde jag den jag brukar köra med, och som jag själv har komponerat ihop genom idogt testande genom åren:

2 pkt jäst (vi använde blå, det var vad vi hade)
4 dl mellanmjölk
2 dl creme fraiche
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med vetemjöl special (jag mäter aldrig, utan höftar...så svårt att säga hur mycket vi hade i!)


Smula jästen i bunken. Häll på creme fraiche och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer.

Fyllningen gjorde jag såhär:

300 g riven mandelmassa
några droppar bittermandelolja
200 g smör, tärnat och rumsvarmt

½ dl farinsocker
1 tsk salt


Vispa ihop alltihopa till en jämn och mjuk smet (kör i mikron några sekunder om det inte blir så mjukt!
Blanda i rabarberkompotten, vispa igen (jag körde med elvisp).

Den här gången jäste nog degen ett par timmar. Det funkar bra och blir inte överjäst eftersom mjölken och creme fraichen är kalla när de tillsätts.

Sen delar man degen i två delar, och kavlar ut till rektanglar. Bred ut fyllningen (gör du efter det här receptet kommer det att bli en del fyllning över, men jag dubblade degreceptet så då blev det rätt lagom. Då delade jag också degen i tre delar - men det spelar ju ingen roll, bara rektanglarna sen blir hanterbara :)), jag använde en slickepott. Vik sedan degen dubbel, från långsidan. Kavla ihop bara lite försiktigt så att de båda halvorna sitter bättre ihop, och sen skär du...ja, vad heter det? Slajsar liksom? I alla fall avlånga bitar, ca 2 cm breda, och snurrar varje ände åt varsitt håll (alltså tvinnar den), och snurrar till lite snitsigt till en bulle. Se till att skarvarna hamnar under, och lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk, i ca 1 timme. Gärna lite mer. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12-15 minuter. Håll koll! 


Medan degen jäste kokade jag en sockerlag - 4½ dl socker och 1½ dl vatten kokas upp och vispas så att sockret löser sig. Ställ åt sidan för att svalna. Jag hackade även sötmandel och rostade lite hastigt i torr stekpanna.

När bullarna sen kom ut ur ugnen, penslade jag dem med sockerlagen, toppade med hackad sötmandel, och sen penslade jag en gång till med sockerlagen så att mandeln skulle fastna bättre. 


Resultatet blev riktigt fluffiga, saftiga, somriga bullar med lite syrlighet från rabarbern!



lördag 11 maj 2019

Loppis, blomstershopping och salladsmiddag

Vi åkte iväg på loppis idag. Det var byaloppis i Halvfara, och dit styrde vi kosan.
Som vanligt hos Mia i Halvfara så hittade jag nåt fint - två fina gamla gulorangea täcken! 





Hos en av Mias (för helgen uppståndna) grannloppisar köpte jag en silvrig tupp i nån slags tung metall. Den ska pryda hönshuset när vi väl kommer på hur vi kan sätta fast den.
Och på en annan grannloppis tjackade jag upp mig på tre fina gamla örngott med broderier och spets och knytband, för nästan ingenting.


Ja, sen drog vi vidare till en handelsträdgård. Jag har medvetet inte köpt några utesommarblommor än, eftersom nätterna blir så himla kalla då och då. Men idag kunde jag inte hålla fingrarna borta från Mårbackapelargonerna... De får dock bo inne ett tag till så de inte fryser ihjäl. En av dem har jag bredvid mig här i fönstret vid datorn.  



Jag blev också glad när jag hittade en gigantisk murgröna. Verkligen overkligt stor, hängande typ nästan en och en halv meter ner från en ampel och dessutom tät som bara den! Det stod "149,90" på en prislapp på ett blad, men jag förstod ju att det måste vara fel, alldeles för billigt för en sån jättestor!
Men döm om min förvåning när jag hittade en till, och det stod samma pris på den. Priset stämde faktiskt! Så en sån kunde jag inte heller låta bli. Just nu hänger den i hallen men när vi fått upp paviljongens väggar och tak ute så får den flytta ut till paviljongen.
Ingen bild har jag heller på den, men det får jag ta när den flyttar ut. 



Kvällens middag blev kycklingsallad. Jag gillar att lägga upp varje ingrediens för sig, så var och en får plocka det man gillar.
Och så hade vi två sorters dressing till, och så gjorde jag grymt goda vitlöksbröd. En butiksbakad baguette som jag skar snett till bitar, som jag sen stekte i stekpannan i smör med pressad vitlök i. Och så strödde jag flingsalt på mot slutet.
GOTT!! 






måndag 6 maj 2019

Rabarertajm

Nu är de så fina, rabarberna! Det är nu en ska lägga rabarber på precis allt, skulle en kunna säga!

Igår gjorde jag en enkel smulpaj med rabarber:

SMULPAJ med rabarber

rabarber efter tycke och smak (jag tog åtta halvlånga rabarber) + 2 dl socker

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1 dl havregryn
en stor nypa flingsalt

Slanta rabarbern, blanda med 2 dl socker. Häll i en ugnsform.
Blanda allt det övriga i en bunke. Nyp ihop till en smuldeg. Häll över rabarberna.

In i ugnen på 225 grader i en kvart ungefär.


Det serverade jag med vaniljsås.




Idag gav jag mig på rabarberna igen! Den här gången blev det supersaftiga rabarbermuffins:

VÄRLDENS SAFTIGASTE RABARBERMUFFINS 15 st

ca 5 dl skalade, hackade rabarber
1½ msk potatismjöl
3 msk strösocker

Smeten: 
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 msk creme fraiche
1-2 tsk pressad citronsaft
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Börja med att skala och hacka rabarber. Jag hackade dem ganska smått, typ i ½-centimeterstärningar.
Blanda med potatismjöl och socker i en skål. Låt stå.

Skär smöret i tärningar och kör ev. i mikron i 10 sekunder för att smöret ska bli lite mjukt. Häll i sockret och vispa med elvisp till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget, rör om mellan varje.
Tillsätt creme fraiche och citronsaft och rör om. Till sist blandar du bakpulver, vaniljsocker och mjöl, och häller i smeten och rör den jämn.

Häll av ev. vätska från rabarberna, och tillsätt dem sedan i smeten och rör om bara så det blandar sig.

Klicka i smeten i 12 normalstora muffinsformar. Jag hade en sån där muffinsform i teflon som jag la pappersmuffinsformarna i.

Sen in i ugnen som ska vara 200 grader. Strax under mitten av ugnen.
Det tar ungefär en kvart, men håll koll!





Vill man så kan man pudra med florsocker vid servering, men det är mest för syns skull - de här  muffinsen är så himla goda precis som de är! 





lördag 4 maj 2019

Lite mer liv i huset

Idag åkte vi på hönsmarknad och jag gick bananas och köpte på mig lite mer än tänkt men...
I alla fall. Två hönor på åtta veckor av rasen faverolle. Dem har jag inte bild på än, de har gömt sig i sitt nya hus ända tills nu. Får väl ta ut dem imorgon eller så. 

Vi kom till marknaden i god tid innan öppning, typ en dryg halvtimme innan. Och så satt vi där i bilen (det var kallt ute) och väntade. Och då säger Andreas "Men...har vi nåt att ta dem i?..".
*ridå*
Såklart hade vi åkt ifrån transportburarna.
Så jag klev ur bilen och gick och köade, medan Andreas åkte tillbaka hem de 2½ milen för att hämta transportburar.
Det var iskallt och förmodligen förfrös jag en och annan kroppsdel, men det var det värt.

För sen köpte jag fem kycklingar. Det blev helt tokigt, men såhär:


Jag visste att det skulle finnas en kyckling av rasen holländsk vithätta på marknaden. Jag siktade in mig på den säljaren och hastade dit (jorå, vid såna här viktiga stunder KAN jag ta mig fram rätt snabbt!) så fort marknaden öppnade (det var värsta Ullared-stämningen vid öppningen, men jag stod såklart längst fram... ). Jag slog till direkt. Hur skulle jag inte kunna göra det? Se bara hur söt!!
Men den hade kompisar där i buren, de här:


Lilla Rock-Ann (döpt av min systerdotter Eila som var här idag, jag lovade att Rock-Ann skulle vara hennes kyckling men bo här). Det är en paduan. 

En paduan till, men utan namn än så länge. De här två paduanerna slog jag till på också, för att de ju precis som vithättan har snygga frisyrer. 


Sen medan jag gick där och väntade på Andreas och burarna (jag hade pröjsat hönorna och kycklingarna så de var mina, men bett att få hämta dem om en stund), så kom min kompis Ramona. "Kom och kolla, jag har sparat en ullhöna till dig!" sa hon. För hon har höns av rasen Hedemora, och ibland föds kycklingar i den rasen som "ullhönor", d v s de är helt lurviga. Jag har länge önskat mig en sån, och nu hade hon sparat en till mig!...så himla snällt!
Så den måste jag givetvis också köpa, trots att det inte var planen. Herregud, hur skulle en kunna säga nej till den här?:

Hon heter Ull-Ann (fast Andreas tycker att hon ska heta Fluff-Ann...vi får se). 

I alla fall, sen kom Andreas med burarna. Och jag gick och hämtade mina hönor först, och sen Ull-Ann, och sen skulle jag hämta de tre med de snygga frisyrerna.
Men då skulle en liten stackare av rasen silkeshöna blivit kvar där. Jag hade liksom inte tänkt mig en silkeshöna. Men då frågade säljaren om jag ändå inte ville ha den. "Du får den på köpet!" sa hon. Och ja, vem är jag att tacka nej. Så den fick också följa med:

Vi misstänker att denna är tupp....men aja. Vi får se. 

Så med två hönor och fem kycklingar begav vi oss hemåt. Nu bor kycklingarna i en stor kaninbur på vedspisen i köket. Och jag har som synes tagit porträttbilder på dem alla. 

Sen hade vi min lillasyster med familj på besök, och de hade med sig lilla mamma som de plockat upp på vägen hit. Vi käkade lasagne och fikade på rulltårta och munkar som jag bakat i veckan, och så tittade vi på djur.

Nu ska jag sova nån timme, sen är det lördagkväll! 



torsdag 25 april 2019

Superdupersaftiga chokladmuffins

Idag fick jag för mig att baka chokladmuffins. Det är nåt som Andreas pratar om ibland att han skulle vilja ha, men jag har liksom fått för mig att muffins ofta är lite tråkigt som bakverk, och även tråkigt att baka.
Men icke! De här var roliga och enkla (det är väl alla muffins egentligen :)), och de blev definitivt inte tråkiga eller torra! Saftigare chokladmuffins får en leta efter.

SUPERSAFTIGA CHOKLADMUFFINS 24 st 


150 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokande vatten
½ dl vispgrädde (ovispad)
½ dl kallt vatten

4 ägg
6 dl vetemjöl
5 dl socker

2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 msk flingsalt


Sätt på ugnen, lägg muffinsformar i en muffinsplåt (går finfint utan muffinsplåt också, men muffinsarna blir högre och snyggare om man använder muffinsplåt).

Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och flingsalt i en stor skål och ställ åt sidan så länge.

Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan när allt är smält. Rör ner vaniljsocker, vatten (kallt och varmt) och grädde. Vispa ihop äggen i en skål och vispa sen ner dem i smörblandningen.

Häll smörblandningen i skålen med mjölblandningen, och rör om med en slickepott tills det blir en slät smet. Fyll formarna med smeten, till ca 2/3.

Grädda mitt i ugnen, 175 grader, i ca 15 minuter. Testa för säkerhets skull med en sticka så de är klara. Men låt dem inte gå för länge, då kan de säkert bli torra! 


Låt svalna lite, och pudra sen över florsocker innan servering.




Det t o m syns hur saftiga de blev! :)


Supertips på läskande god sommarmat!

För några år sen fick jag i julklapp en bok av en uppdragsgivare - "Om jag var din hemmafru" heter den, och är skriven av Lotta Lundgren.
Jag har mest bara bläddrat i den några gånger genom åren (fina bilder, roliga texter!). Men häromsistens lagade jag en öppen lasagne som fanns där i. Såhär är receptet (direkt ur boken):

ÖPPEN LASAGNE med spenat, ricotta och mandelpesto


Till 2 personer:

½ dl mandel
25 g smör

1 citron
½ tsk honung
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 250 g skogschampinjoner eller portabella
4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
200 g färsk spenat
½ burk ricotta
2 lasagneplattor, normalstora


Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan. Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck.
Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt.

Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna. Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och  var gärna generös med nymalen svartpeppar.

Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på två tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan. Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.       

Ja, så stod det. Nu är ju inte jag känd för att vara duktig på att följa recept till punkt och pricka, så jag ändrade lite (t ex hade jag vanliga färska champinjoner istället för skogschampinjoner/portabella, och serranoskinkan bytte jag ut till knaperstekt bacon som jag toppade med istället för att blanda i). 



Se så gott det såg ut! I mitt tycke smakade det också jättegott. Kul med lite annorlunda pastavariant!


Igår gav jag mig på ett recept i boken igen. Den här gången det här (även det direkt ur boken):


ASIATISK KYCKLINGSALLAD med chili och limeblad

5 vitlöksklyftor
400 g kycklingfärs
1 stor tumme ingefära
2-3 röda chilifrukter
2 msk asiatisk fisksås
1 msk farinsocker
1-2 lime
6 limeblad
2 huvud isbergssallad (välj lätta exemplar)
1 kruka koriander
1 dl jordnötter eller rostade cashewnötter
100 g sockerärter


Hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärsen och stek igenom.
Riv ingefäran fint, pressa ut saften med handen och kasta bort den torra fiberbollen som blir kvar. Kärna ur och hacka chilin fint.
Rör ihop ingefärsjuice, chili, fisksås, socker och saften av en lime. Rör ner blandningen i kycklingfräset. Strimla limebladen och tillsätt dem också. Låt allt puttra ihop på låg värme. Smaka av med fisksås och pressad lime.

Ansa salladshuvudena från slappa  ytterblad, bryt loss övriga blad och arrangera som skålar på stort fat. Hacka koriandern - hela plantan inklusive stjälkarna - och nötterna. Strimla sockerärtorna på längden. Skeda ner kycklingfärsen i salladsbladen, toppa med strimlade sockerärtor, strö på nötter och koriander och servera omedelbart.

Även här gjorde jag mindre ändringar. T ex hade jag inga limeblad men det gick jättebra ändå :). Och jag tog bara tre vitlöksklyftor, och hade 500 g kycklingfärs. Ja, man gör ju som man vill.
Dessutom blev mina salladsblad inte alls några skålar utan gick bara sönder, så jag hackade salladen istället och la på botten, och sen allt det andra ovanpå.

Och alltså, det här! Det blev helt klart en ny favorit för mig! Så himla goda smaker, god sälta och ändå superfräscht! Det här en sommarkväll i paviljongen, med ett glas rosé till. Eller rött. Ja jäklar.