torsdag 25 april 2019

Supertips på läskande god sommarmat!

För några år sen fick jag i julklapp en bok av en uppdragsgivare - "Om jag var din hemmafru" heter den, och är skriven av Lotta Lundgren.
Jag har mest bara bläddrat i den några gånger genom åren (fina bilder, roliga texter!). Men häromsistens lagade jag en öppen lasagne som fanns där i. Såhär är receptet (direkt ur boken):

ÖPPEN LASAGNE med spenat, ricotta och mandelpesto


Till 2 personer:

½ dl mandel
25 g smör

1 citron
½ tsk honung
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 250 g skogschampinjoner eller portabella
4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
200 g färsk spenat
½ burk ricotta
2 lasagneplattor, normalstora


Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan. Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck.
Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt.

Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna. Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och  var gärna generös med nymalen svartpeppar.

Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på två tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan. Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.       

Ja, så stod det. Nu är ju inte jag känd för att vara duktig på att följa recept till punkt och pricka, så jag ändrade lite (t ex hade jag vanliga färska champinjoner istället för skogschampinjoner/portabella, och serranoskinkan bytte jag ut till knaperstekt bacon som jag toppade med istället för att blanda i). 



Se så gott det såg ut! I mitt tycke smakade det också jättegott. Kul med lite annorlunda pastavariant!


Igår gav jag mig på ett recept i boken igen. Den här gången det här (även det direkt ur boken):


ASIATISK KYCKLINGSALLAD med chili och limeblad

5 vitlöksklyftor
400 g kycklingfärs
1 stor tumme ingefära
2-3 röda chilifrukter
2 msk asiatisk fisksås
1 msk farinsocker
1-2 lime
6 limeblad
2 huvud isbergssallad (välj lätta exemplar)
1 kruka koriander
1 dl jordnötter eller rostade cashewnötter
100 g sockerärter


Hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärsen och stek igenom.
Riv ingefäran fint, pressa ut saften med handen och kasta bort den torra fiberbollen som blir kvar. Kärna ur och hacka chilin fint.
Rör ihop ingefärsjuice, chili, fisksås, socker och saften av en lime. Rör ner blandningen i kycklingfräset. Strimla limebladen och tillsätt dem också. Låt allt puttra ihop på låg värme. Smaka av med fisksås och pressad lime.

Ansa salladshuvudena från slappa  ytterblad, bryt loss övriga blad och arrangera som skålar på stort fat. Hacka koriandern - hela plantan inklusive stjälkarna - och nötterna. Strimla sockerärtorna på längden. Skeda ner kycklingfärsen i salladsbladen, toppa med strimlade sockerärtor, strö på nötter och koriander och servera omedelbart.

Även här gjorde jag mindre ändringar. T ex hade jag inga limeblad men det gick jättebra ändå :). Och jag tog bara tre vitlöksklyftor, och hade 500 g kycklingfärs. Ja, man gör ju som man vill.
Dessutom blev mina salladsblad inte alls några skålar utan gick bara sönder, så jag hackade salladen istället och la på botten, och sen allt det andra ovanpå.

Och alltså, det här! Det blev helt klart en ny favorit för mig! Så himla goda smaker, god sälta och ändå superfräscht! Det här en sommarkväll i paviljongen, med ett glas rosé till. Eller rött. Ja jäklar.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar