lördag 1 april 2017

Sann lycka!

Sann lycka är för mig förstås inte det här ytliga som jag kommer att skriva om :). Sann lycka för mig är min familj och mitt hem och mina vänner. Och att ha tid och ork.

Men väldigt väldigt lycklig blev jag idag när jag äntligen fick tummen ur och bakade en budapestrulle med väldigt lite kolhydrater! Ja, så kan (tillfällig) lycka också se ut!
Alltså jag är lite svag för gräddtårtor och bakelser och sånt. Jag lyckas oftast stå emot suget, men åh vad jag har önskat att det inte vore så kolhydratspäckat...
Just budapestbakelse är nåt som jag verkligen älskar och alltid har gjort. Det är den godaste bakelsen av alla, med god marginal!
Jag har SÅ många gånger tänkt att jag måste testa att baka en kolhydratfattig variant. Jag har sett olika recept på det men liksom aldrig kommit mig för bara.
Men idag! Då sa det bara *PLOPP* när tummen for ur, och så satte jag igång. Jag valde ett recept i mängden, och det blev från bloggen "Home 2tiny" - och länken finns HÄR.

Men jag skriver som vanligt upp receptet även här, för säkerhets skull. Men som jag gjorde den.


BUDAPESTRULLE (LCHF) 4-6 portioner

3 äggvitor
1½ msk sötströ (jag använde Hermesetas, och tog lite mer - kanske 2½ msk, men nästa gång ska jag ta lite till...)
1 dl hasselnötter
knappt 1 dl mandelmjöl (jag malde sötmandel med stavmixer, blev finfint)

Fyllning:
3 dl grädde

sötströ efter behag
Bär av valfritt slag (idag blev det konserverade mandarinklyftor men det är ju sockrigt så nästa gång tar jag hallon eller blåbär!)


Garnering:
Mörk choklad

ev. vispad grädde och bär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna med sötningen i från början till en fast marängsmet (var noga med att skålen inte har en fet beläggning p g a slarvigt diskad eller så).
Grovhacka hasselnötterna (jag använde stavmixern). Mal sötmandeln till mjöl om du inte använder färdigt mandelmjöl. Vänd försiktigt ner hasselnötter och mandelmjöl i marängsmeten. Bred ut den på ett bakplåtspapper (det stod att det skulle vara smort men jag glömde bort - det gick finfint ändå :)) i en långpanna/på bakplåt.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Stjälp genast upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta försiktigt bort det översta pappret. Låt marängbottnen kallna.
Under tiden kan du vispa grädde som du sötar med sötningsmedel. Häll i valfria bär och blanda om. När botten har kallnat brer du ut grädden och rullar ihop det hela som en rulltårta. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret så går det enklare.

Smält chokladen och ringla den över rulltårtan. Man kan även spritsa på lite fina gräddklickar och ha bär på så blir det ju hur snyggt som helst, men det hade jag inte tålamod till idag :). 





Ja jädrar så god den blev!! ÅH vad jag blev glad :). Nu behöver jag inte frestas mer av söta onyttigheter. Den här kommer att bakas många gånger i det här huset!

Ska jag välja ETT recept som jag testat sen jag började dra ner på kolhydrater, ett recept som jag vill rekommendera - så är det det här. SÅ himla bra!! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar