torsdag 18 april 2019

Odlingsdrömmar och impulsköp

Jag grejar med mina små frösådder. En del verkar gå finfint, som basilikan och chokladskärorna, och nattblomstren! Dessutom blev jag glad igår kväll när jag upptäckte att jag (än så länge, bör tilläggas) verkar ha framgång med mina snäckbönor.
Snäckböna är inget jag hört om förr, men för ett par månader sen såg jag såna i nån internetannons (jag är en hemskt lättlurad konsument när det kommer till fröer...) för raravaxter.se. Så himla fin! Kolla!

(Bild lånad från Rara Växter, raravaxter.se)

Är den inte fantastisk? Såhär står det om den på deras hemsida:

"Mycket väldoftande lite kuriös klättrande böna med grönvita och purpurlila blommor som är spiralvridna, de ser nästan ut som snäckor. Blommar mycket rikligt när den trivs. Thomas Jefferson skrev i ett brev 1792 att detta var världens vackraste böna. Denna starkväxande fleråriga böna trivs utmärkt utomhus under sommaren men måste förvaras frostfritt under vinterhalvåret. Blommar juni-september, blommar även under vintern om den står varmt. Trivs bäst i full sol. "


Visst låter det fint? Och ser fint ut?
Dock varnade de för att den kan vara lite klurig att få igång. Såhär ska man göra, enligt dem:


"
Kan vara lite knepiga att få igång. Rispa fröskalet i närheten av där rotspetsen ska komma ut, blötlägg dem sedan i ett dygn tills de svällt upp ordenligt. Vira sedan in fröerna i blött hushållspapper och lägg dem i en plastburk med lock. Ställ burken varmt, gärna i solen. Kontrollera varje dag om rotspetsen kommit ut. När denna syns planterar du fröerna i jord."


Så i förrgår rispade jag skalet på dem (hur djupt ska en rispa? Det står ju inte...så jag rispade lite olika djupt.) och la dem i blöt. Igår förmiddag virade jag in dem i blött hushållspapper och la i en plastburk med lock, och ställde i ett söderfönster.
På kvällen var jag nyfiken och tog en titt. Och se! Två små frön som redan hade små svansar! :)





Idag sådde jag dem. Nu står de där i söderfönstret igen och jag håller tummarna stenhårt, dels för att de ska ta sig och växa och bli minst lika fina som på bilden på hemsidan - och dels för att de tre återstående små fröerna ska få svansar också :). 


(Lite trista ser de ut än :). Men åh, tänk om de tar sig...)


Det här med sådderna ställer ju till bekymmer med mina övriga blommor här hemma. Alltså gröna växter  och så, som bor i fönstren. Jag har släpat fram piedestaler och tjackade i vintras upp mig på ett blombord i koppar.
Men så såg jag en facebookannons i söndags, med två superfina blomsterbord. Jag behärskade mig såpass att jag inte frågade efter båda, utan bara en. Men såklart var de redan sålda, fina som de var, och billiga (100 pix styck!)... :/
Nåväl, jag accepterade mitt öde att alltid vara för långsam.
Men i måndags hände det ett under! Tjejen som sålde dem hörde av sig och frågade om jag fortfarande var intresserad, för det var en köpare som inte dykt upp. Såklart jag var!
Så igår åkte vi och hämtade det. En bonus var att tjejen hade en liten bebis, lilla Ellen som var 3 månader...... Åååååh... Jag blev stående länge och pratade, även med mamman men mest med Ellen.

Men sen fick jag med mig blombordet hem. Se så fint!



När vi kom hem kom jag på att jag inte har nån plats för det, egentligen. Dålig planering...
Men jag ska lösa det! Blombordet är här för att stanna!Kanske kan det stå ute nånstans skyddat i sommar?..

Idag är i alla fall en härlig dag, för idag kommer min påg (den nyligen utflyttade) hem till sin mor. Han ska vara hus- och djurvakt över helgen när jag och Andreas åker bort. Men ikväll ska jag få rå om honom! Min lille påg... <3




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar