måndag 25 november 2013

Stekt strömming med potätemos

Åh, det är så gott. 
När vi bodde på Björnslätten (torpet i skogen, där jag och barnen bodde förut), och jag och Andreas var nykära så lagade vi ofta stekt strömming där i torpets pyttelilla gula kök. Så den här maträtten, hur osexig den än må vara, bär med sig många mysiga minnen för mig också. 

Dessutom är strömming så sjukt billigt även om man köper den färsk. Inte behöver man rensa nåt heller. 



Stekt strömming (2-3 portioner)

12 stora strömmingfiléer
Hackad dill, persilja och/eller gräslök
Ströbröd
Vetemjöl
Salt & peppar

Lägg hälften av filéerna med skinnsidan ner på en skärbräda, salta lätt på dem. Blanda ihop de hackade örterna - idag hade jag bara persilja och gräslök hemma, så det fick bli en blandning av dem :). 
Lägg på 1-2 tsk av örtblandningen på varje filé, bred ut. 
Salta köttsidan av resten av filéerna, lägg med köttsidan upp ovanpå filéerna med örter på. 

Blanda ströbröd och vetemjöl ca 50/50, salta och peppra. Vänd de dubbla filéerna i blandningen. 
Sen steks de i en rejäl smörklick, på båda sidorna så de får en fin, krispig yta. Jag brukar sen lägga dem i en ugnssäker form och ställa in i ugnen så de blir ordentligt genomstekta det sista. 

Äts med potatismos, skirat smör, lingon och rivna morötter. 

(Har ni förresten tänkt på att man kan klicka på bilderna och få dem i större storlek? Det blir mycket finare kvalitet på bilden också när man gör det :))


fredag 22 november 2013

Lugn fredagkväll

Jag och Andreas är home alone. Vi har ätit god mat, druckit öl och drinkar och bara varit. 

Det har varit en tid av stillastående, inte bara på bloggen utan överhuvudtaget. Jag har inte varit helt kry, och är inte än. Det är inget farligt, egentligen, men ändå lite jobbigt. Och jag hatar att prata sjukdomar. Jag vill inte bli en sån där som uppdaterar på facebook och varenda buse i näsan och fis på tvären och som måste ge daglig uppdatering på sin hälsostatus och om det svider nånstans eller bränner på nåt annat ställe. 
Så nu säger jag det här: Ja, jag är lite krank just nu. Men nej, det är inget farligt. Är det någon som är nyfiken på mer så får ni gärna fråga mig, men ta det gärna då privat så det inte blir ett enda sjukdomsältande offentligt.

Men ikväll i alla fall - då har vi lagat finfin mat! Det blev Club Sandwich, med hemmagjorda pommes frites och bearnaisesås. Såhär:


Rostbröd rostades, skars i trekanter. Majonnäs breddes på. En bit lades i botten, på med sallad, en tunn skiva (hälften av en) kycklingfilé, fetaost, rödlök, stekt bacon, och så på med ett lock. En körsbärstomat fick pryda verket. 

torsdag 12 september 2013

När världen snurrar lite för fort

så kan man bli matt. Det kan vem som helst bli. Och det har jag blivit nu.
Jag brukar vara bra på sånt där - bra på att säga nej, bra på att prioritera, bra på att fixa logistiken så allt bara flyter. 
Men nu har jag inte riktigt orkat, eller kommit ihåg, eller kunnat. Det har blivit mycket nu. Och ingen har jag att skylla på ens - bara mig själv!

Men imorgon ska nog lugnet lägra sig här. Jag hoppas det - jag har försökt jobba för det, och jag hoppas att min planering håller. Det kommer att bli helgalet om jag inte tar det försiktigt. Jag behöver tystnad, jag behöver avslappning, jag behöver färre intryck, jag behöver vara hemma. Jag behöver stirra i taket! 

Imorgon kväll har sonen åkt till pappa, dottern till sin kompis. Bara jag och Andreas kvar hemma. Inga planer alls för kvällen. Jo, förutom att äta lite god mat. 
Det blir en nykomling på favvolistan - philly cheese steak sandwich!
Jag gjorde den en gång i somras, och Andreas blev förtjust. Speciellt gillar han den rökta osten. Jag tycker också att det är en god rätt - ganska enkel dessutom. Receptet hittade jag hos www.kryddburken.se , men så har jag förstås ändrat lite som jag behagar. Här kommer mitt recept:

1 gul lök
1 röd paprika


2 ciabattor (bröd som du hittar i mataffärens bakeoff-hylla - eller bakar själv förstås)
ca 500 g strimlad lövbiff
ca 200 g rökt smältost
god grönsallad

Buljong: 
2 tsk kinesisk soya
1 tsk coloritsoya
1 tsk balsamvinäger
2 tsk paprikapulver
½ spansk peppar med kärnor
3 vitlöksklyftor
2 msk köttbuljongpulver
8 dl vatten


Strimla köttet, fräs i lite olja precis bara så köttet får färg. Lägg i buljongen (som du har kokat ihop innan.

Hacka löken och den röda paprikan fint. Fräs ihop i smör, ställ åt sidan. 

Dela på ciabattorna, ringla över lite av buljongen på både över- och underdelarna. Lägg på sallad på underdelen, lägg över köttet. Strö över lök- och paprikablandningen. Skär osten i mindre bitar och låt smälta i en stekpanna, "dutta"/ringla sen den smälta såsen över köttet. På med locket - klart!





tisdag 3 september 2013

Ta vara på solstrålarna!

Nu är det höst, helt obarmhärtigt.
På ett forum nära mig diskuteras om man själv kan välja sitt sätt att se på saker och ting, och därmed välja att känna lycka eller olycka. Jag är helt övertygad om att man själv har oerhört stor del i sitt mående.
Och därmed väljer jag att inte sörja att sommaren är slut, utan att glädjas åt att det är höst med allt fint som det innebär. Man MÅSTE inte fokusera på ruskväder eller kyla eller gråa dagar. Man kan också fokusera på höstsol, äppelskörd, brasor i kakelugnarna, tända ljus, goda grytor och sköna kängor!

Igge fokuserar också på solens höststrålar. Han lägger sig där det för stunden är lite solsken. När solen flyttat på sig flyttar Igge också på sig. Här hittade han solstrålarna på soffans armstöd tidigare idag:
Inte så skön sovställning kanske. Men han fångar solstrålarna! :) Till och med min hund kan välja att tänka positivt! :)


Till middag komponerade jag en egen, höstig gryta. Fläskkött, äpplen, lök och timjan...glöm inte den kombinationen! Den är fantastisk! :)
Till den här grytan hade jag ungefär det här: 

1 fläskytterfilé, ca 800 g
2 gula lökar
½ purjolök
2 små äpplen
färsk timjan
4 dl äppelcider
3 dl vatten
2 msk köttbuljongpulver
en skvätt soja
1 dl grädde


Putsa köttet, skär i strimlor. Bryn i en stor gryta i lite smör. Under tiden skär du löken i smala klyftor, likaså äpplena (som jag f ö plockade ute i trädgården - nu ska här användas äpplen!). Lägg i lök och äpplen i grytan, låt fräsa med en stund. Hacka purjolök, låt fräsa med en stund till. Salta och peppra, ha i lite timjan och soja.
Häll i vattnet, buljongpulvret och cidern. Låt koka upp, och låt sen puttra sakta under lock i minst en halvtimme. 
Strax innan servering, häll i grädden samt smaka av med salt, peppar och möjligtvis lite mer cider om du behöver mer sötma. Red av med mjöl om du vill ha lite tjockare sås. 

Jag serverade med hasselbackspotatis och sallad. 




söndag 1 september 2013

Det är verkligen som trolleri!

Ja, det här med porterstek. Vill man laga en riktigt fin söndagmiddag men är en novis i köket, så ska man laga porterstek. Det är nästan inget jobb alls, men alla som smakar kommer att vara svårt imponerade! :)

Egentligen ska porterstek göras på nötkött. Men faktiskt tycker jag att den blir mycket mycket godare och saftigare med en enkel picnicbog till exempel. Just picnicbog såldes det (svensk) på ICA för 39,- kilot i veckan som gick, så inte nog med att det här är sjukt god mat - det är också sjukt billig mat! 



Såhär gör du: 


Blanda i en gryta: 

1 flaska porter (öl, du hittar det på ICA typ)
½ dl svartvinbärssaftkoncentrat
1 dl kinesisk soya
2-3 köttbuljongtärningar
5-6 hela enbär
1 stor lök (skär den i stora klyftor bara)2 klyftor vitlök (hacka i skivor eller nåt)
6 hela pepparkorn (jag brukar ta lite av vad jag har hemma)
1 tsk timjan (går finfint med torkad)


Koka upp det hela. Lägg i köttet (det ska vara fryst när du lägger i det). Koka tills köttet har tinat och blivit mört (använd kött-termometer, 75 grader ska den till). Dra grytan från plattan, låt ligga i lagen ett dygn (du kan ställa in den i kylskåpet när den svalnat). 
När du sen ska laga maten så tar du upp köttet och skär det i skivor. Sila lagen och koka upp, red med lite grädde. Då har du VÄRLDENS godaste sås! Jag lovar!


Servera med kokt potatis och grönsaker, och gärna en klick svartvinbärsgelé. Och så är det gott med inlagd gurka till!



lördag 31 augusti 2013

Party on på lördagskvällen!


Jajamen, här är det highlife minsann, lördagkväll och allt ;). Sonen hos pappan, dottern på fest hos bästa kompisen. Jag och Andreas hemma som ett par panchisar. Jag kokar porterstek till söndagmiddag. Bara en sån sak...

Men imorgon ska jag ge er receptet. För det här är sån där JÄTTEbra mat - billigt, enkelt att göra (nästan ingen arbetstid alls, skala potatisen till är typ det jobbigaste..) och sådär sagolikt gott och smakar som att man stått vid spisen i timmar. Men det har man inte :).

onsdag 28 augusti 2013

Saft, saft, hallonsaft!..

Bättre saft har ingen haft. 
Nej, sannerligen inte!

I lördags var jag, Andreas och så min lilla mamma iväg för att plocka hallon på ett ekologiskt självplock. Och OH så rart det var - långa rader med hallonplantor, stora fina hallon i precis rätt plockhöjd! :) Hallonen var av nån höstsort, och nästan lila i färgen. Och så lättplockade så min och Andreas låda blev full i ett nafs!


Dit åker vi igen, det är ett som är säkert!
För tänk så mycket man kan göra av fina hallon. Jag har bara börjat, och då har jag dels fryst in som de är - färdiga att ta ut för att t ex ha på müslin (som jag gjorde igår - åh så gott med hemmagjord müsli!)


Eller så kan man koka sylt! Sylt är så grymt enkelt att koka själv, och det tar ju ingen tid alls. 
Hallonsylt 
1 liter hallon
500 gram syltsocker

Lägg de rensade hallonen i en kastrull, tillsätt sockret. Koka på svag värme i 10 minuter. Mosa under tiden bären med en potatisstöt. 
En stund innan har du ställt in burkarna i ugnen på 125 grader, en halvtimme behöver de vara inne för att bli steriliserade. Sen tar du upp burkarna, häller den varma sylten i dem (sylten är fortfarande rinnig, men det fixar till sig när den svalnar!) och sätter genast på locket. Klart! :)
Jag ska piffa till burkarna med fina etiketter också, men det har inte blivit av än. 

Eller - så kan man koka saft. Åååååh så gott det är med hemkokt hallonsaft! Blanda inte i nåt annat bär eller så, hallonsaft är bäst som det är tycker jag. 
Hallonsaft

2 liter hallon (färska eller frysta)
3 dl vatten
4,5 dl socker per liter avrunnen saft 
(1 krm natriumbensoat per liter saft, om man vill få saften hållbar)

Rensa hallonen. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i hallonen och mosa dem med potatisstöt eller visp. 
Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör om ibland. 
Sila av saften genom en finmaskig sil. Tryck lite med en slev och vänd runt det som blir kvar i silen, så att all saft kommer med. 

Mät hur mycket saft det blev och häll tillbaka i den rengjorda kastrullen. Tillsätt sockret, och låt saften bli varm så att sockret löser sig (tar bara några minuter). 
Om du vill ha i natriumbensoat, rör i det i lite av saften, och blanda sedan i det i övriga saften. 
Häll upp i rena flaskor och korka igen direkt. Låt svalna helt, och sen förvaras det svalt och mörkt. 
Om du inte vill ha i natriumbensoat går det att frysa in saften i en burk och sen skrapa ur den isiga saften när man vill ha. Eller så kan man dricka upp saften inom kort, vilket vi satsar på med den här provomgången. Det blir nog inte svårt, för den är kalasgod! :)





torsdag 22 augusti 2013

Kiwimarmelad

För nån vecka sen var det fruktfrossa på ICA - en massa olika frukter såldes för 10,-/korg. Jag köpte både plommon och kiwi, och plommonen gick åt. 
Men av nån märklig anledning blev kiwisarna liggande. Det åts bara nån enstaka. 
Idag upptäckte jag att de snart inte kommer att vara så smaskiga längre, så jag gjorde slag i saken och använde dem till kiwimarmelad! :)
Det här är nåt alla borde testa. För det första är kiwi ofta väldigt billigt i affären - det är ju ofta de kostar typ 10 kiwisar för 10 kronor eller så. För det andra är det kvickt gjort att koka kiwimarmelad - det tar typ en kvart-tjugo minuter inalles. För det tredje är det roligt och blir fint :). 

Jag har kollat runt på olika kiwimarmeladrecept, men som vanligt gör jag i slutänden en egen variant. Såhär är min kiwimarmelad:

7 st kiwi
1 citron
lite drygt 1½ dl syltsocker
en vaniljstång

Skär kiwina i halvor, gröp ur fruktköttet och skär i mindre bitar. Tvätta av citronen och skala den med potatisskalare. Hacka skalen i pyttetunna strimlor. Lägg alltihopa (kiwi + citronskal) i en kastrull och pressa i saften från citronen. Häll i sockret och lägg även dit vaniljstången. 
Sen kokar du hela alltet i tio minuter. Rör om då och då med en ballongvisp som du kan mosa frukten med lite till. Skumma av. 
Häll upp på varma burkar, skruva på locket och ställ svalt för kylning. Klart! :)


onsdag 21 augusti 2013

Nu är första omgången klar :)


Mina första smörgåsgurkor :). Jag blev så rådvill av alla olika recept så jag gjorde en egen variant istället. Vi får se hur den blir - jag tror stenhårt på den :). Men den ska stå i nån månad nu, helst. 
Men jag ansträngde mig i alla fall med etiketterna! Jag sprang runt i varenda butik i hela Byhåla och letade efter riktigt hampasnöre. Men det fanns inte! Hallå, var köper man snöre nuförtiden?
I alla fall, till slut köpte jag vanligt steksnöre. Sen tvinnade jag det och gjorde egna små rep, för steksnöre i sig var alldeles för tunt för att bli snyggt. För SNYGGT måste det vara ju, när man gör sina första burkar smörgåsgurka :). 

Nu har jag satt nästa sats, på receptet jag fick av grannen (efter att ha fått en burk som hon gjort, som var kalasgod! :)) Den ska stå i kylskåpet i tre dagar innan gurkorna ska över på burk. Spännande att känna skillnaden på de två olika sorterna sen! (Nej, jag har inte så stora krav på spänning i mitt liv!)

tisdag 20 augusti 2013

Smörgåsgurketillverkning pågår!

Åh så jag har längtat! Jag har varit så himla sugen på att börja lägga in gurkor, göra rödlökschutney, koka sylt och saft och försöka mig på olika marmelader. Det har bara liksom inte passat in förrän idag!
Jag åkte och köpte fina burkar och krondill och senapsfrön och kartong att göra etiketter av och en penna att skriva med på mina egenhändigt gjorda etiketter...ja, skadeva så skadeva! :) Jag går "all in" med min gurkinläggning. Hampasnöre glömde jag köpa, det får jag göra imorgon. Ingen panik, gurkorna ska ju stå ett dygn innan jag ska lägga dem i burkar.

Men vilket sammelsurium av recept! Jag tänkte först ge mig på det jag fick hos Hultängens gårdsbutik - men så blev jag osäker på hur jag skulle göra, så då tänkte jag att jag testar nåt annat recept så länge - jag lär ju göra mer gurka sen ändå!
Jag vet att grannen har ett finfint recept (jag fick en burk av hennes gurka för ett tag sen, ÅH så god!). Men hon jobbade, så det receptet kunde jag inte få för stunden.
Och på nätet är alla recept helt olika. Till slut fick jag bara ta ett i högen. Men jag gjorde bara en liten omgång, jag får väl prova mig fram :)