söndag 2 april 2017

Kakbak inför veckans happening

På torsdag händer det en (för mig) stor sak - jag har för avsikt att åka in till "mitt jobb". Alltså, jag HAR ju egentligen inget jobb att åka till. Men redaktionen i grannkommunen är "mitt jobb", det är så jag tänker på det. Jag har aldrig varit fast anställd där, men vikarierat en massa genom åren och även arbetstränat där ett år tills i höstas.
Efter det har jag av olika anledningar inte kommit iväg dit. Men jag har saknat mina kollegor där väldigt mycket!
Och nu på torsdag är det en kär vän och kollega som fyller år. Hon ska bju på tårta och tyckte att jag också skulle komma. Men jag har ju lovat alla att ta med fika när jag kommer, så vi bestämde att jag bakar lite småkakor.
Så idag har jag gjort det! Först såna chokladsnittar, såna jag har skrivit om förut. De blir inte torra och trista (om man inte kör dem för länge i ugnen vilket jag gjorde när jag tog med såna till jobbet sist - nu ska de få se på chokladsnittar av helt annan klass!), utan lite segmjuka och jättegoda.

SEGA CHOKLADSNITTAR ca 35 st

200 g smör
2½ dl socker
1 msk sirap (går bra med ljus eller mörk eller vit)
3½ msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
en liten nypa salt

Till pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Jag brukar börja med att tärna smöret och köra en kortis i mikron. Inte så det smälter och blir flytande, men så det blir mjukt och lätt att arbeta med.
Blanda sen alla ingredienser (utom ägg och pärlsocker förstås) i en skål. Jobba ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre delar och rulla till längder knappt lika långa som plåtens långsida. Lägg dem på plåten och platta till lite med händerna. Pensla med ägg, strö på rikligt med pärlsocker, och grädda i 175 grader strax under mitten i ugnen, i 13 minuter. De känns fortfarande kladdiga och ser kladdiga ut när man tar ut dem, men så ska det vara.
Skär sneda snittar medan det är varmt. Låt svalna. 




Jag bakade även hallongrottor som är med lite annan deg än vanlig mördeg och som gör att de inte blir så knapriga som vanliga hallongrottor, utan mer mjuka. Men jag har inte fotat dem än så dem får jag blogga om imorgon :).
Dessutom ska jag baka en kaksort till i veckan - en sort som jag aldrig bakat förut eller ens hört talas om innan jag råkade hitta den på nätet för ett par dar sen. Men det tar vi då! :)



Sen, när jag ändå stod där i köket, så gjorde jag en långpanna med fläskpannkaka. Jag tänkte att det skulle vara perfekt mat för min lilla mamma att ta fram ur frysen när hon inte orkar laga själv.

Fläskpannkaka på mitt vis

1 l mjölk

5 dl vetemjöl
6-7 ägg
salt
2 pkt bacon
(Det här är recept lagomt till vår nya spis, med extra stor ugn. Annars kan du använda 8 dl mjölk, 4 dl vetemjöl, 5-6 ägg.)

Börja med att sätta på ugnen, 200 grader. Klipp baconet i strimlor, sprid ut i en långpanna (en stor). Ställ in i ugnen och låt stekas lite i värmen.
Under tiden vispar du ihop hälften av mjölken med mjölet. (Idag insåg jag alltför sent att jag inte hade en droppe mjölk hemma. Grädde däremot - så jag blandade vatten och grädde, och resultatet blev finfint :).) 

Tillsätt resten av mjölken samt lite salt. Och så vispar du i äggen.
Nu är nog baconet färdigt. Ta två gafflar och "riv isär" baconet och sprid ut över långpannan. Ta en brödpensel och pensla hela långpannan med fettet från baconet.
Häll i smeten, se till så baconet fortfarande är utspritt, och så ställer du in långpannan i mitten av ugnen.
20 minuter senare, på ett ungefär, är fläskpannkakan klar!


Jag skar den i lite mindre portionsbitar och la två i varje påse. Det blir rätt mycket fläskpannkaka av en plåt :). Nu har hon halva frysen med fläskpannkaka, för vi åkte dit med det, plus lite hallongrottor. Och så köpte jag en påskig blomma som hon kan ha på bordet. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar